La taxa Robin Hood comença a veure la llum

Autor/a: 
Suport associatiu
 Font:
Font:

La taxa Robin Hood comença a veure la llum

Autor/a: 
Suport associatiu

Resum: 

La taxa sobre transaccions financeres comença a fer-se notar a la cimera del G20 tot i estar eclipsada pels problemes de Grècia i l’Euro.

Un centenar de representats d’ONG van ser convidats a la cimera del G20, celebrada el passat 4 de novembre, amb l’esperança que la taxa Robin Hood es pogués fer un lloc al sector financer, i que pugui contribuir a la sortida de la crisi i al desenvolupament dels països més desfavorits.

La bona notícia és que ja no serà imprescindible el consens de tots els membres del G20 com a condició per aplicar la taxa Tobin sobre les transaccions financeres internacionals.

Bill Gates, convidat especial de Sarkozy a la cimera, es va presentar com un gran partidari de la imposició de la taxa. Segons Bill Gates, l’aplicació del 0,10% sobre les transaccions d’accions o del 0,02% en els bons, reportaria 48.000 milions d’euros si s’apliqués als països del G20 i, per contra, si només s’apliqués als països europeus, la recaptació seria solament de 9.000 milions d’euros.

França i Alemanya creuen que han de comptar amb un grup representatiu de països per poder avançar amb el projecte, però entre la Unió Europea i els Estats Units hi ha una diferència d’enfocament sobre la taxa. Mentre EEUU proposa una taxa pels grans bancs, la UE reclama una taxa de transaccions financeres que podria recaptar 55.000 milions d’euros a l’any, només a la UE.

D’altra banda, segons ha declarat Intermón Oxfam, si es porta a terme la convenció multilateral sobre cooperació fiscal signada a la cimera del G20, els països menys desenvolupats recuperarien cada any els 125.000 milions d’euros que es perden per les pràctiques d’ evasió fiscal de les multinacionals.

Llegir més

Afegeix un comentari nou