Àmbit de la notícia
Econòmic

La Itinerant: Cine-Fòrums per a la crítica social

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a
Dani Gallart
  • El valor afegit d’aquests cinefòrums és l’espai de debat que es crea després de la projecció. Font: La Itinerant.
    El valor afegit d’aquests cinefòrums és l’espai de debat que es crea després de la projecció. Font: La Itinerant. Font: Font: La Itinerant.
  • En un futur volen ampliar el contingut amb tallers, exposicions i diferents expressions artístiques. Font: La Itinerant.
    En un futur volen ampliar el contingut amb tallers, exposicions i diferents expressions artístiques. Font: La Itinerant. Font: Font: La Itinerant.

El passat 15 de febrer, es va engegar la iniciativa popular amb la projecció del documental ‘La Vall del Francolí. L’alè del Camp’ sobre la contaminació al Camp de Tarragona.

La Itinerant és un projecte que neix per portar contingut crític a la ciutat de Tarragona i tots els seus barris, a través de projeccions audiovisuals i un cop finalitzades, obrir un debat per analitzar-lo amb persones expertes, entitats de la ciutat relacionades amb el contingut i els creadors dels projectes.

Els temes que aborden principalment són polítics, cultural i socials, tot i que no es tanquen a tractar altres temes com el medi ambient per tal de reivindicar una injustícia o una problemàtica que s’ha de tractar.

La promotora del projecte Judith Ferrandiz, assegura que “existeix un munt de contingut molt potent i interessant, el problema és que falten espais per donar visibilitat a aquest contingut”.

L’objectiu principal de la iniciativa és crear un moviment crític. Tant Ferrandiz com Cristina Rodríguez (l’altre promotora del projecte), van ser integrants d'Oppida, un moviment social amb un objectiu crític que reivindica la necessitat de tenir un espai físic sociocultural autogestionat per la ciutadania.

Les dues es van adonar que el fet de trobar un espai físic acabava desgastant molta força i energia i al final sembla que sigui més important el lloc que el contingut. Per això, amb la Itinerant volen prioritzar el contingut i la temàtica dels cicles i després buscar el lloc.

L’altre objectiu és arribar a totes parts, ja que normalment el contingut es centralitza a la ciutat. Ferrandiz explica que “a la ciutat de Tarragona l’oferta sol ser mol àmplia, però fora ja és limitada. Nosaltres volem arribar a tots els barris”.

El valor afegit d’aquests cinefòrums és l’espai de debat que es crea després de la projecció. Ferrandiz explica que “no només ve gent interessada en la temàtica, sinó que s’ajunten entitats de la ciutat que aborden les problemàtiques tractades i els autors del projecte. D’aquesta manera es donen a conèixer entitats de la ciutat que d’altre manera no es coneixerien i s’aconsegueix un espai de creixement mutu a partir del debat i el poder compartir les diferents opinions”.

 

Una bona rebuda per part del públic

El 15 de febrer, la Itinerant es va estrenar amb la projecció ‘La Vall del Francolí. L’alè del Camp’. El documental l’ha dirigit la cooperativa vallenca Produccions Saurines i han col·laborat organitzacions com Cel Net.

El projecte tracta l’evolució de la indústria al Camp de Tarragona i els seus efectes a nivell social i ambiental, focalitzant l’atenció en la contaminació de l’aire i de l’aigua. Critica el desconeixement de la contaminació que existeix a la ciutat i lluita per fer públiques aquestes dades.

Ferrandiz assegura que ”va ser molt bona l’acollida de l’estrena, ens va sorprendre perquè les cares eren zero conegudes. La veritat és que va haver-hi un públic molt ampli en quant a diversitat que no havien participat en altres moviments reivindicatius de la ciutat”.

La promotora de la iniciativa explica que “els participants es van implicar en la problemàtica i es va crear un debat molt interessant per donar solució des de la ciutadania”.

 



 

Properes projeccions

La propera projecció es realitzarà el 15 de març amb el documental ‘Fusells o pintades’. Un projecte de Transforma Films i dirigit per Jordi Oriola que parla sobre el conflicte del Sàhara Occidental i els territoris ocupats.

Oriola va anar amb la seva pròpia càmera 'in situ' i va fer un documental, enfrontant-se a la repressió i persecució del govern del Marroc. Juntament amb Una Finestra al Món, una entitat que lluita per la causa sahrauí, el 15 de març després de la projecció, s'obrirà un debat amb la ciutadania sobre aquesta problemàtica i es tractarà el tema a fons.

 



El futur de la Itinerant

La Itinerant no només vol arribar a un sector de la població més reivindicatiu i d’acció social, sinó que, com afirma la promotora del projecte, “volem que arribi a la gent dels barris d’una manera real, hem de veure quina repercussió té això, en volum de gent, descentralitzar una mica i programar a altres parts que no siguin el centre”.

El projecte té intenció d’expandir-se i anar creixent amb el temps. Ferrandiz assegura que “més que expandir-nos a més territoris o altres ciutats, el que volem és expandir-nos pel que fa al contingut, no només fer audiovisual. En un futur ens agradaria fer tallers, exposicions i tot tipus d’art i ampliar així la nostra programació

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari