Ana Lebron: "Arribem a persones que es troben en situació de risc i presenten més necessitats"

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Ana Lebron: "Arribem a persones que es troben en situació de risc i presenten més necessitats"

Resum: 

La presidenta de la Federació d'Associacions Culturals i Educatives de Persones Adultes ens explica la missió d'aquesta entitat de segon nivell, els col·lectius amb els que treballa i la important tasca dels voluntaris que hi col·laboren.

Quina és la missió de la vostra federació?

La missió de la federació és col·laborar per tal de promoure una educació de persones adultes democràtica, en el sentit de que arribi a tots el homes i dones en igualtat d’oportunitats i que puguin accedir a una formació de qualitat. Volem que aquesta formació arribi als sectors de la societat més desfavorits i en situació d'exclusió social.

Quin àmbit cobriu i quina és la realitat de l’àmbit en el qual treballeu (col·lectius als quals us dirigiu, etc.)?

Les entitats que representem estan arreu de tot Catalunya. Conjuntament arribem a persones que es troben en situació de risc i presenten més necessitats. Intentem donar veu a aquelles persones que normalment no han tingut l’oportunitat de fer-se sentir. Per exemple, la junta la configurem gent que no té estudis acadèmics.

Les entitats sol·liciten la col·laboració de la nostra federació amb l’objectiu de formar, donar suport o assessorament, tot promovent una educació democràtica on es respectin els Drets Humans.

Quants voluntaris teniu ara i quin paper juguen en el si de la vostra federació?

Tenim un gran número de voluntaris i voluntàries. A més dels que ens venen pròpiament a la federació, comptem amb els voluntaris de les entitats federades, que moltes vegades estan molt implicats. Algunes de les nostres entitats tenen unes 150 persones voluntàries! Això és important en una entitat sense ànim de lucre, perquè moltes vegades no hi ha prou diners per contractar gent per fer tot el que volem fer i arribar a on volem arribar. Però estem molt contents.

Desenvolupen una tasca de qualitat. Ens ajuden de moltes maneres, ja que és un voluntariat molt divers en quant a procedència, edats, i nivell de formació. Tenim des de persones que no saben llegir i escriure fins a professors universitaris. Tots són importants.

Per què creieu que els voluntaris col·laboren amb vosaltres?

Col·laboren perquè els entusiasma el projecte i quan el coneixen se senten a gust. N'hi ha que col·laboren des de fa molts anys perquè el que fan té una repercussió real. Fem coses que de veritat importen i milloren la vida de la gent. I això satisfà perquè aprenen coses tant en l'àmbit professional com en el personal. Les històries que ens expliquen sobre el que significa ser voluntari les hem intentat recopilar aquest any en un vídeo de promoció del voluntariat.

Quina creieu que serà la vostra realitat d’aquí a 10 anys?

Penso que el nostre projecte seguirà segur avançant i s’estendrà a més àmbits a nivell de Catalunya, a moltes més associacions que encara no ens coneixen i amb les que podrem col·laborar junts. També crec que reforçarem encara més la nostra presència a Europea. Tot just ens acaben d’aprovar un altre projecte a nivell europeu que es diu DigiUP. Tracta sobre alfabetització digital. Estarem allà on sigui important impulsar l’educació democràtica. No podem perdre la il·lusió. Seguirem estant per continuar ajudant a les persones que tenen més necessitats.

Quin ha estat per tu el moment de més passió a la federació?

Hi ha hagut molts moments! Si he d’escollir només un... va ser quan vam començar, en el primer Congrés d’Alfabetització l’any 1999, a Sant Boi. Vam entusiasmar a molta gent per la preparació del Congrés. S'hi va implicar molta gent. El dia del Congrés va ser tot un èxit.

No hi havia res escrit ja que hi havia gent que no sabia llegir i escriure. Cap cartell ni indicació amb lletres. S’indicava tot per símbols. Llavors, les persones van explicar la seva experiència, com van aprendre a llegir, quant de temps portaven aprenent a les escoles d’adults, totes les dificultats que havien tingut i com les havien superat... Molt emocionant! Tothom va plorar molt! Després s’han fet més Congressos d’Alfabetització i altres sobre Tertúlies Literàries Dialògiques, però aquell va ser el primer de tots.

Un altre record molt viu que tinc va ser quan es va consensuar la Declaració de dels Drets de les Persones Participants a Saragossa. Va ser un moment molt important ja que aquesta declaració ha servit com a referència pel que fa l’educació d’adults que volem.

Pots veure aquest vídeo sobre voluntariat realitzat enguany:

Si vols col·laborar amb la FACEPA pots contactar amb ells i elles a partir de l'adreça de correu electrònic facepa@facepa.org. Pots trobar també més informació al seu web.

Afegeix un comentari nou