La comunicació noviolenta com a eina per fomentar la col·laboració i la cohesió en equips
Comparteix
Sota el lema 'Comuniquem per connectar i transformar', Reds (Red de Solidaridad para la Transformación Social) ha llençat una campanya oferint tallers de comunicació noviolenta (CNV) per a empreses i entitats.
Reds amplia l’abast de les seves formacions de comunicació no violenta (CNV) amb una sèrie de tallers sota el paraigua de la nova campanya 'Comuniquem per connectar i transformar'. Aquestes formacions ja s’oferien des de 2019 per a professionals del sector social, i ara inclouran també altres organitzacions i empreses. Reds és una organització nascuda a Barcelona el 1999 que promou la transformació social a través de la defensa dels Drets Humans, l’acompanyament de moviments socials i la creació d’espais de reflexió crítica i noviolenta.
La CNV proporciona eines efectives per a una connexió autèntica i profunda amb les altres persones, facilitant la transformació de les interaccions, especialment en situacions de conflicte amb l'objectiu que els espais de treball esdevinguin llocs on la comunicació promogui el benestar de totes les persones implicades.
Treballar la CNV a la feina
Magalí Prat, coordinadora d’educació per a la justícia global de Reds, afirma que la CNV fomenta relacions basades en l'empatia i el respecte mutu, i que, a més, “redueix els conflictes i promou la resolució pacífica de problemes”. Cécile Arondel, formadora en CNV i col·laboradora de Reds, subratlla que la CNV “té com a punt central les necessitats humanes, tant individuals com grupals”, i que aquest enfocament afavoreix un compromís de les empreses per crear un clima laboral adequat.
Beneficis de la comunicació noviolenta en l'entorn laboral
Segons Annette Stössel, formadora en CNV i col·laboradora també de Reds, les empreses tenen l’oportunitat de promoure eines com la CNV no amb l’objectiu de maximitzar el rendiment, sinó “per crear un ambient de cura i respecte”. Així, des d’aquest clima positiu, els processos laborals poden desenvolupar-se de manera més fluida i eficaç. Annette creu que la CNV convida a tenir en compte els estats emocionals de les persones, i, tot i que aquest enfocament pot ser un repte en el context laboral, treballar-hi val la pena per construir un espai segur i de benestar per a tothom.
Treballar la CNV en un entorn laboral aporta beneficis significatius: d’una banda, millora la qualitat de la comunicació interna, facilitant una expressió clara i respectuosa que evita malentesos i tensions. També reforça la cohesió d’equip promovent una cultura d’escolta activa i respecte, afavorint la igualtat fins i tot en estructures amb jerarquia. La comunicació assertiva i equitativa, que la CNV ensenya, transforma els conflictes en oportunitats de connexió i creixement.
Millora del benestar emocional
Segons Magalí, la CNV contribueix al benestar emocional reduint l’estrès associat a una comunicació orientada a buscar culpables, que genera desconnexió. Aquest enfocament, en canvi, permet respirar un ambient de treball més saludable i constructiu. “En l’entorn laboral, ens costa reconèixer i acceptar les nostres vulnerabilitats”, comenta Cécile, afegint que “la CNV ens ofereix eines per crear espais segurs on acollir-les sense jutjar-les, convertint-les en punts de connexió i comprensió dins dels equips”. Treballar en aquesta direcció afavoreix una col·laboració més horitzontal i equitativa.
Per què és útil la CNV?
“La CNV ens ofereix un mapa per identificar i transformar els obstacles que generen desconnexió i malestar en les relacions interpersonals”, explica Annette. La CNV ajuda a connectar tant amb els nostres sentiments i necessitats com am els de les altres persones, permetent trobar estratègies eficaces per satisfer-les. També facilita la comprensió i la transformació dels judicis i crítiques, evitant mals entesos i promovent una connexió empàtica.
En paraules de Magalí, la comunicació noviolenta convida a transformar els patrons habituals de relació amb l’objectiu de “potenciar la confiança, l’entesa mútua, el respecte i la col·laboració per al benestar col·lectiu.” D’aquesta manera, la CNV ens apropa a una societat més plural, equitativa i inclusiva. Si les relacions personals són fonamentals per a l’existència humana, com no hauria de valer la pena treballar-les i nodrir-les? Formar-se en CNV ajuda a desenvolupar habilitats personals i competències socials com l’escolta activa, l’expressió empàtica i la cura en la comunicació, essencials tant en l’àmbit personal com laboral.
Què s’endú la gent dels tallers de CNV?
“Moltes persones surten dels tallers sentint-se escoltades i amb les seves necessitats validades d’una forma que no havien experimentat abans”, explica Annette, que ha estat testimoni del canvi de comprensió en molts participants. Algunes s’adonen que han estat sacrificant necessitats vitals durant molt de temps i aprenen a cuidar-les a partir d’ara.
Un altre tema clau és la capacitat de demanar ajuda, un repte per a moltes persones, no només a la feina, sinó també en altres àmbits. “Molts participants comenten que han après a escoltar de manera més activa i a expressar les seves necessitats i emocions amb més claredat”, afegeix la Magalí. Després d’un taller de CNV, els participants disposen d’eines per identificar patrons de comunicació que dificulten la col·laboració i adquireixen una claredat que abans no tenien.
La CNV ofereix eines clares i efectives per a la cohesió dels equips i per actuar de manera alineada i respectuosa, apostant per una cultura de cures i diàleg en l’entorn laboral, conclou Magalí i anima a consultar la web del projecte on podreu trobar tota la informació i posar-vos en contacte per a més informació.
Afegeix un nou comentari