Sònia Flotats: "Un dels punts forts del curs serà com idear campanyes de captació de fons atractives i definir-ne l’estratègia"

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Sònia Flotats: "Un dels punts forts del curs serà com idear campanyes de captació de fons atractives i definir-ne l’estratègia"

Resum: 

Els dies 4 i 5 de juliol, Sònia Flotats conduirà el curs de 'Captació de fons a les entitats', en el marc de l'Escola d'Estiu del Voluntariat. El curs és gratuït per a membres d'entitats no lucratives.

Sònia Flotats és una periodista especialitzada en la comunicació al Tercer Sector i en la Comunicació Digital amb una àmplia experiència en departaments de comunicació i captació de fons d’entitats no lucratives.

El divendres 4 i el dissabte 5 de juliol, Sònia Flotats participarà com a docent en el curs de captació de fons a les entitats, organitzat per Suport Associatiu en el marc de l’Escola d’Estiu del Voluntariat.

Aquest curs no té cap cost per als alumnes i admet inscripcions fins el dia 18 de juny.

Comencem pel principi... Com definiries la captació de fons?

La captació de fons és la tècnica que s’encarrega d’aconseguir recursos per a una entitat sense ànim de lucre amb l’objectiu que pugui dur a terme la seva missió. La captació de fons normalment cerca recursos econòmics, però no ens podem oblidar que es poden aconseguir recursos no monetaris que ajuden a assolir els fins de l’entitat.

Quins diries que són els elements clau per tenir èxit en aquest camp?

La captació de fons requereix d’estratègia i de tècnica, però també de dedicació i perseverança. Captar fons és una cursa de fons, la qual cosa vol dir que demana temps.

Dos altres aspectes imprescindibles per a captar fons exitosament són la comunicació i sensibilització. No podem sortir a captar fons i ja està. Prèviament, i de manera continuada, ens hem d’esforçar per explicar a la societat perquè existim i la importància de la causa que defensem.

I finalment, però el més important de tot, la transparència. No ens podem plantejar captar fons si no tenim molt clar com explicarem a la societat en què ens gastem els recursos que invertim i quins són els resultats aconseguits gràcies a la col·laboració rebuda.

Fa més de 10 anys que et dediques a la captació de fons a les entitats del Tercer Sector. Quins canvis has percebut en les entitats durant aquests anys?

Quan vaig començar a treballar al sector, poc es sentia a parlar de captació de fons, i menys al nostre país! Les entitats estàvem molt acostumades a rebre recursos de l’Administració Pública, i eren molt poques les que es preocupaven per diversificar les fonts de finançament (no semblava necessari).

Al llarg d’aquests anys les entitats ens hem anat adonant de la importància de diversificar fons i “independitzar-se” de l’Estat per poder dur a terme els projectes i activitats que realment creiem necessaris desenvolupar i no haver-nos d’adaptar al que marcaven els ajuts públics.

Paral·lelament, la crisi econòmica i social ha provocat una fortíssima davallada de les subvencions públiques, i aquelles entitats que havien diversificat les fonts de finançament han pogut aguantar el temporal, mentre que moltes de les que tenien una gran dependència pública han patit molt i fins i tot desaparegut.

Un altre element molt interessant que ha evolucionat molt al llarg d’aquests anys ha estat la relació de les entitats amb el sector empresarial, ja que hem passat de veure les empreses com gairebé una “amenaça” a crear sinèrgies molt maques i molt fructíferes per a l’acompliment de la missió.

Crec que ara totes les entitats entenen la importància de dedicar esforços i recursos a comunicar i captar recursos.

Quines són les últimes tendències en captació de fons?

Una de les estratègies que millor estan funcionant és la d’implicar el ciutadà (o l’empresa) d’una forma que no significa la donació de diners directa però que, d’una manera o altra, acabi transformant-se en recursos econòmics per l’entitat.

Per aconseguir-ho és molt important la creativitat i l’estratègia a l’hora de captar fons. No n'hi ha prou amb pensar en un missatge atractiu i veure per quins canals difondre’l, sinó que s’ha de pensar en com implicar el ciutadà, el treballador, l’empresari... Un dels punts forts del curs serà aquest, veure com idear campanyes de captació de fons atractives per als nostres públics i, naturalment, definir-ne l’estratègia.

També com és natural, Internet i tots els dispositius per accedir a la Xarxa també estan jugant un paper important, tant per captar (encara hi ha molt camí per recórrer) com, sobretot, per crear base social i sensibilitzar (requisit, com ja he dit, imprescindible per acabar captant recursos).

Finalment, que l’entitat sigui capaç d’autogenerar recursos per a l’acompliment del seus fins.

El curs de Captació de fons es farà els dies 4 i 5 de juliol a Barcelona. Ens pots fer cinc cèntims de quins aspectes s’hi treballaran?

Es tracta d’un curs de 12 hores, així que podrem parlar de captació de fons de manera extensa.

A nivell teòric veurem les diferents tècniques de captació de fons existents. Això sí, sempre posant exemples pràctics per entendre-les i veure fins a quin punt funcionen, etc.

La part més important del curs, però, serà la pràctica, que es basarà en definir una campanya de captació de fons per gairebé cadascuna de les entitats existents, així com establir el pla de captació de fons i de fidelització anual de l’entitat.

Dades del curs:

Lloc:

Centre d'Estudis de l'Esplai (Barcelona)

Calendari:

Divendres 4 de juliol de 18:00h a 21:00h

Dissabte 5 de juliol de 09:00 a 14:00 i de 16:00 a 20:00

Inscripcions:

Accediu al formulari d'inscripció

Afegeix un comentari nou