Com prevenir el sexting entre els adolescents
Comparteix
El 8% dels adolescents espanyols han rebut algun cop al seu telèfon mòbil fotos o vídeos de gent coneguda en postura sexy. Aquest fenomen es coneix com sexting i INTECO i Pantallas Amigas han publicat una guia per informar adults i menors sobre els riscos que pot implicar.
Les noves tecnologies i Internet obre noves vies de comunicació, expressió i creativitat a infants i adolescents. Sovint, els seus pares i mares, tenen menys competències tecnològiques que ells/es i no saben com guiar-los o ajudar-los perquè facin un ús segur i conscient d'aquestes noves eines. Pares i mares, educadors/ores, entitats que treballen amb joves, etc. es preocupen per la privacitat i seguretat dels menors a Internet i existeixen molts recursos, manuals, planes web... per donar-los un cop de mà. INTECO, Instituto Nacional de Tecnologías de la Comunicación, publica guies sobre diferents temes relacionats amb la seguretat. Una d'elles, creada juntament amb la iniciativa Pantallas Amigas, explica què és el sexting i com prevenir-lo.
Es tracta de la Guía sobre adolescencia y sexting: qué es y cómo prevenirlo, que proporciona pautes a seguir per identificar i prevenir el sexting.
Aquest fenomen consisteix en la difusió o publicació de continguts (principalment fotografies o vídeos) de caràcter sexual a través de telèfons mòbils o altres dispositius tecnològics. Normalment els contiguts els genera la propia persona intencionadament, però després arriben a d'altres mans i es crea un procés de reenviament massiu, multiplicant-se la difusió. No és un fenomen que passi només entre els joves, també passa entre adults, però és especialment preocupant quan es tracta de menors.
La guia explica que un/a menor, la imatge del qual es difon d'aquesta manera, s'enfronta a diversos riscos, com ara, pèrdua de privacitat, humiliació pública i problemes psicològics, ciberbullying (assetjament a través de canals tecnològics), exposició a pederastes, etc. També existeixen riscos per a les persones que difonen i reben les imatges, que són més de caràcter legal, ja que, els poden vincular amb delictes per tenir i difondre pornografia infantil.
Per prevenir el sexting la guia aconsella a pares, mares i educadors/ores, inculcar als menors la cultura de la privacitat quant a les seves dades i imatge personals, tot mantenint converses sobre aquests temes amb ells/es. Als propis adolescents els aconsella que s'informin sobre el nivell de seguretat i privacitat dels seus dispositius i els apliquin de manera responsable. També els anima a no cedir davant de xantatges i a no ser partícips de cap de les maneres en el sexting.
Afegeix un nou comentari