Som energia arriba a les 25000 persones sòcies en només 5 anys

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Luci Vega
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Som energia arriba a les 25000 persones sòcies en només 5 anys

Autor/a: 
Luci Vega
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

Tot i els obstacles al desenvolupament de les renovables, ha esdevingut la cooperativa d’energia verda més gran de l’Estat espanyol i de les més grans d’Europa.

Cada cop més persones decideixen fer un canvi real en el seu consum quotidià i optar per opcions més conscients i solidàries: banca ètica, grups de consum agroecològic, cooperatives d’habitatge i de telefonia mòbil o iniciatives d’energia verda són només algunes de les alternatives que creixen dia a dia.

Aquest context permet entendre que, en tot just cinc anys, Som Energia hagi aconseguit més de 25.000 persones associades i esdevingut la cooperativa d’energia verda i sense ànim de lucre més gran de l’Estat espanyol i de les més grans d’Europa. Particulars, entitats, ONG i administracions públiques (com els ajuntaments de Sant Celoni, Cardedeu, Gualba o Pollença, entre d’altres) ja en formen part.

Som Energia comercialitza i alhora produeix energia d’origen 100% renovable. Actualment compta amb 8 instal·lacions fotovoltaiques, una planta de biogàs a Torregrossa (Lleida) i una central hidroelèctrica a Peñafiel (Valladolid) però, per cobrir la creixent demanda dels seus membres, encara ha d'adquirir energia amb certificat d’origen renovable al mercat majorista elèctric.

Per aquest motiu, la cooperativa està promovent nous projectes productius finançats amb les aportacions econòmiques dels socis i sòcies i dels beneficis de la seva activitat comercialitzadora, ja que no demana préstecs als bancs. “Volem arribar a cobrir el 100% de la demanda energètica de les persones sòcies amb la producció dels projectes propis de la cooperativa” expliquen des de l’entitat.

El paper del voluntariat, clau del creixement

Però l’èxit de Som Energia també té molt a veure amb la implicació activa d’un gran nombre de persones que, de forma voluntària, ajuden a difondre aquest projecte. “Per aconseguir el nostre objectiu de canviar el model energètic cal que moltes persones participin de cooperatives i iniciatives ciutadanes com la nostra”, explica Gijsbert Huijink, gerent de l'organització.

Actualment, existeixen més de 60 grups locals repartits per tot l’Estat espanyol que impulsen diverses activitats per apropar la tasca de la cooperativa, resoldre dubtes i aconseguir que més persones passin a l’acció i es facin sòcies: xerrades, presència d’estands informatius en fires i jornades, campanyes…

Per exemple, els darrers mesos, s’ha posat en marxa a Barcelona la campanya ‘Presumeix de Bona energia’ per donar més visibilitat als comerços que són ja socis de la cooperativa i promoure que altres locals dels eixos comercials de la ciutat apostin per aquesta opció. Adhesius identificatius als aparadors, material informatiu als seus locals i la seva localització en un mapa digital permet que esdevinguin “activistes” al seu barri.

També, a Terrassa, el grup local de Som Energia ha decidit apropar-se a les entitats i posar a disposició de les associacions de la ciutat un generador d’energia solar perquè els utilitzin en activitats a l’aire lliure, fires o altres esdeveniments.

Afegeix un comentari nou