Passejada per la Barcelona del 1714

 Font:
Divendres, 10/09/2010

El col.lectiu “Gent de la Terra”, que cada any per l’Onze de Setembre organitza “la mostra d’entitats dels Països Catalans”, manté en el seu programa d’activitats la passejada històrica de “la vigília de la Diada”.

Aquest any, amb la col.laboració del “Museu d’Història de Catalunya”, preten donar a conèixer dos indrets o escenaris de la nostra història, per la qual cosa es faran dues passejades, a fi d’oferir altres opcions a les persones que ja han vingut en darreres ocasions. Com l´any passat els “Grallers i Tabalers dels Castellers de la Vila de Gràcia” ens amenitzaran el recorregut.

DUES PASSEJADES: “la desfeta” i “la ciutat assetjada”

• Lloc de sortida: Davant del Museu d’Història de Catalunya (P. de Pau Vila, 3. BCN)
• Punt final: Arc de Triomf
• Data: 10 de setembre de 2010
• Hora: 20.00 h.
• Durada aproximada: 2 hores, cadascun

Itinerari: “La desfeta”

1. Davant del Museu d’Història de Catalunya. Pl. de Pau Vila, 3
Introducció general del conflicte de la Guerra de Successió (1700-1714) i com aquest esdeveniment successori de la corona hispànica, derivà en la pèrdua de la independència política i econòmica de Catalunya. En aquest recorregut visitarem alguns dels escenaris que exemplifiquen la desfeta.

2. Barceloneta
Barri creat el 1753 tot seguint el projecte de l’enginyer militar Juan Martín Cermeño, per tal de donar aixopluc als mariners desallotjats del barri de la Ribera a causa de la construcció de la fortificació de la Ciutadella. Contrasta el seu urbanisme, marcat per criteris militars, amb el de la ciutat medieval.

3. Monument al general Moragues
Situat a la prop de l’antic Portal de Mar de la muralla de Barcelona, aquest monument ret homenatge a la memòria del general de l’exèrcit austriacista, Josep Moragues. Després d’un ajusticiament cruent, i per escarment públic, el nou ordre borbònic penja el seu cap durant més de dotze anys en aquest indret.

4. Mercat del Born
Situat al costat de l’actual Passeig del Born, antic centre neuràlgic de la vida econòmica i festiva de la ciutat, les restes arqueològiques trobades en l’excavació de l’antic mercat del Born, avui encara no visitables, ens permetran reconstruir el teixit urbanístic de principis del segle XVIII. Aquests vestigis són el testimoni de l’enderroc de cases, més de 1200, degut a la construcció de la veïna ciutadella militar.

5. Parc de la Ciutadella
Espai que ocupà l’antiga ciutadella militar feta aixecar per ordre de Felip V a partir de 1715 com a element de repressió per tal de sotmetre els catalans a l’obediència borbònica. Per a la seva construcció es feu enderrocar gran part del barri de la Ribera. Dins el seu recinte es conserven, encara avui, algunes de les seves edificacions.

6. Passeig de Lluís Companys
El traçat de l’actual passeig correspondria aproximadament al traçat de la muralla de llevant, lloc on es van concentrar les tropes franco-espanyoles comandades pel duc de Berwick, ja que aquesta era la banda més dèbil del mur. Aquí es concentrà el foc d’artilleria per poder obrir els esvorancs a la muralla per tal de permetre l’assalt.

7. Arc de Triomf
Espai on tingué lloc els darrers atacs de les tropes borbòniques comandades pel duc de Berwick i que finiren amb la rendició l’11 de setembre de 1714. El setge de la ciutat de Barcelona, que durà més d’un any, produí un gran nombre de baixes en ambdós bàndols. La derrota militar suposà la pèrdua de les llibertats catalanes que es concretà amb la implantació dels decrets de Nova Planta. Per altra banda, al peu de l’Arc de Triomf, entrada a l’Exposició Universal de 1888, fou la primera ubicació de l’estàtua de Rafael Casanova.

