Sardanes

Alumnes de l'escola Balmes de Mataró participant al projecte el 2015

news-iconNotícia > Cultural

Comença una nova edició del projecte SardaTIC

Té com a principal objectiu fer arribar la sardana, mitjançant les TIC i de manera lúdica, al màxim nombre d'infants en edat escolar, tot afavorint el treball col·laboratiu i en xarxa entre grups d'escoles.

Sardanes a les fetes de la Mercè. Font: ens.cat

news-iconNotícia > Comunitari

Barcelona acollirà la "Casa de la Sardana"

El nou equipament serà un lloc dedicat a la sardana en tots els seus vessants i servirà per unificar les seus de totes les entitats sardanistes de caire nacional, territorial i municipal.

news-iconNotícia > Cultural

Josep Pomés: “No ens hem enquistat: hem portat sardanes a discoteques”

La Sardana és la dansa i música catalana. Una majoria de la població se la sent seva, però no l'ha ballat o escoltat mai. A Barcelona hi ha 11 entitats que es coordinen en més de 300 ballades anuals.

Casa dels Entremesos. Font: Tornaveu

news-iconNotícia > Cultural

Els 5 secrets de la cultura popular

L'associacionisme cultural té 5 grans secrets que el fan gran: L'associacionisme i el voluntariat, l'arrelament, la festa i la participació, la inclusió i la innovació

news-iconNotícia > Cultural

La capitalitat de la sardana a Calella escalfa motors amb un curs de monitors

El termini d’inscripció al curs acaba el proper 27 de setembre i se celebrarà durant els propers mesos a Callela, propera capital de la sardana.

Imatge de la mostra

news-iconNotícia > Cultural

El Museu d’Història de Catalunya acull una exposició a Vicenç Bou, un dels principals exponents de la sardana

‘Vicenç Bou. De la Plaça al Paral·lel’ és el nom de la mostra que acull fins el proper 22 de juny el Museu d’Història de Catalunya.

Concurs d’Instagram #5JOVErd dels Castellers de Vilafranca

news-iconNotícia > Cultural

#Castells i #sardanes a les portes del 2.0

Malgrat que la presència de la cultura popular a les xarxes socials ha crescut, les entitats no han explotat el seu potencial. El relleu generacional acompanyat de la creativitat seran determinants.

Aplec de sardanes

news-iconNotícia > Cultural

174 aplecs de sardanes per al 2014

Catalunya, Andorra i el Rosselló acolliran 174 aplecs sardanístics durant l’any 2014.

Sabadell Sardanista serà una de les entitats participants a la Via

news-iconNotícia > Cultural

Castellers, gegants i sardanes fan Via cap a la independència

La cultura popular estarà ben representada durant la Via catalana cap a la independència de la propera Diada Nacional a través de colles castelleres, geganteres, grallers i bestiari festiu, tot i que el gruix més nombrós seran els sardanistes. Unes 2000 persones ompliran dos quilòmetres sencers del recorregut.

Les sardanes, nou símbol de la nació catalana

news-iconNotícia > Cultural

Sardanes per la independència

El proper 3 de març es presentarà oficialment el col·lectiu Sardanes per la Independència, una sectorial sorgida de sectors sardanistes de l’Assemblea Nacional Catalana amb l’objectiu de fer d’aquesta tradició d’arrel catalana «un emblema nacional de la nació catalana amb estat propi».

Arenys de Munt és la capital de la sardana 2013

news-iconNotícia > Cultural

Arenys de Munt acull la Capitalitat de la Sardana 2013 amb més d’un centenar d’actes

El proper 16 de març, Arenys de Munt donarà el tret de sortida als actes de la Capitalitat de la Sardana. En total, s’han programat gairebé un centenar d’esdeveniments i iniciatives vinculades a la sardana i a la cultura popular que es desenvoluparan fins que la ciutat de Barcelona agafi el relleu l’any 2014.

Amb motiu dels Jocs Olímpics, s'han programat actuacions de sardanes a Londres

news-iconNotícia > Cultural

Catalunya difon la sardana a Londres

Amb motiu de la celebració dels Jocs Olímpics de Londres, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Universal de la Sardana han organitzat, de la mà de la Cobla Sant Jordi, diferents activitats de difusió de la sardana i la cobla a la capital britànica.

Vicenç Bou fou un dels compositors més importants del món de la sardana

news-iconNotícia > Cultural

El Dia Universal de la Sardana homenatja al compositor Vicenç Bou

Amb motiu del Dia Universal de la Sardana, el passat diumenge, 17 de juny, a totes les ballades de Catalunya va sonar 'El saltiró de la cardina', de Vicenç Bou, un dels compositors sardanístics més coneguts i que enguany es commemora el cinquantenari de la seva mort. A més, l'estrena d’aquesta peça va ser al 1912, just fa cent anys.

Martí de Joan rep el premi de mans de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros (Foto: FSC)

news-iconNotícia > Cultural

‘Lleida sardanista 2011’ i ‘Sardanes a la ONCE’ guanyen els premis Sardana de l’Any

Els premis Sardana de l’Any 2011 han coronat, amb els vots del miler de persones assistents al Teatre La Llotja de Lleida, la sardana ‘Lleida sardanista 2011’ del compositor Martí de Joan com a Premi Popular. La sardana ‘Sardanes a la ONCE’, de Jordi Paulí, ha obtingut el Premi de la Crítica, concedit per les 34 emissores que han difós durant l’any les eliminatòries.

El Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, amb els promotors de la iniciativa

news-iconNotícia > Cultural

Arenys de Munt acollirà la primera edició del projecte 'Capital de la Sardana'

Arenys de Munt ha estat el municipi designat per acollir, l’any 2013, la primera edició de la ‘Capital de la Sardana’, una iniciativa presentada ahir pel Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, juntament amb les tres entitats sardanistes més importants de Catalunya. El projecte vol convertir, durant un any, una població diferent en un punt de trobada pel món de la sardana, la dansa catalana i la societat.

El President dels sardanistes catalans, Joaquim Rucabado (Foto: FSC)

news-iconNotícia > Cultural

Pilar Rahola, 8TV, el Club Super3 i l'Auditori, guardonats pels Premis Sardana 2012

Els Premis Capital de la Sardana 2012 de la Federació Sardanista de Catalunya han guardonat, entre d’altres, a la periodista Pilar Rahola, el mitjà 8TV, el programa infantil Club Super 3 i a l’Auditori de Barcelona per la difusió i projecció d’aquesta tradició cultural catalana.

test image

news-iconNotícia > Cultural

El grup sardanista Balàfia de Lleida, premi Sardana 2011

El Grup Sardanista Balàfia de Lleida va rebre el Premi Sardana 2011 a la Promoció i difusió: per la seva tasca contínua de difusió i ensenyament de la sardana. El Grup Sardanista Balafía ha dedicat la Sardana d´en Sigfrid Galbany a tots els Sardanistes perquè engresquin a ballar tothom. L'acte tingué lloc dins de les celebracions de la proclamació d'Organyà Ciutat Pubilla de la Sardana 2011.

test image

news-iconNotícia > Cultural

Organyà proclamada la 51a Ciutat Pubilla de la Sardana amb el poeta Vicenç Llorca

El proper cap de setmana del 30 d'abril i l'1 de maig, Organyà serà el centre d’atenció de la cultura popular i tradicional catalana. En concret, dissabte, 30 d’abril cap a les 15.00 h. s'inicia una cercavila que acabarà amb l'arribada de la Flama de la Sardana amb un portador especial a Les Hortes. Una cadena humana traslladarà la Flama fins a la Plaça Major, on el president de la Federació Sardanista de Catalunya farà la proclamació oficial d'Organyà com a 51a Ciutat Pubilla de la Sardana.

test image

news-iconNotícia > Cultural

Presentació de la Guia d’Aplecs de la sardana 2011 a Lleida

L'acte tingué lloc el passat dissabte dia 5 de febrer a les 19:00h a l'Auditori Enric Granados. L'edició d'aquest any recull tots el aplecs de Catalunya, Andorra i la Catalunya Nord a partir de les dades proporcionades per l’Agrupació d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Gironines, la Comissió d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Barcelonines, la Coordinadora d’Aplecs de la Sardana de les Comarques Lleidatanes, la Unió d’Associacions d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Meridionals i la Federació Sardanista del Rosselló.

test image

news-iconNotícia > Cultural

La sardana rep la certificació d'element festiu patrimonial d'interès nacional a la Generalitat

Ballada a la Plaça de Sant Jaume de 3 sardanes representatives de Catalunya, Andorra i el Rosselló amb una cobla integrada per 43 músics. El president de la Federació Sardanista de Catalunya, Bartomeu Duran, va rebre de mans del vicepresident del Govern de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira el diploma acreditatiu de la sardana com a element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional.

test image

news-iconNotícia > Cultural

La sardana patrimoni festiu de Catalunya

El proppassat dimarts 5 d’octubre, el Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar la declaració de la sardana com a “element patrimonial festiu d’interès nacional”. Per aquest motiu el proper dia 11 de novembre a les 17:0h hi haurà una recepció al Palau de la Generalitat.

test image

news-iconNotícia > Cultural

Estrena de l’especacle «INAUDIT - VICENÇ BOU» a Torroella de Montgrí

Divendres dia 27 d’agost a les 22h a la Plaça de la Vila de Torroella de Montgrí tindrà lloc l’estrena de l’espectacle “INAUDIT - VICENÇ BOU”. Es tracta d’un espectacle de dansa d’arrel tradicional basat en les seves sardanes d’en Vicenç Bou.

test image

news-iconNotícia > Cultural

Ha mort Antoni Anguela, cap del Servei de Patrimoni Etnològic, i sardanista

La sobtada pèrdua d’Antoni Anguela i Dotres, que va morir el passat dimecres dia 4 d’agost després d’una llarga malaltia, omple de dol la cultura popular i tradicional catalana a la que va dedicar més de la meitat de la seva vida, tenint en compte que escassament havia superat els seixanta anys.

test image

news-iconNotícia > Cultural

6, 7 i 8 d’agost, la cultura popular catalana s’exhibirà a Cracòvia (Polònia)

23è Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics. L’expedició catalana la integraran més de 1.500 persones. L’Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics se celebrarà enguany a Cracòvia els dies 6, 7 i 8 d’agost amb la presència de vint i dos grups, que representen un total aproximat de 500 actuants, als quals encara cal sumar els més de 1000 acompanyants que també formen l'expedició catalana.

test image

news-iconNotícia > Cultural

Entrevista a Antoni Viñes, president d'ADIFOLK

Adifolk és membre fundador del CIOF, l'organisme internacional que aglutina els grans festivals". A les portes de la celebració d'un dels esdeveniments més importants que any rere any organitza, hem estat parlant dels seus orígens, la realitat actual i del seu futur.

test image

news-iconNotícia > Cultural

23è Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de grups folklòrics

L’Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics se celebrarà enguany a Cracòvia els dies 6, 7 i 8 d’agost amb la presència de vint-i-dos grups, que representen un total aproximat de 500 actuants, als quals encara cal sumar els més de 1.000 acompanyants que també formen part de l'expedició catalana.

test image

news-iconNotícia > Cultural

Dia Universal de la Sardana

Diumenge 20 de juny se celebra el Dia Universal de la Sardana amb ballades arreu del món. Cada any, el diumenge previ a Sant Joan totes les manifestacions sardanistes de tot el món expressen la universalitat de la sardana amb la interpretació d’una peça comuna per a totes elles. Enguany s’ha escollit "Escalenca", del mestre Pere Mercader.

