Les consultes tributàries

Autor/a: 
Cristina Ros
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Les consultes tributàries

Resum: 

Les entitats que tenen dubtes sobre el tractament fiscal de les operacions i que volen aclarir els dubtes que els planteja la normativa, tenen la possibilitat de formular consultes tributàries a l'Administració.

Moltes vegades la legislació tributària és molt confusa per a les entitats no lucratives atesa la seva complexitat i diversitat. És per aquesta raó que, per poder garantir la correcta interpretació i aplicació de la norma, l'Agència Tributària ha creat diferents mecanismes de consulta entre els quals es troben el telèfon de consulta i les consultes tributàries.

La resolució de consultes via telefònica no és vinculant: això significa que si la resposta rebuda no queda del tot clara, es pot tornar a trucar i parlar amb un altre operador per contrastar la resposta rebuda. Per aquest mitjà s'obté una resposta ràpida, però amb poques garanties.

Les consultes tributàries queden regulades als articles 88 i 89 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària.

Què és una consulta tributària?

La consulta tributària és la via per la qual l'Administració Tributària -a sol·licitud d'un interessat- interpreta les normes tributàries i dóna resposta a les consultes formulades en matèria tributària que afecta a qui ha realitzat la consulta. En definitiva, les consultes permeten conèixer l'opinió de l'Administració.

L'òrgan de resolució de les consultes tributàries és la Direcció General de Tributs.

La Direcció General de Tributs sovint, quan existeix un volum de consultes tributàries considerable i relatives a un mateix tema, adopta resolucions d'àmbit general per publicar al BOE els criteris d'interpretació fixats a les consultes. Aquestes són les consultes tributàries generals.

Existeix una base de dades de Consultes resoltes per la Direcció General de Tributs:

Com formular una consulta tributària?

Les consultes, les formulen i sol·liciten els obligats tributaris, mitjançant escrit dirigit a l'òrgan competent i s'han de formular abans de la finalització del termini de compliment de les obligacions fiscals o de la presentació de declaracions o autoliquidacions.

La presentació de l'escrit no comporta, en cap cas, la interrupció dels terminis establerts per al compliment de les obligacions tributàries.

La llei no especifica el contingut mínim que ha de constar a la consulta però lògicament caldrà identificar el consultant, explicar els antecedents i les circumstàncies concretes, indicar els dubtes que suscita la normativa tributària aplicable i adjuntar la documentació necessària per justificar les explicacions.

La Direcció General de Tributs posa a disposició dels usuaris un formulari electrònic per poder fer la consulta tributària.

Els passos a seguir per la presentació de consultes tributàries són els següents:

  1. Descarregar el formulari específic: Model Consulta Tributària.
  2. Omplir el formulari específic de consulta tributària segons instruccions del formulari.

Forma de presentació de la consulta tributària

Existeixen dues vies per fer la presentació de les consultes tributàries:

  1. Via Registre Físic: imprimir el model de Consulta Tributària i presentar-lo en qualsevol dels Registres i Oficines de l'Agència Tributària.
  2. Via Registre Electrònic: per a la presentació de consultes a través del registre telemàtic es requereix:

Efectes de la consulta tributària

Un cop rebuda la consulta, l'Administració comprovarà que compleix amb els requisits establerts a l'article 86.2 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària i disposarà de 6 mesos per donar resposta per escrit.

La resposta a les consultes tributàries tindrà caràcter informatiu per al consultant, és a dir, pot seguir o no el criteri exposat per l'Administració.

La resolució d'aquestes consultes tindrà efectes vinculants per als òrgans i les entitats de l’Administració tributària encarregats de l’aplicació dels tributs.