Ivette Penella: “El treball en xarxa és clau per ampliar la mirada de futur dels joves"
Comparteix
Ens endinsem en el projecte Xcelence – Escoles que Inspiren per descobrir com l’orientació acadèmica pot marcar la diferència en la lluita contra l’abandonament escolar.
El projecte Xcelence – Escoles Que Inspiren s’ha convertit en una proposta pionera per transformar l’orientació acadèmica i professional als centres de secundària. Impulsat per la Fundació Bertelsmann i Empieza por Educar, s’ha implementat a més de 350 centres a tot l’estat, 100 d’ells a Catalunya amb l’especial col·laboració de 8 ajuntaments. A partir d’un marc de qualitat adaptat dels Gatsby Benchmarks britànics, Xcelence-Escoles que Inspiren proposa una eina d’autodiagnosi, una formació a docents i una connexió activa amb el món laboral.
Parlem amb Ivette Penella, Project manager del projecte a Catalunya, per conèixer com s’ha desplegat, quins impactes ha tingut i com es manté viu un cop acabada la seva implementació oficial.
També reflexionem sobre el paper de l’orientació en la lluita contra l’abandonament escolar prematur i la necessitat de consolidar una xarxa d’agents compromesos amb el futur dels joves.
Com definiries l’abandonament escolar prematur i per què és una problemàtica rellevant?
L’abandonament escolar prematur (AEP) es refereix a aquells joves que deixen els estudis abans de completar una formació postobligatòria. És rellevant perquè condiciona molt les trajectòries vitals, laborals i socials. Tot i la millora dels darrers anys, les xifres encara són preocupants i exigeixen una resposta sistèmica.
Des de Xcelence com s’enfoca aquest repte?
Tot i que no treballem directament l’AEP, impulsem una millor orientació acadèmica i professional com a estratègia preventiva. Treballem de manera directa amb els centres educatius, especialment a través de la formació del projecte impartida per Empieza por Educar (ExE) i les activitats d’orientació que oferten les empreses amb les que colaborem.
Ens pots explicar una mica com es desplega aquest projecte de què parlem?
És una iniciativa de la Fundació Bertelsmann per millorar l’orientació acadèmica i professional a secundària. Parteix d’un marc de qualitat amb deu claus i proposa una orientació més transversal, estructurada i connectada amb l’entorn.
➡️La iniciativa "Xcelence Escoles que Inspiren" ha estat reconeguda per la @FundacioBofill com una de les 15 millors pràctiques per combatre l’abandonament escolar prematur. Una menció que ens impulsa a continuar treballant en xarxa per un futur educatiu millor👇@EmpiezaxEducar
— FundaciónBertelsmann (@FBertelsmann) May 6, 2025
Es desplega a través de tres potes. La primera, una eina d’autodiagnosi basada en els Gatsby Benchmarks adaptats al context. La segona, una formació i acompanyament a un referent del centre educatiu participant. I finalment, una connexió activa amb l’entorn laboral a través de la plataforma Empreses que Inspiren.
Des de la vostra experiència, per què és rellevant començar l’orientació des de ben aviat?
És important començar a treballar l’orientació des de ben petits, ja que des d’edats molt primerenques els infants comencen a formar idees sobre el món i les professions. Des d’infantil es poden fomentar activitats que ajudin a ampliar l’imaginari de futur dels infants i a trencar estereotips.
Ara bé, el projecte Xcelence - Escoles Que Inspiren se centra en l’etapa de secundària perquè és en aquest moment quan l’alumnat ha de començar a prendre decisions sobre els seus itineraris formatius i, alhora, quan sorgeixen dubtes i inquietuds més concretes sobre el futur professional.
Què diferencia aquest model d’altres propostes d’orientació?
El que el fa diferent és el seu enfocament estructurat, transversal i el suport a través de plataformes tecnològiques com l’eina d’autoavaluació. Des de Xcelence - Escoles Que Inspiren proposem un marc que ajuda els centres a estructurar i endreçar la seva orientació, a partir d’una autoavaluació i un pla de millora propi d'acord amb el punt de partida i les carències i fortaleses identificades. No és una proposta per començar de zero, sinó per reforçar i valorar el que ja s’està fent.
El projecte se centra en l’etapa de secundària, moment en què sorgeixen dubtes i inquietuds sobre el futur professional
I en aquesta tasca, els centres educatius estan acompanyats?
Al projecte Xcelence Escoles que Inspiren, es fa un acompanyament sostingut al llarg de dos anys i adaptat a les seves necessitats per part de ambdues fundacions impulsores.
Una vegada acaben el programa formatiu impartit per ExE no desapareixem, continuem acompanyant-los amb la connexió amb les empreses a través de l’eina Empreses Que Inspiren, l'enviament de butlletins amb informació d'interès o l'organització d'espais formatius per part dels companys d’Empieza por Educar, entre d'altres.
Quines millores heu observat d’entre els instituts que han participat?
Els centres valoren especialment el fet de tenir un marc compartit, dades que els ajudin a prendre decisions estratègiques en relació amb l’orientació acadèmica i l’acompanyament per part del seu tutor formatiu. La facilitació del treball en xarxa per part del projecte també és un aspecte que destaquen.
A l’informe anual l’Estat de l’orientació segons el Model Xcelence, podem apreciar que els centres que fan l’autoavaluació en més d’una ocasió, presenten millores en totes les claus, i són sobretot significatives aquelles de coordinació interna, d’ implicació del professorat i la connexió amb l’entorn professional.
I com es relaciona tot això amb la reducció de l’abandonament escolar?
Estudis com l’OECD Career Readiness mostren que els joves que participen en activitats d’orientació rellevants tenen menys risc d’abandonar els estudis i millors perspectives laborals. D’aquesta manera des de Xcelence ajudem els centres a integrar aquest tipus d’accions per reforçar el vincle de l’alumnat amb el seu itinerari formatiu i prevenir la desvinculació.
En quin punt es troba actualment el projecte a Catalunya?
La part finançada com a projecte estructurat, a Catalunya, va finalitzar el curs 2023-2024. No obstant això, l’eina d’autodiagnosi continua disponible de manera gratuïta i oberta per a qualsevol centre i també tots els recursos que es van generar en el seu moment.
Empieza por Educar ha organitzat alguna formació acreditada pel departament i a més, la plataforma d’empreses que inspiren continua viva, i es poden fer activitats sempre que hi hagi dinamitzadors actius al territori. A Aragó i a Madrid el projecte continua actiu implementant-se amb les tres potes.
Afegeix un nou comentari