Àmbit de la notícia
Econòmic

La banca ètica aconsegueix una nova xifra rècord en emetre crèdits

Entitat redactora
Suport Tercer Sector - Econòmic
Autor/a
Eugenia Ifer
  • Baròmetre de les Finances Ètiques
    Segons el Baròmetre els préstecs realitzats han augmentat un 8,37% respecte a l’any anterior. Font: Finançament ètic i solidari. Font: FETS
  • Presentació 'Baròmetre de les Finances Ètiques'
    La pel·lícula Alcarràs ha estat finançada per la banca ètica. Font: Finançament ètic i solidari. Font: FETS

El Baròmetre de les Finances Ètiques recull un nou màxim històric de 1.870 milions d’euros en préstecs a l’economia real i transformadora.

L’associació Finançament ètic i solidari (FETS) ha presentat al Col·legi d’Economistes de Catalunya el ‘Baròmetre de les Finances Ètiques 2021’, un informe anual que des de 2007 recull les principals dades del sector a Espanya. Aquesta edició recull les xifres de l’any passat de vint-i-dues entitats bancàries i parabancàries i onze companyies asseguradores que compleixen criteris ètics pel que fa al seu funcionament: l’exclusió d'inversions contràries als drets humans i ambientals o el compromís amb l’impacte social dels projectes finançats.

Per a Nina González Fdez-Argüelles, coordinadora de Finançament Ètic i Solidari, “mentre el context bèl·lic ha disparat la inversió en la indústria armamentística i la classificació europea considera el gas i la nuclear energies verdes, aquest any les finances ètiques s’han mostrat fidels als seus orígens, molt vinculades al pacifisme i l’ecologisme”. El responsable de l’Observatori de les Finances Ètiques, Sergi Salavert Fernández, ha destacat que “la informació recollida al baròmetre demostra que, al sector financer, és possible créixer sense renunciar als principis”.

La dada més destacada del baròmetre torna a ser la dels préstecs realitzats, que trenquen la barrera dels 1.800 milions d’euros arribant als 1.870 milions. Això suposa un increment del 8,37% respecte a l’any anterior i una xifra vint cops superior a la del 2007, primer any amb dades disponibles. En relació amb la distribució per sectors, el mediambiental continua ocupant el primer lloc amb un 36,76% del total finançat, seguit pel sector social, que acumula el 24,56% i del cultural, amb un 19,12%.

Per tal de posar cara a aquestes xifres, el baròmetre s’acompanya amb el suplement 'Històries darrere les dades', que mostra diferents projectes que el 2021 van rebre el suport de les finances ètiques. Entre aquestes es troben des de la guardonada pel·lícula Alcarràs fins a iniciatives de sanejament a l’Índia, passant per una granja d’educació ambiental a Navarra o una sala de teatre a Sevilla.

És el cas de la companyia de teatre La Virgueria, que amb el préstec finançarà el seu proper projecte. “Investigant sobre el negoci de la guerra mentre preparàvem l’espectacle 'El pes del plom' vam adonar-nos que no podíem continuar vinculades a una banca que s’enriqueix invertint en armament i vam fer el canvi a les finances ètiques, tant com a cooperativa com en els nostres comptes personals”, comparteix l'organització.

L’estalvi gestionat per les entitats és una altra dada que creix, arribant als 2.640 milions d’euros, amb un increment anual de 7,55%. En canvi, les xifres que es mantenen són les del capital social, que segueix en un total de 188 milions d’euros i la de clients, que continua a prop de els 190.000 milions.

Assegurances ètiques

El baròmetre torna a incloure una secció dedicada al sector assegurador, que només a l’estat espanyol gestiona 318.598 milions d’euros en inversions, “Aquesta xifra posa sobre la taula la rellevància de comptar amb mecanismes que ens permetin conèixer l’impacte social dels productes asseguradors” segons Salavert. el baròmetre recull les dades de les companyies i productes acreditats pel segell europeu EthSI, que certifica que segueixen uns criteris ètics tant en el seu funcionament com en les inversions realitzades.

L’any 2021 aquests productes i entitats van gestionar un total de 4,7 milions de pòlisses que van cobrir tota mena de necessitats asseguradores com són la del vehicle, la salut, els decessos, els convenis col·lectius o la responsabilitat civil. El volum de primes gestionades per les assegurances ètiques supera els 1.588 milions d’euros, representant el 2,5% del total del sector assegurador espanyol. Pel que fa a les inversions la xifra és de més de 3.083 milions d’euros, invertits sota uns criteris d’inversions ètiques i responsables.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari