Laura Pérez: “Amb una cooperativa de comerç just s’asseguren un salari i condicions de treball dignes”
Comparteix
A través d’un comerç just, l’Alternativa3 lluita per l'equitat de gènere i per evitar l’explotació infantil, entre d’altres.
AlterNativa3 és una cooperativa que elabora productes ecològics amb l’objectiu d'oferir alternatives responsables, sostenibles i de qualitat als productes de consum habituals.
Treballa pel comerç just, tenint en compte que el desenvolupament real només és possible combinant la justícia social, el respecte al medi ambient i l’economia sostenible.
L’entitat va néixer el 1992 a Castelló, després de què els seus fundadors coneguessin el comerç just a Alemanya i decidissin que aquest era el model de comerç pel que volien lluitar.
Actualment disposen de cafè, cacau i sucre en diferents formats. Des de sucrets i monodosis individuals fins a cafè en gra o cacau i sucre en grans formats.
Aquests productes tenen un denominador en comú i és que són de qualitat, ecològics i de comerç just, les tres característiques que conformen l’ADN dels seus productes.
Un projecte internacional
AlterNativa 3 treballa amb cooperatives productores d’arreu del món, especialment Centre Amèrica i Sud Amèrica, però també és present a l’Àfrica i l’Àsia.
L’entitat compra directament la matèria prima a les cooperatives productores i ho porta a les seves instal·lacions, on es torra i es mol el cafè i es preparen els productes per a portar a vendre als distribuïdors i col·laboradors.
La xarxa de col·laboració amb cooperatives d’arreu del món ha estat fruit d’una bona feina al llarg de molt temps. Tal i com explica Laura Pérez, d’atenció al client, “principalment són relacions de molts anys amb cooperatives que han fet un esforç per treballar en comerç just. Les hem visitat i hem establert diferents projectes conjunts, no es tracta només d’una relació comercial”.
Per totes aquestes cooperatives també representa una gran canvi, tant per a les persones que treballen en aquestes, com a les mateixes regions on viuen.
Pérez assegura que “treballant amb una cooperativa de comerç just s’asseguren que es respectin uns principis bàsics, com tenir un salari i condicions de treball dignes, la prohibició de l’explotació infantil o l’equitat de gènere, entre d’altres”.
Serveis i esdeveniments
La cooperativa intenta arribar a tots els consumidors i consumidores tenint en compte les necessitats específiques de tothom, incloses empreses i entitats. És per això, que ofereixen productes pensats especialment per aquests clients i clientes.
Actualment tenen paquets que inclouen cafè, sucrets, gots i cafetera, per un preu molt ajustat. A més, aquests productes també es poden adquirir per separat.
Pérez assegura que “escoltem qualsevol necessitat que puguin tenir els nostres clients i clientes. A l’època de Nadal, també oferim la possibilitat de fer lots amb els nostres productes i de cooperatives locals que comparteixen els nostres principis”.
Respecte als esdeveniments on participa, l’AlterNativa3 forma part de diferents xarxes d’economia social i solidària, com Finançament Ètic i Solidari (FETS) o la Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària de Catalunya (XES).
A més, l’ONG AlterNativa3 té diferents projectes de desenvolupament en els països d’origen amb els que col·labora, com és el cas de Nicaragua.
El futur de la cooperativa
Actualment són la única cooperativa a l’Estat Espanyol que elabora cacau ecològic de comerç just i estan centrats en millorar la qualitat dels seus productes, tant en processos de fabricació com en la matèria primera.
A curt termini, la cooperativa intenta innovar en noves línies de producte reduint l’impacte dels envasos.
A llarg termini, Pérez afirma que “sempre busquem nous productes i tendències que marca el mercat i, encara que un dels nostres principis és buscar les relacions a llarg termini amb els nostres proveïdors de matèria primera, estem oberts a trobar-ne de nous”.
Afegeix un nou comentari