test image

news-iconNotícia > Cultural

"Cap d’any a Tossa", de Sigfrid Galvany, escollida Sardana de l’Any 2009

Els vots dels assistents a la Final de la XXI edició de la Sardana de l’Any han proclamat guanyadora la sardana “Cap d’any a Tossa”, del compositor de Sigfrid Galvany, de Cabrils (Maresme), durant el concert celebrat a la Sala Charles Trenet del Palau de Congressos de Perpinyà.

test image

news-iconNotícia > Cultural

L’Escala serà la 50a de Ciutat Pubilla de la Sardana amb l’actriu Vicky Penya

El proper cap de setmana del 24 i 25 d’abril, l’Escala serà el centre d’atenció de la cultura popular i tradicional catalana. En concret, dissabte 24 d’abril cap a les 16.30 h., a la platja de les Muscleres Grosses d’Empúries, per evocar l’arribada grega a Catalunya, la flama de la sardana arribarà en barca, tot provenint del port de Mataró, Ciutat Pubilla de l’any passat i a les 19.30 h, es farà la proclamació oficial de l’Escala com a 50a Ciutat Pubilla de la Sardana, al Gimnàs de l’IES El Pedró (c/Vilabertran 2-4).

test image

news-iconNotícia > Cultural

El dia 18 d'abril es reprenen les ballades de sardanes al Pla de la Catedral de Barcelona

El proper 18 d'abril de 2010 l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona es fa càrrec del cicle de ballades de sardanes de les matinals dels diumenges i dies festius, al Pla de la Catedral de Barcelona. El Pla de la Catedral es, avui per avui, un aparador paradigmàtic de la ciutat de Barcelona. Un indret de la ciutat que ja compta amb una forta tradició sardanista, ja que fins el passat mes de febrer de 2010 ha acollit les ballades que des de mitjans del segle passat hi organitzava la Unió de Colles Sardanistes, cada dia festiu a migdia.

test image

news-iconNotícia > Internacional

Una estada estival a Polònia? Aplec Internacional de la Sardana i més

Per la teva agenda estival, reserva't els dies 5-10 d'agost; una iniciativa de l'IPECC – Institut de Projecció exterior de la Cultura Catalana-, sardanes i tradicions catalanes a Cracòvia, destí d'aquesta nova edició d'una proposta que ha anat donant, durant anys, la volta a Europa. A un preu prou interessant, i moltes possibilitats.

test image

news-iconNotícia > Cultural

La Sardana rep el diploma que l’acredita com un dels 10 tresors del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya i Andorra

El dissabte dia 6 de febrer la Federació Sardanista de Catalunya organitzarà a l’Escala (Alt Empordà) l’acte de lliurament del Diploma que acredita la Sardana com un dels 10 tresors del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya i Andorra. També es presentarà la Guia d’Aplecs de la Sardana de 2010. L’acte s’iniciarà a les sis de la tarda, a l’IES El Pedró de l’Escala.

test image

news-iconNotícia > Cultural

Mataró acull el lliurament dels ‘Premis Sardana 2009’

El proper dissabte, 21 de novembre, a la Basílica de Santa Maria de Mataró, se celebrarà, a 2/4 de 6 de la tarda, el lliurament dels ‘Premis Sardana 2009’ per reconèixer determinats aspectes i actituds vers la nostra dansa.

test image

news-iconNotícia > Cultural

Dos compositors nord-americans escriuen per a cobla.

El concert es celebrarà el proper dia 15 de novembre, a les 6 de la tarda, a l’Auditori de Barcelona, en el marc del Memorial Joaquim Serra 2009
test image

news-iconNotícia > Cultural

58a Trobada Sardanista a Montserrat.

L’Obra del Ballet Popular organitza el diumenge dia 25 d'octubre, la 58a Trobada Sardanista a Montserrat. Tres agrupacions sardanistes, dos esbarts i una roda d’esbarts penjaran els seus ‘Claus Commemoratius’ al camí dels Degotalls.

test image

news-iconNotícia > Cultural

La sardana als segells de correus.

La Sociedad Estatal Correos y Telégrafos emetrà el proper dia 16 d’octubre un segell dedicat a La Sardana, dins una sèrie filatèlica.