Àmbit
Econòmic

Rendició de comptes entitats esportives (1)

Autor/a
Dolors Martinez Mendoza
Logotip Consell Català de l'Esport

Les entitats esportives, tot i ser entitats no lucratives igual que ho són les associacions i les fundacions, estan regulades per algunes normes específiques.

Aquestes normes fan que algunes entitats esportives hagin de presentar anualment la rendició dels seus comptes davant del Consell Català de l'Esport.

En aquest recurs s'explicaran, entre d'altres, quina és la finalitat de la rendició de comptes, quines entitats estan obligades a fer aquest tràmit i quines estan obligades a auditar-los.

Índex

Objectius de la rendició anual dels comptes

La rendició de comptes en una entitat esportiva, com en qualsevol altre tipus d'entitat no lucrativa, té dos objectius principals:

  • El compliment de la legalitat en aquelles entitats obligades a realitzar la presentació.
  • El fet d'aconseguir el necessari grau de transparència, que li permetrà atorgar seguretat davant dels seus socis i de totes aquelles persones i entitats que s'hi relacionen, al fer públiques les seves dades econòmiques .

En el cas de les entitats obligades a presentar comptes, mitjançant la seva rendició anual acreditaran el manteniment de les condicions que van permetre el reconeixement (en cas que ho tinguin) de la seva condició d'entitat "d'utilitat pública".

L'expedient administratiu que resulta del dipòsit de comptes, que es realitza al Consell Català de l'Esport (CCE), és públic, és a dir, pot ser consultat per qualsevol persona que acrediti un interès legítim.

 

Entitats obligades a rendir comptes davant del CCE

Les entitats esportives obligades a presentar la rendició anual dels comptes davant el CCE són:

  • Les Federacions esportives.
  • Les Unions esportives de clubs.
  • Els Consells esportius.
  • Els Consells esportius reconeguts com "d'utilitat pública".
  • Els Clubs esportius reconeguts com "d'utilitat pública".
  • Altres entitats, com la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC).

La resta d'entitats esportives, tot i no estar obligades a presentar rendició dels seus comptes, si que han de presentar el seu llibre de comptes  davant del CCE, tot i que és un tràmit més aviat formal, ja que aquest no serà objecte de revisió, només serà diligenciat.

Diferències entre auditoria i verificació comptable

Els procediments de control econòmic de les entitats esportives poden ser de diferent naturalesa.

Algunes entitats, ja sigui per estar obligades legalment o bé de forma voluntària, opten per l'auditoria dels seus comptes. La resta, excepte la UFEC i la UCEC, han de realitzar com a mínim un altre procediment, anomenat de verificació comptable.

L'auditoria consisteix en una revisió de l'adequació dels comptes de l'entitat a la legalitat en matèria econòmica i comptable, en la qual s'utilitzen determinats procediments de verificació de la veracitat de les dades que apareixen a la seva comptabilitat, establerts amb criteris tècnics. Només la poden realitzar Auditors o Censors jurats de comptes, que estiguin inscrits al registre oficial corresponent (el ROAC). Aquests auditors han de ser nomenats per l'Assemblea de l'entitat d'un exercici per a l'exercici següent.

El procediment de verificació comptable és un procés intern realitzat per persones que formen part de la pròpia entitat. Aquestes persones (els "verificadors") són 3 persones físiques, nomenades per l'Assemblea, d'entre els assembleistes, d'un exercici per a l'exercici següent. No poden formar part de la Junta directiva o altres òrgans de govern de l'entitat, com ara comissions o comitès, per exemple. Normalment, es recomana nomenar tres suplents, per cobrir possibles absències i eventualitats. La tasca dels verificadors és la de revisar els comptes que li presenten els encarregats de la gestió econòmica de l'entitat, i tenen la possibilitat de fer comprovació documental dels justificants de cadascun dels moviments, per tal d'assegurar la seva veracitat.

En qualsevol de les dues modalitats, la documentació econòmica de l'entitat ha d'estar a disposició de tots els assembleistes, des de la data de convocatòria de l'Assemblea.

Entitats esportives obligades a auditar

Els límits d'obligació d'auditoria en les entitats esportives són diferents en funció de quina sigui la seva naturalesa:

  • Les Federacions esportives, Unions de clubs i la UFEC han d'auditar si es troben en qualsevol d'aquestes circumstàncies:
    • Tenen un pressupost anual liquidat superior als 300 mil euros.
    • Tenen subvencions públiques anuals acumulades superiors a 600 mil euros.
  • Els Consells Esportius, els Clubs esportius reconeguts con "d'utilitat pública" i la UCEC han d'auditar si es troben en qualsevol d'aquestes circumstàncies:
    • En la data de tancament de l'exercici i durant dos exercicis consecutius compleixen almenys dues de les tres condicions següents:
      • Actiu superior 2,85 milions d'euros.
      • Ingressos anuals ordinaris superiors a 5,7 milions d'euros.
      • Mitjana anual de treballadors superior a 50.
    • Tenen subvencions públiques anuals acumulades superiors a 600 mil euros.

Comparteix i difon