Finances ètiques a l’abast de l’associacionisme juvenil amb ‘Tresoreria Transformadora’
Comparteix
Cada cop més entitats juvenils senten la inquietud per les finances ètiques. Així neixia ‘Tresoreria Transformadora’, un recurs per combatre mites i facilitar la transició cap a una gestió econòmica més responsable.
Les entitats juvenils també mouen diners. Encara que siguin sense ànim de lucre, generen ingressos i despeses que cal gestionar de manera responsable. Per tal d’assegurar que aquests diners es gestionen de forma ètica i alineada amb els seus valors, l’any 2022 va néixer ‘Tresoreria Transformadora’, un recurs web dirigit a associacions formades per i per a joves.
La iniciativa, impulsada per Finançament Ètic i Solidari (FETS), Esplais Catalans (Esplac), Escoltes Catalans, el Centre de Recursos per a les Associacions Juvenils de Barcelona (CRAJ) i La Coordi, vol donar resposta a aquest repte. Per això, han creat aquest recurs virtual que ofereix informació clara i pràctica sobre finances ètiques i sostenibles en l’associacionisme juvenil.
🔎 #Recursos | Presentem #TresoreriaTransformadora, un recurs per acostar les finances ètiques a l'associacionisme juvenil i ajudar a fer el canvi de banca!https://t.co/Pfcd12aLrj pic.twitter.com/eW6o6kmRH8
— CRAJ Barcelona (@crajbcn) November 14, 2022
Què ofereix el recurs?
El portal web ofereix una àmplia varietat de materials per aprofundir en aquest àmbit. El seu objectiu principal és donar eines per comprendre les condicions i el funcionament de la banca ètica a través de les opcions disponibles. Així mateix, es disposa d’un mapa d’entitats que formen part de l’univers de les finances alternatives, facilitant així la connexió amb iniciatives properes.
El recurs té un apartat per desmuntar alguns dels mites més comuns sobre aquest tipus de finances, oferint una visió més clara i transparent. Per aquelles entitats que volen treballar aquesta temàtica amb els seus equips, hi ha recursos pedagògics amb activitats i dinàmiques adaptades. Finalment, per resoldre dubtes específics sobre la gestió econòmica transformadora, s’ofereix un espai de consultes que permet obtenir assessorament personalitzat.
📅 #Agenda | Aquesta tarda estarem a l'AGO de @banca_etica presentant el recurs "Tresoreria transformadora: les finances ètiques en l'associacionisme juvenil" juntament amb @LaCoordiCat, @EscoltesCat i @esplaiscatalans!
👉 Podeu consultar-lo a https://t.co/qoEG7aIJwz pic.twitter.com/Y24EcrJx2L— CRAJ Barcelona (@crajbcn) March 29, 2023
El cas de l’educació en el lleure de base voluntària
L’elecció d’una entitat financera no és neutra. Els diners dipositats en bancs convencionals poden estar finançant projectes contraris als valors de bona part del jovent associat, com la indústria armamentista o activitats ambientalment perjudicials. Per això, cada cop són més els caus i esplais que opten per les finances ètiques i fan una aposta decidida per l’economia social i solidària. Aquesta tendència no només respon a una voluntat de coherència amb els valors de l’educació en el lleure, sinó que també és impulsada activament per les mateixes entitats del sector, que promouen iniciatives per facilitar aquest canvi.
La vicepresidenta segona d’Esplac, Mariona Guillén, explica que en el cas de la seva entitat aquest recurs els serveix com una eina més per a fer diagnosi. Esplac és una de les entitats promotores de ‘Tresoreria Transformadora’, amb més de 100 esplais associats.
El que és clar és que les finances ètiques criden l’atenció de l’associacionisme educatiu. “En el nostre cas, hi ha esplais que fa temps que van fer el canvi i segueixen, i d’altres que estan en cooperatives i d’altres que estan en procés de reflexió”, recalca Guillén.
En aquest sentit, conèixer el funcionament de la banca ètica i entendre com es diferencien les seves condicions i operativa de la banca convencional esdevé clau. Això permet a caus i esplais prendre decisions informades sobre on dipositar els seus recursos econòmics i garantir que aquests contribueixin a projectes socials i ambientals positius.
Guillén explica que la forma com es gestionen els diners ja marca les línies polítiques de cada entitat: “si els nostres diners estan a la banca convencional, estem contribuint, encara que indirectament, a bancs que desnonen famílies o financen guerres i nosaltres no volem participar en això”.
Per a ella, la solució és clara: “l’única manera de garantir que els nostres diners es destinen a projectes socials és tenir-los en una banca ètica”.
💰"Una tresoreria transformadora, finances ètiques en l’associacionisme juvenil" és la iniciativa d'@EscoltesCat @esplaiscatalans @LaCoordiCat CRAJ i @banca_etica, que apropa les finances ètiques a aquest sector.
✅ Ha estat reconeguda com a #BonesIdees2022. pic.twitter.com/MSq3JD33Mv— BCN Espai Públic (@BCN_EspaiPublic) June 27, 2023
Afegeix un nou comentari