Àmbit de la notícia
Formació

Consells per elaborar un pla estratègic

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a
Alba Monclús
  • Cartell webinar 'Consells per elaborar un pla estratègic'

Un nou webinar de Xarxanet, encabit dintre del cicle 2024-2025, aborda els passos a seguir per la creació d’un pla estratègic que respongui a les necessitats específiques de cada entitats. 

El passat 15 d'octubre Xarxanet va organitzar un webinar que, sota el títol ‘Consells per elaborar un pla estratègic’, va posar sobre la taula la importància de funcionar amb una estratègia que emmarqui l’activitat de l’organització per tal de no perdre oportunitats ni recursos, anticipar-se a imprevistos i no comprometre el futur de l’entitat. L’encarregat d’impartir la formació va ser Fabricio Busi, Director de l’Àrea de Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés, que també va posar èmfasi en la necessitat no només de dedicar el temps per elaborar aquest Pla sinó també en el compromís de dur-lo a terme. 

Per tal de situar el tema, Busi va voler distingir entre els conceptes de pensament estratègic i planificació estratègica definint la darrera com ‘una eina de gestió, un instrument per a transformar el pensament estratègic en un canvi organitzatiu’. A més a més, va animar les entitats participants a posar el focus en el procés: l’aprenentatge, la reflexió i la creativitat estratègica. 

En el webinar el ponent destaca també que és clau escollir bé el moment. Així doncs, segons apunta el Director de l’Àrea de Consultoria i Estudis de la FPT, no és recomanable treballar sobre una nova planificació estratègica en un moment de crisi profunda en l’organització, ni tampoc en una situació de manca de lideratge, recursos i/o compromís. 

Preguntes clau en el desenvolupament del Pla 

Per tal de poder passar de la diagnosis a l’acció i poder començar a treballar en línies estratègiques i objectius específics concrets, cal haver fet prèviament un anàlisis de l’entorn per entendre les tendències així com els canvis que estan transformant les organitzacions. En aquest punt, és recomanable elaborar un petit DAFO que contempli tant aspectes interns (recursos, competències, resultats, etc.) com externs (tendències en l’àmbit d’actuació concret, anàlisis de la competència, agents crítics, etc.). 

Arrel de tot aquest procés de reflexió, podem fer-nos algunes preguntes que poden ajudar en el desenvolupament del que acabarà sent el pla de la nostra organització. D’aquesta manera, serà clau donar resposta a qüestions tals com 'com impacta el MACRO, MESO i MICRO entorn en la nostra entitat i com ens adaptem als canvis presents i futurs; com responem als reptes que es presentin a nivell de territori; si és necessari redefinir la missió, valors i propòsits de l’entitat; com s’han d’incorporar les noves tecnologies a la feina de l’entitat o quines aliances cal establir per assolir millor els objectius, entre d’altres que es van abordar al llarg de la formació. 

Per finalitzar el webinar, Fabricio Busi va compartir algunes eines pràctiques on poder revertir el resultat de tot aquest procés d’anàlisis i va donar pas a un espai de preguntes i  respostes on les entitats van poder compartir qüestions específiques al voltant d’aquesta feina molts cops invisible però tan important per donar sentit i direcció al treball del dia a dia de les entitats. A continuació, podeu recuperar la formació complerta així com els exercicis pràctics proposats al llarg d’aquesta. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari