Espais buits a les ciutats per a usos temporals

Autor/a: 
Noe Alvarez
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Espais buits a les ciutats per a usos temporals

Autor/a: 
Noe Alvarez

Resum: 

Arran de la crisi, a les ciutats hi ha molts espais buits i cada vegada augmenta més l’interès per donar-los un ús temporal. Hi ha diferents espais com ara terrenys, solars, edificis, habitatges, locals i equipaments.

Els espais buits a les ciutats i pobles són espais en desús que, per les seves característiques, poden tenir una funció més creativa del que inicialment estava previst, a més de poder utilitzar-se per a activitats que poden generar un efecte positiu.

Arreu del territori assistim a l’emergència de propostes per dotar de contingut els espais buits [...]. En moltes ocasions, la iniciativa ciutadana s’ha avançat a l’elaboració de polítiques públiques.
Usos temporals per a espais buits. Guia d’actuació per a les entitats locals. Diputació de Barcelona.

Segons el tipus d’espai es podran desenvolupar activitats cíviques, participatives o en benefici de la ciutadania. Es podran crear espais de creació artística, zones de joc, espais de coworking, usos comercials, menjadors socials i fins i tot horts urbans.

La Diputació de Barcelona va publicar l'any passat una guia d’actuació adreçada a ens locals sobre com desenvolupar polítiques públiques per a la reactivació temporal dels espais buits.

En el document, es descriu la tipologia d’espais en desús així com les funcions que poden tenir i activitats que s’hi poden fer.

Alguns exemples d’utilització dels espais buits que es citen a la guia són:

Exemple d'usos temporals d'espais buits

Feu clic a la imatge per ampliar-la.

L’ús temporal dels espais buits genera avantatges com ara la reducció de despeses de manteniment per als propietaris.

A més, implica beneficis econòmics, de foment de l’ocupació, en l'àmbit de la cultura, de l’activitat física i -segons quina sigui l’activitat que es desenvolupi- de la millora ambiental.

Les administracions donen suport als emprenedors d’aquests espais:

  • Opció facilitadora: l’administració facilita la tramitació administrativa de sol·licitud d’utilització temporal.
  • Opció col·laboradora: amb la cessió de l’espai, les administracions donaran també suport econòmic i dedicació de recursos humans.
  • Opció impulsora: si l’ajuntament és el promotor inicial, aquest promourà la reactivació de l’espai i el projecte serà una iniciativa pròpia municipal.

Afegeix un comentari nou