Adéu XP i Office 2003! Benvingut programari lliure!

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
El concepte del programari lliure s'adapta perfectament! Foto: Opensourceway

Adéu XP i Office 2003! Benvingut programari lliure!

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB

Resum: 

Windows XP i Office 2003 han deixat de rebre actualitzacions. Per moltes entitats és hora de passar-se al programari lliure.

El gegant americà Microsoft ha deixat d'alimentar al sistema operatiu Windows XP i al paquet ofimàtic Office 2003, dos productes que han sigut claus en la evolució d'aquesta empresa nord-americana. El dia clau per certificar la defunció d'aquests dos productes ha sigut el passat 8 d'abril.

Microsoft ho justifica d'una manera raonable, basant-se en que el Windows XP i el Office 2003, són dos productes que es van programar el 2001 i el 2003, respectivament. En aquells anys, hi havien uns ordinadors no tan potents com els que hi han ara, i unes aplicacions que no necessitaven tans recursos com els que hi han actualment. Aquesta és una decisió lògica, tot i què també es poden desenvolupar sistemes operatius pels ordinadors de fa més de 10 anys, tal i com ho fan altres desenvolupadors de sistemes.

Aquesta defunció, no significa que el Windows XP i el Office 2003 deixin de funcionar. Significa que ja no rebran més millores, i el pitjor de tot, que deixaran de rebre actualitzacions de seguretat. Un problema gros per a moltes empreses, administracions i entitats. Segons el blog Silicon News, el 60% de caixers automàtics dels EUA funcionen amb el Windows XP.

Les solucions que dona Microsoft s'adeqüen al seu negoci: comprar un ordinador nou, comprar-se el Windows 8 i la última versió del paquet Office. Per alguns serà possible, però tenint en compte la situació econòmica de moltes persones i entitats, no és la millor solució.

Una altra opció molt recomanable, i què no dona Microsoft, és passar-se al programari lliure. El programari lliure és un paradigma en el qual molts desenvolupadors estan treballant en programes i sistems operatius. Les condicions fonamentals del programari lliure són

  • El programari pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions.
  • El programari pot ser copiat i redistribuït, amb versions modificades o sense modificar res.

Sota aquest paraigües conceptuals s'han desenvolupat molts sistemes operatius com el GNU/Linux, distribucions GNU/Linux com el Ubuntu, Debian o Fedora o moltes aplicacions com el paquet ofimàtic LibreOffice. Tots aquests programes, funcionen, reben actualitzacions contínuament, estan traduïts al català i són gratuïts!

Aplicar el programari lliure desrpés de la mort del Windows XP i el Office 2003 és fàcil. Per una banda, si l'ordinador que feu servir és molt antic podeu utilitzar una distribució de GNU/Linux lleugera per poder utilitzar l'ordinador perfectament. I si l'ordinador, està prou bé, podeu utilitzar qualsevol distribució GNU/Linux. Qualsevol d'aquestes dos opcions, també incorpora la utilització de paquets ofimàtics lliures!

Font d'informació: Microsoft i Silicion News.