8. Comiat de “ Gent de la Terra ”
Relaxats i amb un somriure: ¡¡¡ pastes i cava !!! per a tothom, tot esperant “La Diada de l’Onze de Setembre”

Itinerari: “La ciutat assetjada”

1. Davant del Museu d’Història de Catalunya. Pl. de Pau Vila, 3
Introducció general del conflicte de la Guerra de Successió (1700-1714) i de com aquest esdeveniment successori de la corona hispànica, derivà en la pèrdua de la independència política i econòmica del Principat de Catalunya i l’assetjament de la ciutat entre 1713-1714.

2. Plaça Palau
Lloc de màxima representació política al principat durant el conflicte bèl·lic ja que s’hi ubicava el Palau Reial, residència de l’Arxiduc d’Àustria, el qual fou destruït per un incendi l’any 1875. Davant del Palau, s’hi situa la Llotja de Mar, lloc on es celebraven les primeres representacions operístiques. El palau reial estava unit a Santa Maria del Mar.

3. Born
El Passeig del Born el lloc de celebració de mercats, festes i fires ciutadanes i també de celebració de processons. Al seu voltant, s’hi concentrava la major diversitat d’oficis de Barcelona, tal com ens ho demostra la toponímia: Argenteria, Canvis Nous, Canvis Vells, Caputxes, Sombrerers, Esparteria, Mirallers ... i elements bàsics de la infraestructura urbana: escorxador, molins, revenedories de pesca salada ... La derrota i la construcció de la ciutadella significà l’ordre d’enderrocament d’aquesta àrea amb greus conseqüències econòmiques i humanes ja que es perderen més de 1200 habitatges.

4. Palau Dalmases
Residència de Pau Ignasi de Dalmases, ambaixador a Londres entre 1713 i 1714, enviat per la Junta de Braços amb l’objectiu de recordar el compromís de defensar les lleis i privilegis de Catalunya, segons els pactes signats per Anglaterra al principi de la guerra.

5. Capella d’en Marcús/carrer Carders
Durant el llarg setge, els ciutadans de Barcelona venien a pregar i demanar la intercessió de Ntra. Sra. de la Llibertat, verge situada en l’altar del Sant Crist de la capella d’en Marcús. Els gojos dedicats a la Mare de Déu expressen el desig de trobar la força per continuar resistint. El carrer Carders era una de les principals vies de sortida de la ciutat.

6. Carrer del Portal Nou
Aquest carrer conduïa al portal de la muralla que rebia aquest nom, situat a l’actual placeta del Comerç. Allà Berwick va fer la darrera oferta de capitulació el 3 de setembre de 1714, que va ser rebutjada. Els combats més intensos en l’atac final tingueren lloc en aquesta zona, entre el Portal Nou i el baluard de Sant Pere. Des d’aquí es visible el carrer Comerç, el traçat del qual marca la línia de la zona enderrocada. El convent de Sant Agustí hagué de construir una nova façana, ja que part de l’edifici fou enderrocat.

7. Arc de Triomf
Espai on tingué lloc els darrers atacs de les tropes borbòniques comandades pel duc de Berwick i que finiren amb la rendició l’11 de setembre de 1714. El setge de la ciutat de Barcelona, que durà més d’un any, produí un gran nombre de baixes en ambdós bàndols. El traçat de l’actual passeig de Lluís Companys correspondria aproximadament al traçat de la muralla de llevant, lloc on es van concentrar les tropes franco-espanyoles comandades pel duc de Berwick, aquesta era la banda més dèbil del mur. Aquí es concentrà el foc d’artilleria per poder obrir els esvorancs a la muralla per tal de permetre l’assalt.

8. Comiat de “ Gent de la Terra ”
Relaxats i amb un somriure: ¡¡¡ pastes i cava !!! per a tothom, tot esperant “La Diada de l’Onze de Setembre”

Data: 

Divendres 10 set

Hora: 

20:00

Organitzador: 
Gent de la Terra
Correu electrònic de l'organitzador: 
info@gentdelaterra.org