Adolf Díaz: "La digitalització i l’ús de noves tecnologies pot ser un factor diferencial en l'atenció a les persones"

Fundació Autònoma Solidària
Adolf Díaz, responsable d'm4Social a la Junta Directiva de la Taula d’entitats del Tercer Sector. Font: Taula del Tercer Sector Social
Adolf Díaz, responsable d'm4Social a la Junta Directiva de la Taula d’entitats del Tercer Sector. Font: Taula del Tercer Sector Social
L'Adolf Díaz durant la seva intervenció al Mobile World Capital de Barcelona. Font: Taula del Tercer Sector Social
L'Adolf Díaz durant la seva intervenció al Mobile World Capital de Barcelona. Font: Taula del Tercer Sector Social

Adolf Díaz: "La digitalització i l’ús de noves tecnologies pot ser un factor diferencial en l'atenció a les persones"

Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

Parlem amb el responsable d'm4Social a la Junta Directiva de la Taula d’entitats del Tercer Sector sobre la transformació digital a les entitats socials de Catalunya.

Per què creieu que és necessària la transformació digital a les entitats del Tercer Sector Social de Catalunya?

La transformació digital del Tercer Sector és important per a la pròpia evolució de la societat. Avui, ningú entén determinats processos sense l’ús o la intervenció de suports digitals i, per tant, estar al marge de les tendències i no treure profit de les virtuts dels ginys (maquinari i programari) seria un greu error estratègic. En un sector on els recursos són escassos tots aquells elements que permetin millorar l’eficiència i donar servei a més persones han d’avaluar-se per incorporar-los al dia a dia de l’atenció social.

Amb quines problemàtiques es troben aquestes en el seu procés de transformació digital?

La dificultat més gran per a qualsevol entitat és el canvi en els processos. És clar que hi ha dues barreres: la manca de recursos per fer front a despeses en l’àmbit tecnològic i la necessitat de formació del personal de les entitats. Però sovint l’aspecte més complex de resoldre és el d’incorporar els processos innovadors i la implementació de la transformació digital en la visió estratègica de les entitats.

Assumir el canvi en els processos és un dels reptes més grans i la millor manera de superar aquesta resistència és la divulgació de casos d’èxit d’algunes entitats que ja han desenvolupat un pla de transformació digital i que poden ser un referent per a la resta.

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, a través d’M4Social, treballa per fer front a aquestes mancances. Com va sorgir la idea del projecte?

El projecte neix l’any 2016, aprofitant la capitalitat de Barcelona del Mobile World Congress i la manca d’un ecosistema d’innovació en l’àmbit social. A diferència d’altres sectors, com l’educació o la sanitat, en el social no hi havia una interlocució i un espai de trobada entre els diferents agents del sector tecnològic. Així doncs, conscients de les nostres limitacions, però amb molta confiança que podíem fer un projecte pioner, vam decidir engegar el projecte m4Social des de les mateixes entitats del Tercer Sector.

Què oferiu per afavorir la transformació digital de les entitats?

m4Social treballa a partir de 5 grans línies de treball. El hub, on aglutinem a la comunitat entorn de la innovació i el sector social i on fem difusió a través dels nostres canals, web i xarxes. Aquí generem continguts que són d’utilitat per a les entitats i que intenten estar al dia amb les noves tecnologies que apareixen al mercat o noves formes de treballar, recaptar fons, comunicar, etc.

Una altra línia és la participació i generació d’esdeveniments. El projecte més rellevant és la presència al Mobile World Congress de Barcelona, on aportem contingut social, apps i projectes desenvolupats per a les entitats de la Taula. El m4Social day també és un punt de trobada per a empreses, desenvolupadors, entitats i administracions per focalitzar una temàtica d’impacte social i generar noves sinergies. D’allà sorgeix l’últim estudi publicat a través de l’àrea de treball impact, on realitzem diagnosis del sector coherents amb les temàtiques tractades.

També realitzeu formacions oi?

La formació és una de les línies més estratègiques i on intentem respondre a les necessitats de les entitats. Hem fet un curs certificat per l’ESCI/UPF per formar agents d’innovació dins les entitats per tenir referents a cada federació que siguin tractors i agents del canvi. Aquest 2019 també iniciem un cicle de formacions sobre la protecció de dades.

També tenim una àrea de desenvolupament de projectes on, a partir d’oportunitats o possibilitats que detectem, generem projectes nous o col·laborem en altres existents en què les nostres entitats poden tenir un benefici clar. En aquest marc s’han realitzat un parell de reptes de cocreació i un projecte conjunt amb Cellnex Telecom i quatre entitats que formen part de Cohàbitac, per sensoritzar habitatges socials. En resum, el què oferim des de la Taula són recursos i fer un paper de facilitadors de projectes posant en contacte diversos agents.

Creieu que les entitats sense ànim de lucre estan prou conscienciades de la importància d’adaptar-se a la digitalització que s’està produint a la societat?

Sí, sens dubte. Però això no implica que fer la transició digital els resulti molt complicat. La digitalització i l’ús de noves tecnologies pot ser un factor diferencial en la forma d’atendre les persones i, perquè no, en la millora de la seva qualitat de vida. Però com ja hem comentat, el més complicat d’aquest procés és la gestió del canvi. Per fer-ho es necessiten recursos, econòmics, humans i de temps, tots tres escassos al Tercer Sector.

Per aquest motiu el projecte m4Social ens sembla estratègic, prou com perquè sigui una àrea de treball dins la Taula ferma i amb visió a curt i llarg termini.

Quina visió teniu del paper de la sobirania tecnològica a les entitats?

Qualsevol iniciativa que fomenti la participació i la cocreació real entre la ciutadania conté l’essència del treball comunitari i social. Vivim en un món on les grans corporacions tecnològiques són les empreses més influents i disposen d’informació sobre tota la vida de les persones. Cal que tots siguem conscients de què suposa i si podem disposar de solucions que siguin el menys invasives possibles pel que fa a la privacitat, millor.

En quants anys preveieu que aquesta transformació digital serà total dins del tercer sector social català?

Aquesta resposta depèn de molts factors. En primer lloc cal saber què vol dir estar “digitalment transformat”. Aquesta és una primera reflexió en què estem treballant aquest any. El concepte de transformació digital sembla que pot ser infinit atesa la velocitat amb la qual canvien les tecnologies i els dispositius i amb ells totes les normes i mètodes de treball, oci, etc.

És cert que en l’estudi que vam fer fa dos anys, sortien xifres molt baixes sobre l’estat de la digitalització del Tercer Sector, no massa diferents de les xifres que veiem en estudis internacionals. I també és cert que en aquests tres anys de vida del projecte m4Social, hem percebut canvis que ens fan ser optimistes. Malauradament, però, posar una data seria un exercici de trivialitat.

Afegeix un comentari nou