L’entitat per a dones violades, a un pas de tancar

Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
L’associació està en fase de negociacions amb l’Institut Català de les Dones. Font: AADAS
L’associació està en fase de negociacions amb l’Institut Català de les Dones. Font: AADAS.

L’entitat per a dones violades, a un pas de tancar

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Econòmic

Resum: 

L’ONG ha rebut un 27% menys de subvencions i es planteja cobrar pels serveis d’atenció directa que ofereixen de manera gratuïta des de fa 30 anys.

L’Associació d’Assistència a Dones Agredides Sexualment (AADAS), dedicada a l’atenció psicològica i legal de dones agredides sexualment, es planteja tancar les portes o començar a cobrar pels serveis que fa 30 anys que ofereix de manera gratuïta.

La retallada del 27% de la subvenció que distribueix la Generalitat a través de l’IRPF suposa un cop dur per a l’associació. Glòria Escudero, psicòloga i coordinadora d’AADAS, critica la rebaixa de l’ajut i assegura que la supervivència de l’associació està en perill.

L’associació està en fase de negociacions amb l’Institut Català de les Dones, l’organisme públic competent en matèria d’igualtat de gènere.

El nombre d’usuàries creix

AADAS és, a banda de l’Hospital Clínic, el punt de referència per a les víctimes d’agressions sexuals. “Durant el 2017 vam atendre 127 persones i aquest 2018, la xifra va augmentar fins a les 155”, va explicar Escudero. Les dones venen derivades dels Mossos d’Esquadra, serveis socials i Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD), entre d’altres.

Segons la coordinadora de l’associació, l’augment de la demanda dels serveis d’AADAS durant el 2018 deriva, en part, de la sentència de la ‘Manada’. La mediatització del cas va animar més dones víctimes de violència masclista a trencar el seu silenci i a demanar ajuda.

Mentre el nombre d’usuàries s’incrementa, les subvencions han disminuït dels 60.000 euros als 43.000. “A més, hem de pagar el lloguer perquè ni l’Ajuntament ni la Diputació ens dona un espai”, afegeix la psicòloga, que considera que l’ajut que reben és una “misèria” en comparació amb altres comunitats autònomes. “A Castella i Lleó o a Madrid donen 300.000 euros per a aquest àmbit”, va

“Entenem que la Generalitat hagi prioritzat l’ajut als menors no acompanyats, però no ens poden abandonar d’aquesta manera”, lamenta Escudero.

Indignació

Les usuàries han reaccionat indignades a la notícia. “No s’ho poden ni creure”, assegura Escudero. “Fa molts anys que oferim aquest servei d’atenció especialitzada, integral i gratuïta. Si comencem a cobrar, estarem discriminant”, apunta l’experta.

A banda, també perilla el lloc de treball de les tres professionals de l’entitat. “Ja no cobren el que cobrarien en un hospital. Hi ha un component de voluntariat”, explica Escudero.

Afegeix un comentari nou