Àmbit de la notícia
Informàtic

4 iniciatives que fomenten un ús conscient del telèfon mòbil

  • Extracció de coltan per fer telèfons mòbils. Font: Fairphone (Flickr)
  • Fem que Ghana sigui més net! Font: Fairphone (Flickr)
  • Fairphone, l'smartphone fet amb valors ètics. Font: Fairphone (Flickr)

Coincidint amb el Mobile World Congress, recordem que aquesta indústria provoca greus vulneracions dels drets humans, així com una gran quantitat de residus. Donem a conèixer quatre iniciatives que pretenen generar un canvi.

No amb el meu mòbil!

L'Escola de Cultura de Pau, la Lliga dels Drets dels Pobles i Justícia i Pau juntament amb altres entitats van crear l'any 2009 la Xarxa d'Entitats per la República Democràtica del Congo. Des de llavors, aquesta coalició ha centrat la seva acció en "trencar el silenci" al voltant d'aquest "conflicte oblidat" i una de les estratègies ha estat la campanya No amb el meu mòbil!.

El coltan és un mineral indispensable per crear els "smartphones" (mòbils intel·ligents) i sovint s'extreu de manera il·legal. Aquesta coalició denuncia que l'extracció il·legal contribueix a perpetuar el conflicte armat de la República Democràtica del Congo, que des de mitjans dels anys 90 ha causat al voltant de 5 milions de víctimes mortals.

Reality Phone from Germán Reyes Ruiz on Vimeo.

Mobilitza't per la selva!

L'Institut Jane Godall denuncia que la mineria il·legal de coltan explota mà d'obra infantil o semi-esclavitzada i destrueix els hàbitats de moltes espècies com els ximpanzés i goril·les, en greu perill per la caça furtiva i la desforestació. Fa una crida a l'acció per conscienciar sobre com el reciclatge de dispositius mòbils pot ajudar a promoure la conservació d'aquests hàbitats.

Amb la campanya Mobilitzat per la selva! pretén reutilitzar terminals i reduir la "insostenible demanda" dels seus components; reciclar elements útils i disposar adequadament dels materials tòxics, evitant la contaminació del medi; i recaptar fons per als programes de desenvolupament sostenible, d'educació i conservació en la conca del Congo.

El preu de l'abundància: drets humans a les fosques

El 2013 es van generar uns 50 milions de tones de residus electrònics i la xifra augmenta anualment entre un 16% i un 28%. On van a parar? Enginyeria Sense Fronteres, en el marc de la seva campanya El preu de l'abundància: drets humans a les fosques, denuncia que països com Ghana o Nigèria han esdevingut "països abocadors" d'aquests residus, amb els problemes socials i ambientals que això suposa.

Fairphone, el telèfon ètic

Bones condicions laborals durant la fabricació, absència de materials conflictius, cicle de vida net, tecnologia lliure i oberta i total transparència en tot el procés. Aquests són els valors sota els quals es produeix el telèfon mòbil Fairphone. Ideat per una empresa social holandesa, aquest aparell pretén canviar les normes de joc de la indústria de la telefonia mòbil.

És un telèfon intel·ligent amb les mateixes prestacions que altres, però produït donant prioritat als valors socials i ambientals. D'una banda, vol satisfer un sector de consumidors conscienciats i, d'altra, servir de model per a la indústria.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari