Recursos sobre medi ambient i desenvolupament sostenible

Autor/a: 
Marina Aguilar i Mañas
medi ambient urbà by Hazloposible.org, extreta de flickr
la família i el veí by queropepe, flickr

Recursos sobre medi ambient i desenvolupament sostenible

Resum: 

Tot seguit us presentem un recull amb diferents portals on poder trobar documentació i recursos entorn el medi ambient i desenvolupament sostenible, així com activitats de divulgació per desenvolupar, especialment amb els infants i joves.

Centre de Documentació de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya

Aquest centre del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat posa a l’abast de totes les persones interessades en les qüestions mediambientals diferents serveis i recursos especialitzats.

Entre la informació que ens ofereix la web, destaquen les següents seccions:

Centres de documentació dels espais naturals de la Generalitat de Catalunya

Un dels objectius d’aquests centres és difondre’n l’existència d’espais naturals com, entre altres, els Aiguamolls de l’Empordà, el Delta de l’Ebre o el Massís del Pedraforca.

A través de la galeria multimèdia podeu realitzar una primera visita virtual a aquests espais gràcies a les fotografies i vídeos que posen al nostre abast. A més, en els fons d’aquests centres de documentació podeu trobar informació sobre diferents temàtiques:

 • Gestió del territori
 • Geologia
 • Hidrologia
 • Fauna
 • Vegetació
 • Agricultura
 • Educació ambiental
 • Planificació
 • Turisme

CILMA (Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les Comarques de Girona)

El portal del CILMA (Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les Comarques de Girona) és un espai adreçat a l’intercanvi d’experiències entre els diferents ens locals del territori, a la vegada que promou la divulgació i sensibilització entorn la gestió sostenible.

En concret, dins de cadascú dels següents àmbits podeu trobar activitats i projectes, documents d’interès, notícies d’actualitat, enllaços i agenda amb continguts relacionats:

A més, el portal també incorpora la secció recursos, on podeu accedir a diferents publicacions, documents i enllaços d’interès, així com accés al servidor de cartografia de la Diputació de Girona.

Entitat del Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

A la web de l’Entitat del Medi Ambient del Consorci de l’Àrea Metropolitana de Barcelona podeu trobar informació sobre els següents àmbits:

En concret, dins de cadascú d’aquest àmbits podeu trobar informació sobre els diferents projectes que l’entitat té en marxa, documents entorn la normativa i el marc legal, així com un glossari.

A més, al portal també hi trobareu una secció sobre dades ambientals de l’ Àrea Metropolitana i un altre amb publicacions sobre els diferents àmbits (aigua, residus i foment de la sostenibilitat) dirigides a tres tipologies de públic diferents:

Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí

Al web del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí podeu trobar recursos sobre aquest àmbit classificats segons diferents àrees d’activitats.

Dins de cadascuna d’aquestes àrees, hi podeu trobar diferents seccions com estadístiques, formació, legislació opublicacions. Això us permetrà accedir de manera més fàcil a la informació i documentació de cadascuna de les temàtiques.

Entre les diferents àrees d’activitats, hem volgut destacar les quatre següents:

A més, a través del portal també podeu accedir al Catàleg Col·lectiu de les Biblioteques i Centres de Documentació adscrites al Ministeri i consultar a través d’internet més de 1.000 títols de revistes de tot el món.

Recull d’activitats educatives sobre residus

L’Agència de residus de Catalunya va impulsar a principis del 2011 la creació d'aquesta web què recull diferents activitats d’educació ambiental sobre residus que es desenvolupen arreu del país.

El portal classifica les activitats recopilades segons quatre tipologies:

A més, el cercador permet buscar aquestes activitats segons tres criteris:

 • Nom de l'activitat
 • Nivell educatiu
 • Municipi on es desenvolupa

Finalment, per tal de ser un recurs actualitzat, la web també incorpora la possibilitat que els usuaris proposin noves activitats i/o realitzin modificacions de les recollides.

Web del canvi climàtic

Aquest portal de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic és un recurs de referència a l’hora d’aprofundir en aquesta problemàtica i posar en marxa activitats que ajudin a la seva mitigació.

En aquest podeu trobar informació sobre les principals polítiques posades en marxa per fer front al canvi climàtic, tant a nivell internacional com català, els resultats d’estudis sobre els efectes d’aquesta problemàtica a Catalunya, així com bones pràctiques per reduir les emissions.

Entre d’altres seccions, hi podeu trobar els següents continguts: