Àmbit de la notícia
Formació

Eines gratuïtes i formació per aconseguir el repte de la transparència a les ENL

Entitat redactora
Fundació Autònoma Solidaria
  • Imatge de la reunió/ Font: FAS
  • Imatge de la reunió/ Font: FAS

Aquestes van ser les principals conclusions de la segona reunió consultiva de la plataforma TransparENT que es va celebrar el passat 4 de novembre a Torre Jussana.

TransparENT és una plataforma de treball gratuïta per a entitats del tercer sector, creada pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB (LPCCP), i que permet a les entitats avançar en els seus nivells de transparència. La plataforma es va llançar a l’abril i en aquests mesos s’hi han registrat 172 entitats d’arreu de Catalunya.

La reunió, celebrada a Torre Jussana el passat 4 de novembre, tenia un caràcter consultiu. Els impulsors de TransparENT van presentar els primers resultats d’aquests mesos de vida de la plataforma i van demanar a representats de diferents institucions i federacions que donessin les seves impressions, expectatives i propostes sobre quins han de ser els propers passos per avançar en matèria de transparència. Feia un any, abans del naixement de la plataforma, aquest mateix grup s’havia trobat en una primera reunió que va servir per concretar els indicadors i els criteris d’acreditació de transparència d’entitats no lucratives.

La trobada del dia 4 es va obrir amb una benvinguda de Bernat Valls, Director general d'Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya. A continuació, Pedro Molina, responsable del projecte va presentar quines han estat les accions dutes a terme per donar a conèixer la plataforma i els resultats obtinguts fins ara. Molina va destacar que en aquests mesos s’han fet molts esforços en formar a les entitats en termes de transparència a la vegada que s’estan fent acompanyaments a entitats de segon nivell que estan promovent entre les federades una millora en aquest àmbit. En total s’han dut a terme més de 40 formacions i presentacions. Com a resultat, la plataforma ha rebut 172 registres, principalment d’associacions però també de clubs esportius (85), fundacions (44), federacions (24)...70 d’aquestes organitzacions són de la ciutat de Barcelona i el centenar restant d’arreu de Catalunya. Quant a l’àmbit d’actuació, 106 treballen en acció social.

Aquesta plataforma està dividida en 5 graons de dificultat que l'entitat va superant a mesura que acompleix els 44 indicadors de transparència. Per una banda, el 15% de les entitats registrades han superat el primer esglaó i, per una altra, només 5 han completat tot el procés. Així doncs, la gran majoria només s’han registrat a la plataforma. Tot i això, la valoració és bona ja que aquestes organitzacions estan mostrant un interès en millorar en termes de transparència i han pogut fer un autodiagnòstic. Totes aquestes dades dels resultats estaran recollides en un informe que publicarà el LPCCP al seu web de TransparENT.

En el debat posterior van sorgir algunes reflexions com la dificultat que tenen algunes entitats de recopilar les dades i d’adaptar-les perquè siguin comprensibles. En aquest sentit, es va apuntar la necessitat d’oferir a les entitats recursos i eines gratuïtes per poder presentar la informació de manera transparent. En aquesta mateixa línia, es va apuntar com a repte la millora de models de casos reals. Com a conclusió de la jornada, a més, es va apuntar la necessita de replantejar la formació i que es puguin dur a terme sessions molt pràctiques i d’acompanyament a les entitats, amb continuïtat en el temps per tal d’assegurar la consecució fins el final de tots els graons de transparència.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari