La Confederació reivindica que les Administracions prioritzin el Tercer Sector en la provisió de serveis a les persones

  • Joan Segarra, president de La Confederació, durant la seva intervenció a la jornada

    Joan Segarra, president de La Confederació, durant la seva intervenció a la jornada - Font: Suport Associatiu

  • Les oportunitats que ofereix la Contractació pública com eina per a una economia més social es van posar en relleu en la jornada

    Les oportunitats que ofereix la Contractació pública com eina per a una economia més social es van posar en relleu en la jornada - Font: Suport Associatiu

Les oportunitats que ofereix la contractació pública com a eina per a una economia més social es van posar en relleu en la jornada que l'entitat va celebrar el mes de juny a Barcelona.

‘El Tercer Sector com a aliat estratègic de l’Administració Pública en la Provisió de serveis a les persones’ va ser el títol de l’acte que La Confederació va organitzar el 20 de juny a la capital catalana com a cloenda del Programa de millora en competències en matèria de contractació pública per a entitats impartit des del mes de maig.

La demanda i l’interès mostrats cap a aquesta formació -25 associacions van quedar-se en llista d’espera i es preveu una segona edició a la tardor-, posa en relleu la importància que el món associatiu dona a aquest tema, molt lligat tant al “finançament de les organitzacions com a la qualitat dels serveis públics que venim defensant”, segons Joan Segarra, president de La Confederació.

Durant l’acte, Segarra va recordar que des del Tercer Sector es reclama un marc regulador, que fomenti la competitivitat basada en la qualitat del servei i no en el preu, i va reivindicar, un cop més, que l’Administració doni caràcter preferent  a les entitats no lucratives en la provisió dels serveis a les persones. “No som uns proveïdors més, som aliats estratègics pel que som, pel que fem i com ho fem”.

Alhora, va destacar que a  través de la contractació pública es pot promoure “una altra forma de fer economia més democràtica i social” i va assenyalar que “cal aprofitar les oportunitats que ofereixen les noves directives europees i demanar el compromís de les administracions públiques”.
 

Les possibilitats de les Directives europees de Contractació Pública

En aquest sentit, Gracia Vara, experta de l’European Institute of Public Administration a Barcelona, va explicar durant la seva intervenció que la Unió Europea, a través de noves directives com la 2014/232014/24, ha passat de promoure una contractació pública economicista a una de més estratègica. “L’aposta per la innovació, la defensa del medi ambient i la consolidació de l’Europa social ha de venir recolzada des del sector públic a través de la compra pública’, va reivindicar.
Segons  Vara, “no es tracta d’executar un pressupost  sinó de comprar fent polítiques públiques’.
 

Novetats legislatives en contractació pública i oportunitats per al Tercer Sector


La jornada va comptar també amb la intervenció de Mercè Corretja, directora general de Contractació Pública de la Generalitat de Catalunya, i Francisco Blanco, director de Coordinació de Contractació Administrativa de l’Ajuntament de Barcelona.

Mercè Corretja va explicar que el govern català va aprovar l’any passat un decret llei per regular qüestions afectades per l’aplicació directa de les directives 2014/23 i 2014/24, normatives que encara no han estat transposades per l’Estat espanyol. El decret introdueix la concertació social i la gestió delegada com a nous sistemes de contractació per a la prestació de serveis socials.
En la mateixa línia, també va assenyalar que estava en procés d’elaboració l’avantprojecte de llei de contractes de serveis a les persones, que prioritzarà la qualitat en els contractes en front del preu i incorporarà mesures de garantia de continuïtat en la prestació dels serveis i de control de qualitat en el funcionament.

Per la seva banda, Francisco Blanco, va destacar l’aprovació, fa pocs mesos, del Decret de contractació pública sostenible impulsat per aquest consistori. El decret estableix una sèrie de criteris d’adjudicació que incentiven la contractació laboral estable i indefinida i les millores salarials  i prioritzen aspectes com el respecte a la igualtat de gènere, la conciliació, el medi ambient i l’economia social i cooperativa, entre d’altres.”El preu no esdevé un element determinant dels contractes” segons Blanco.
També va assenyalar que enguany s’havia constituït la Taula de Contractació Pública que aplega administració, entitats, empreses i sindicats.

 

Afegeix un comentari nou