5 projectes tecnològics que tenen cura del medi ambient

Associació per a Joves TEB - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

5 projectes tecnològics que tenen cura del medi ambient

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
Associació per a Joves TEB - Informàtic

Resum: 

Actualment a la xarxa hi han molts projectes tecnològics que vetllen per una millor sostenibilitat ambiental. A continuació us descrivim alguns d'aquests projectes tecnològics que tenen llicència programari lliure.

Avui en dia, la cura pel medi ambient s'ha transformat en una preocupació de la generació actual i segurament de les generacions que estan arribant. Dia a dia, coneixem nous projectes sobre l'energia solar, els cotxes elèctrics i la utilització de materials respectuosos amb el medi ambient per a tot tipus de construccions. Molt d'aquests projectes són enginyosos tan per la cura del medi ambient, com per utilitzar les noves tecnologies.

El programari lliure, els sistemes wiki i la web 2.0, han col·laborat en el sorgiment de tots aquests projectes mediambientals. Mitjançant l'accès a les fonts, característica bàsica del programari lliure, i tot el compartiment a les xarxes, el fet diferencial de la web 2.0, podreu participar en la millora ambiental del món. A continuació us descrivim 5 projectes, algun d'ells amb residència a Barcelona, on podreu col·laborar i participar, posant només una mica del vostre esperit de voluntariat.

OpenFarm

Segur que molts de vosaltres heu intentat fer un hort algun cop. Tan si és en una ciutat com si teniu un tros de terreny al camp. Si teniu un bon hort, podreu cultivar vosaltres mateixos la verdura i la fruita, i així ser més sostenibles en la cadena alimentària. Però perquè l'hort sigui un èxit, cal saber què plantar a cada època de l'any, com preparar la terra, quant regar, els adobs, els empelts etc.. I aquest coneixement, el pot transmetre la gent que també té un hort i l'ha après d'altres persones que han cultivat un hort.

OpenFarm és un projecte que pretén recollir tot el coneixement sobre la horticultura que hi ha pel món i visualitzar-lo en una web. En aquesta web, els usuaris poden fer fitxes personals de cada hortalissa o fruita. A dins de cada fitxa hi ha una mera descripció de la necessitat de sol, si es necessita hivernacle o no, tipus de sòl i algunes pràctiques recomanades. Els usuaris registrats poden crear les seves fitxes i publicar-les a OpenFarm.

OpenFarm guarda tots els seus continguts amb llicència CCO, de domini públic. El projecte va néixer gràcies a una campanya de microfinançament a Kickstarter. Degut a l'èxit, s'ha constituït una entitat sense ànim de lucre que controla la globalitat del projecte.

Open Source Ecology

Crear un sistema econòmic, aprofitant la filosofia del programari lliure, que permeti incrementar la innovació mitjançant l'intercanvi de coneixement. Aquesta és la missió d'Open Source Ecology, un projecte que va néixer de la mà de Marcin Jakubowsky, un nord-americà que el 2003, va haver de sufragar vàries reparacions del seu tractor. Fart d'haver de gastar-se tants diners, va idear la possibilitat de crear el seu propi tractor. I així ho va fer!

Desprès de crear el seu propi tractor amb les seves mans, va idear la possibilitat de fer una pàgina web on la gent pogués compartir enginys. Així va néixer Open Source Ecology, una pàgina web, on hi ha una potent wiki per compartir enginys molt sorprenents. La comunitat d'aquesta pàgina, tot voluntaris, ha dissenyat fins i tot una sèrie de maquinària per construir cases de baix cost i respectuoses amb el medi ambient.

Farmbot

Si abans hem parlat sobre com compartir el coneixement de la horticultura, ara parlarem sobre com crear un hort intel·ligent, obert i amb energia renovable. Farmbot és tot un projecte que consisteix en un robot que planta automàticament les llavors i rega l'hort quan és necessari, una aplicació per telèfon mòbil que controla el robot i una aplicació web que serveix per dissenyar tot l'hort, tenint en compte les hortalisses que plantaràs segons l'època de l'any etc.

Tot aquest projecte és en obert i el podeu construir vosaltres mateixos. Tots els dissenys estan penjats a la seva pàgina web, i a més estan en llicència de programari lliure. Per a construir-lo haureu de treballar amb microordinadors Raspberry Pi, controladores Arduino, peces fetes amb impressores 3D i peces tallades amb talladora làser.

Aker.me

Aker.me és l'Ikea de la horticultura i la avicultura, però seguint la filosofia del programari lliure. En aquesta pàgina web, trobareu diferents dissenys de: separadors d'horticultura, gàbies per a gallines ponedores, ruscs d'abelles i compostadores. Tots aquests dissenys són fets per membres de la mateixa pàgina i els dissenys es poden utilitzar.

AKER kits by akerkit on Sketchfab

Per utilitzar-los, només us heu de descarregar els arxius, comprar la fusta, anar amb els arxius i la fusta a un Ateneu de Fabricació Digital i fer servir la talladora làser amb la supervisió del dinamitzador de l'ateneu.

SmartCitizen.me

SmartCitizen és un projecte nascut a Barcelona fa 4 anys, que es va finançar mitjançant microfinançant provinent de la ciutadania. Aquest projecte consisteix en un kit amb varis sensors que recull informació sobre la radiació solar, la humitat, temperatura, vent, decibels i nivell de CO2 a l'atmosfera. El kit, es pot deixar fixe o portar-lo a sobre. Quan el kit troba una connexió Internet en obert, envia tota la informació a una base de dades i aquesta es mostrada en una mapa.

El kit de SmartCitizen.me consisteix en una placa de Arduino modificada, que incorpora tots els sensors. Tot el projecte està disponible a la xarxa, perquè és programari lliure.

Afegeix un comentari nou