Bernat Valls: “L’impacte d’actuació del voluntariat és molt gran i cal que tingui el màxim d’elements per desenvolupar-se”

F Pere Tarrés
Autor/a: 
Joan Rosinach
L’aprovació del pla comporta l’aprovació d’una comissió interdepartamental de coordinació de les polítiques de foment de l’associacionisme i el voluntariat. Font: Xarxanet. Font: Font: Xarxanet.
Per acostar l’Escola al territori s’ha dut a terme una enquesta a les entitats per conèixer quins temes voldrien abordar. Foto: Arxiu
El teixit associatiu és un reflex de la societat, i en els últims anys hi ha hagut un increment de les plataformes associatives informals. Font: Suport Associatiu. Font: Font: Suport Associatiu.
"Les persones voluntàries fan una actuació desinteressada però no per això és menys important", afirma Bernat Valls. Foto: Suport Associatiu

Bernat Valls: “L’impacte d’actuació del voluntariat és molt gran i cal que tingui el màxim d’elements per desenvolupar-se”

Autor/a: 
Joan Rosinach
F Pere Tarrés

Resum: 

A pocs dies d’engegar la 20a edició de l’Escola d’Estiu del Voluntariat, el Director General de la DGACC la defineix com “una actuació estratègica” i en repassa les novetats.

Bernat Valls: “L’impacte d’actuació del voluntariat és molt gran i cal que tingui el màxim d’elements per poder desenvolupar-se”

A pocs dies d’engegar la 20a edició de l’Escola d’Estiu del Voluntariat, el Director General de la DGACC la defineix com “una actuació estratègica” i en repassa les novetats.

L’Escola d’Estiu del Voluntariat (EEV) és un espai de formació adreçat a persones voluntàries de les entitats, als coordinadors i coordinadores de voluntariat i a les seves persones dirigents de les entitats. Ofereix l’oportunitat de participar en un espai formatiu únic a Catalunya i fomentar l’intercanvi d’experiències entre les persones voluntàries i les entitats.

La jornada segueix el mateix format que l’any passat, creieu que heu trobat el model idoni?

El canvi de model iniciat el 2018 va rebre una bona valoració per part de les persones que van assistir a l’Escola perquè, d’una banda, eren formacions força pràctiques i de l’altra, el format de matí i tarda permetia la possibilitat de fer-ne dues. Pel que fa a la seva itinerància, respon a la voluntat d’acostar les polítiques de la DGACC al territori. L’any passat vam ser a Barcelona i enguany a Girona. I per acostar l’Escola al territori s’ha dut a terme, abans de decidir el contingut dels tallers, una enquesta a les entitats per conèixer quins temes voldrien abordar.

El 2018 hi van participar més d’un centenar de persones. Quina previsió us plantegeu de cara a aquesta edició?

Encara estan obertes les inscripcions, però esperem repetir una participació similar a la de l’any passat. Ens interessa arribar al màxim de voluntariat de les entitats, sabem que l’horari a vegades pot condicionar l’assistència, per aquest motiu hi ha la possibilitat de triar venir només en una franja horària. Així volem acostar-nos al màxim a les diferents realitats de les persones interessades a assistir.

Com valoreu el fet de centralitzar l’EEV en una mateixa població?

Tenir una seu centralitzada en un sol espai facilita sobretot poder donar resposta territorial a les necessitats d’aquell territori. Pensem que és important poder adaptar un recurs de formació gratuït a les diferents necessitats de les entitats: la realitat territorial de l’entorn on les entitats desenvolupen els seus projectes condicionen, i molt, les seves necessitats, també les formatives. Aquesta singularitat i adaptació a les diferents realitats és la que l’Escola d’Estiu vol abordar en aquest format.

Quins avantatges i inconvenients comporta?

Lògicament, canviar la ubicació any rere any pot fer que les entitats de determinats territoris no es desplacin fins a una seu allunyada d’on estan ubicades, però pensem que val la pena mantenir un format unificat que permet que les persones intercanviïn coneixements en un espai compartit. No oblidem que l’Escola d’Estiu és un dels recursos formatius que es posa a disposició de les entitats, anualment, però no és l’únic.

En trobem més...

Així és. El Pla de formació de l’associacionisme i el voluntariat de Catalunya està estès a tot el territori i dona resposta a diferents necessitats formatives de les entitats d’arreu de Catalunya, a més de comptar amb formació en línia que permet adaptar-se a diferents perfils. A més, des de la DGACC es treballa conjuntament amb els ajuntaments per poder oferir un conjunt de formacions adaptades a les diferents realitats de les entitats, segons el lloc d’on són.

Gènere, lideratge, comunicació i participació les matèries que es tractaran en els diversos tallers. Què s’ha tingut en compte a l’hora d’escollir aquestes temàtiques?

En l'enquesta per per detectar les necessitats formatives de les entitats, els aspectes més demanats van versar al voltant de la comunicació, de la gestió de l’entitat i dels equips humans i de la millora dels projectes. A partir d’aquí i amb el comentaris fets per les persones que van respondre l’enquesta, hem treballat aspectes i temàtiques concretes que donessin resposta a les demandes. Després d’un treball intens, finalment vam triar aquests tipus de tallers perquè pensem que s’ajusten a aquestes necessitats i que, alhora, van una mica més enllà.

Un dels objectius del PNAV Horitzó 2021 parla de “Dur a terme accions de formació i coneixement per a les persones vinculades a les entitats”. L’EEV seria una actuació estratègica?

Efectivament. Cal emfatitzar que l’Escola d’Estiu arriba a la 20a edició. Això vol dir, justament, que és una actuació estratègica, com ho ha vingut sent des de la seva posada en marxa. Se n’ha adaptat la durada i format, però la formació del voluntariat és una línia estratègica que es vol continuar impulsant i té una característica que també cal recordar, i és la seva gratuïtat per qui vulgui assistir-hi. L’Escola posa a disposició de qui ho necessiti una formació concreta i de qualitat.

Catalunya compta, aproximadament, amb 600.000 persones voluntàries. Quin valor es dona des de la DGACC a la formació del voluntariat?

La formació és un procés que es dona al llarg de la vida, en diferents espais i moments. El voluntarait fan una actuació desinteressada però no per això és menys important. Al contrari, l’impacte de la seva actuació és molt gran i cal que tingui el màxim d’elements per desenvolupar-se amb la màxima garantia i qualitat. La formació que impulsem dona resposta a una part d’aquest aprenentatge i ho fa en un marc i amb continguts determinats per millorar l’actuació del voluntariat, oferint eines de capacitació per dur a terme la seva activitat.

Per acabar, tres motius per les quals una persona de l’àmbit del voluntariat hauria de participar a l’EEV?

El primer: l’estiu és un excel·lent moment per adquirir coneixements d’utilitat i força pràctics per al seu dia a dia i encarar el curs que ve amb més eines; el segon: l’Escola és un espai excel·lent per compartir experiències i conèixer altres persones i entitats amb qui establir, per què no, nous vincles; i el tercer, perquè l’aprenentatge ens fa millors i ens estimula a seguir aprenent, a seguir creixent com a persones i a augmentar la nostra capacitat de generar impacte social.

Afegeix un comentari nou