Ramon Terrassa: "Tenim clar que el voluntariat és un potent motor de canvi social"

Autor/a: 
Montse Mateo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Ramon Terrassa: "Tenim clar que el voluntariat és un potent motor de canvi social"

Autor/a: 
Montse Mateo

Resum: 

Parlem sobre l'Escola d'Estiu del Voluntariat 2015 amb Ramon Terrassa i Cusí, director general d'Acció Cívica i Comunitària del Departament de Benestar Social i Família.

L’Escola d’Estiu del Voluntariat és un espai de formació gratuïta organitzat pel Departament de Benestar Social i Família i dut a terme per escoles del Pla de Formació de Voluntariat de Catalunya i altres entitats especialitzades.

El passat dia 1 de juliol, es va inaugurar l’edició 2015 que es celebra entre el 2 de juliol i el 19 de setembre.

L’Escola d’Estiu del Voluntariat proposa cursos i tallers presencials, i cursos en línia, adreçats tots ells a persones voluntàries, coordinadores de voluntariat i dirigents d’entitats no lucratives.

Parlem sobre aquesta proposta formativa i sobre els reptes del voluntariat català amb Ramon Terrassa i Cusí, director general d'Acció Cívica i Comunitària del Departament de Benestar Social i Família.

Des del de juliol i fins al 19 de setembre, es celebra la XVI Escola Estiu Voluntariat, amb prop de 50 cursos i tallers. Què aporta l’Escola d’Estiu a les persones que hi assistiran?

L’Escola d’Estiu del Voluntariat és una oportunitat de millora de les competències necessàries per dur a terme una actuació de qualitat, per créixer en capacitats individuals, per enfortir l’entitat a la que pertany cada voluntari, per compartir coneixements i experiències, per prendre consciència col·lectiva del valor del voluntariat de qualitat i sobretot perquè la suma de tot això fa més fortes les comunitats, en tant que milloren capacitats i autonomia.

L’any passat es va recuperar l’Escola d’Estiu després d’uns anys sense celebrar-se. Com valoreu aquesta recuperació?

La recuperació de l’Escola d’Estiu al 2014 va significar reprendre una història d’èxits. Les primeres 13 edicions de l’Escola van permetre desenvolupar una consciència col·lectiva de la importància i el valor de la formació, ser punt de trobada de gent que no es coneixia i reivindicar el paper de les entitats en l’estructuració de la societat, en un moment en què semblava que això no tenia tant valor.

Després del parèntesi del 2009 al 2013, la represa va significar tornar a posar en funcionament una eina que té efectes immediats en els voluntaris i que esdevé una palanca per promocionar la formació que les entitats fan durant tot l’any.

Amb la recuperació de l’Escola d’Estiu, es va modificar el seu format, passant a distribuir les formacions arreu del territori i durant els mesos de juliol i setembre. Com ha funcionat aquest canvi?

Molt bé. Ha sigut una adaptació als temps actuals. La distribució de l’Escola arreu del país fa que la formació vagi al voluntari i que persones que no volien o no podien desplaçar-se uns dies a un campus residencial, ara sí que hi participin, i això ha significat un creixement notable en el nombre de participants.

A nivell territorial, quantes poblacions acolliran cursos i tallers de l’Escola d’Estiu?

Les 49 accions formatives d’aquest 2015 es duran a terme distribuïdes en 10 poblacions: Barcelona, Girona, Granollers, Igualada, Lleida, Reus, Sabadell, Salt, Tarragona i Tortosa.

Tres d’aquestes ciutats són noves, pel que seguim aproximant la formació a la gent, a banda de 3 cursos de modalitat on-line.

Quantes persones preveieu que assistiran a l’edició d’enguany?

Preveiem la participació d’unes 1.200 persones, entre la gent que s’aproxima al voluntariat via els cursos d’iniciació, i els que ja tenen experiència, participen en una entitat, i faran formació d’aprofundiment

Quina mena de formacions hi podem trobar? A qui van adreçades?

Per una banda trobem les formacions del Curs d’Iniciació al Voluntariat, adreçades a gent de 16 anys cap amunt.

Per altra banda hi ha la formació especialitzada, per a membres d’entitats, coordinadors i dirigents, etc. Enguany fem especial èmfasi en la programació de cursos vinculats amb les prioritats establertes al vigent II Pla Nacional de l’Associacionisme i el Voluntariat. Així, hi ha força cursos i tallers que ajudaran a millorar la transparència, la rendició de comptes, a fer créixer la base social, millorar la gestió i la comunicació, incrementar la participació dels voluntaris, etc.

Quin paper juga la formació en l’exercici del voluntariat?

Tenim clar que el voluntariat és un potent motor de canvi social. Sobretot el voluntariat actiu, participatiu, crític, que s’implica a fons ja sigui en el camp social, el cultural, l’ambiental, l’educatiu, el comunitari, l’internacional o qualsevol altre.

Aquest voluntariat que se sent agent implicat en les solucions als problemes del nostre entorn, només pot reeixir si actua amb el màxim de rigor i qualitat. I això passa per una bona formació, motiu pel qual des de la Generalitat de Catalunya impulsem aquesta Escola d’Estiu i donem suport tot l’any a la formació amb el Pla de Formació del Voluntariat de Catalunya, on els principals protagonistes són les escoles vinculades a les entitats del país, i els propis voluntaris i voluntàries.

Quins són els principals reptes que ha d’afrontar el voluntariat català ara mateix?

Hi ha molts reptes, però crec que el més important és créixer en el paper d’agent social per seguir transformant la societat, de manera que la persona sigui el centre de tot, i fer-ho des de les entitats, que són el millor vehicle per enfortir les causes, fer-ho en xarxa, fer-ho amb qualitat, i fer-ho amb el màxim de sinèrgies amb les institucions governamentals, escollides democràticament.

Com t’imagines el futur de l’Escola d’estiu en els propers anys?

Crec que l’Escola d’Estiu seguirà evolucionant i incorporant cada any innovacions, tant a nivell de format (noves modalitats formatives, noves metodologies, noves seus, major interacció, virtualitat, etc.); com a nivell de continguts, per arribar a nous voluntaris, als nous moviments socials, créixer en prestigi social, abordar nous problemes, etc.

El país que estem construint ha de comptar, i molt, amb el paper de les entitats, i per tant el voluntariat és i serà una forma de participació transversal per a molts grups d’edat, origen, causes, interessos diversos.

Afegeix un comentari nou