Luis Sanmartín: “Vam aconseguir que a moltes entitats els rebaixessin els seus lloguers”

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Judit Vela
 Font: Font: Ekonomikon.
Segons Luis Sanmartín, un dels membres de la cooperativa, existeix molt desconeixement respecte dels processos de participació democràtica a les entitats. Font: Ekonomikon.
 Font: Font: Ekonomikon.
Una de les línies de treball d’Ekonomikon és la d’oferir formacions per ensenyar les entitats a negociar els seus contractes de lloguer. Font: Ekonomikon.

Luis Sanmartín: “Vam aconseguir que a moltes entitats els rebaixessin els seus lloguers”

Autor/a: 
Judit Vela
Suport Tercer Sector

Resum: 

Des de la cooperativa Ekonomikon busquen generar espais de participació, mediació i facilitació per consolidar els projectes de les entitats que acompanyen.

Ekonomikon és una cooperativa sense ànim de lucre que ofereix serveis comptables i d’acompanyament financer, així com assistència organitzativa a entitats no lucratives, persones autònomes i petites i mitjanes empreses. Els seus projectes es desenvolupen des d’una perspectiva comunitària, pedagògica i transformadora, que pretén posar les cures de les persones treballadores al centre.

Per què ‘Ekonomikon’?

Vam decidir muntar una cooperativa com Ekonomikon partint de la paraula grega ‘oikonomia’. ‘Oikos’ es tradueix com a domèstic, que és un concepte relacionat amb la comunitat (no amb l’autosuficiència), i ‘nomos’ vol dir costums.

Vam pensar que això anava bé per a un projecte de l’Economia Social i Solidària (ESS). El nostre objectiu és posar l’economia al servei de les persones i les comunitats, assegurar la viabilitat econòmica de les entitats i tenir la convicció que la xarxa que s’està construint és transformadora.

Teniu un àmbit geogràfic específic d’actuació?

Treballem amb entitats de tota Catalunya, però la majoria de projectes d’intercooperació es troben a l’àrea metropolitana de Barcelona. La gran majoria d’entitats que acompanyem són cooperatives sense ànim de lucre i persones autònomes.

Quan un client és de l’àmbit de l’Economia Social i Solidària, és més que un client. És un aliat de cara a fer aquests projectes d’intercooperació, amb el qual no es genera una relació unidireccional, sinó una sinergia.

Què és el que més us demanen les entitats?

Acostumen a tenir la necessitat de saber quins impostos han de pagar, però també com funcionen les cooperatives; quin tipus de tràmits han de fer; quina diferència hi ha entre consell rector i assemblea general; qui ha de prendre les decisions...

Luis Sanmartín: “Quan s’aposta per crear una cooperativa, hi ha desconeixement respecte als processos democràtics”.

Nosaltres fem sobretot assessorament perquè el model cooperatiu sigui més accessible. Existeix una filosofia nuclear que és la de la participació democràtica, però quan s’aposta per crear una cooperativa, hi ha molt desconeixement respecte a quins són aquests processos democràtics.

Treballeu en xarxa amb altres organitzacions?

Ara mateix ens trobem a dos projectes concrets: un per a la creació d’una cooperativa de reparació de bicicletes a la comarca d’Osona, en la qual també participen Feral Bike i La Pera Cooperativa (nosaltres fem l’assessorament del pla de viabilitat); i l’altre a l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, Coòpolis, en l’assessorament per a la constitució de noves cooperatives.

Expliqueu una mica què és tot això de les llogateres superheroïnes.

És una de les nostres línies de treball. Ajudem els llogaters/es de locals a entendre els seus contractes, detectar les clàusules abusives que hi pugui haver i conèixer els ajuts als quals poden optar.

Tot això va començar durant la Covid-19 a l’Hospitalet, perquè ens vam trobar que a molts llogaters els exigien que paguessin la seva renda encara que no poguessin obrir el seu local a causa del confinament. Nosaltres provenim dels moviments de l’habitatge, així que vam revisar la llei i vam començar a fer formacions per ensenyar els llogaters a negociar els seus contractes.

I què vau aconseguir?

Vam aconseguir que a moltes entitats els rebaixessin els seus lloguers. Per aquest motiu, vam considerar que aquesta línia de treballar havia de continuar. La legislació en matèria de locals dona molta força als propietaris, així que la nostra tasca és fer el contrapunt a través de formacions.

Luis Sanmartín: “La majoria de persones que signen un contracte de lloguer consideren que allò és inamovible”.

La majoria de persones que signen un contracte de lloguer consideren que allò està redactat sobre pedra i que, per tant, és inamovible. La nostra experiència ens diu que es pot negociar molt més, de manera que l’altra part acabi cedint -encara que sigui en petites coses. La gent que ve a les nostres formacions ens diu que se sorprèn molt quan passa això.

Esteu amb algun altre projecte?

Estem treballant fent un informe per a l’Ajuntament de Barcelona. Hem recollit les inquietuds de la gent que ve a les nostres formacions i, a partir d’aquí, arribarem a unes conclusions sobre com es podrien resoldre a partir de polítiques públiques.

Quina és la vostra visió de futur?

Som una cooperativa jove, tenim dos anys. El nostre objectiu a curt termini és consolidar-nos, resistint l’escenari de crisi actual. A mitjà termini volem ampliar el nostre equip i els nostres clients, per la qual cosa estem presentant projectes a subvencions.

Som conscients que serà complicat, però Ekonomikon ha nascut enmig de totes les crisis: la de la Covid-19 i l’econòmica. Hem comprovat que l’Economia Social i Solidària és més resilient que la capitalista, perquè hi ha una major redistribució de recursos, està oberta a una major democràcia i fa ús de la intel·ligència col·lectiva per trobar solucions als problemes.

Afegeix un comentari nou