Fernando Leeson: "L’ideal és que la ciutadania tingui el control de les seves dades de salut"

Colectic
Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Fernando Leeson, director de Transformació Digital de la Fundació Tic Salut Social. Font: Fundació Tic Salut Social
Fernando Leeson, director de Transformació Digital de la Fundació Tic Salut Social. Font: Fundació Tic Salut Social

Fernando Leeson: "L’ideal és que la ciutadania tingui el control de les seves dades de salut"

Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Colectic

Resum: 

La Fundació Tic Salut Social treballa per impulsar la transformació digital dels serveis assistencials a través de les TIC.

Fernando Leeson és el director de transformació digital de la Fundació Tic Salut Social, un organisme de la Generalitat de Catalunya que treballa per la transformació digital del sistema sanitari a través de les TIC.

Quines tasques fa la Fundació?

Desenvolupa projectes segons les demandes. Tenim diverses línies de treball i temàtiques: intel·ligència artificial, interoperabilitat, atenció no presencial, mHealth, competències digitals dels professionals de la salut, i una àrea d’observatori, des d'on escoltem quines són les novetats que hi ha en tecnologia en el sector de salut i social. Intentem avançar que s’està coent.

Així... quina tendència veieu en la tecnologia aplicada a la salut?

Dins la tasca d'observatori, estem treballant l'estudi anual del 2022. Els resultats obtinguts es recullen en un informe i es presenten en una jornada sota la marca de Mapa de Tendències. Els successius informes publicats constaten que hi ha una diversitat molt àmplia. Mencionar una és molt difícil.

Hi ha la intel·ligència artificial, però també està tot el tema dels dispositius remots i aplicacions, i la robòtica. No es pot resumir. Un altre element és el de l’atenció no presencial, la comunicació que possibilita que la gent que es troba en àrees llunyanes als centres d’atenció puguin ser ateses de la mateixa manera. Ho hem vist amb la pandèmia: això ens ha ajudat a sostenir el sistema sanitari. I s'ha quedat com un mètode més d'atenció.

El nostre sistema sanitari està prou fort per invertir en tecnologia?

Tots els sistemes són millorables, tenim punts fort i punts febles. Els punts febles estan al cap de la gent que dirigeix les polítiques i s'hi estan posant recursos i esforços. Evidentment, el sistema requereix diners i recursos i s’ha de tenir la capacitat d’abordar-ho. Potser tenim mancances, però això no té a veure amb la tecnologia, que pot millorar la situació.

Cal tenir present, i es diu poc, que el Sistema de Salut de Catalunya és sòlid i ben estructurat per assumir la demanda poblacional. Ofereix serveis assistencials de qualitat gratuïtament i universal per a la ciutadania. Som referents, no només a la resta de comunitats autònomes sinó internacionalment. Sobretot a Europa.

"El Sistema de Salut de Catalunya és sòlid i ben estructurat per assumir la demanda poblacional (...) Som referents"

Com?

En salut, veiem que la tecnologia està portant millores molt importants en tractaments, en millora diagnòstica. Al sistema sanitari, que són organitzacions, institucions i recursos públics i privats que ajuden a millorar la salut del ciutadà, la tecnologia pot ajudar en la prevenció i el tractament de malalties. A millorar la qualitat dels serveis i optimitzar temps i recursos. Per això, hem de tenir un sistema integrat, perquè la informació estigui disponible en línia i integrada. Hem avançat moltíssim en aquesta línia. S’han fet avenços com La meva Salut.

També pot ajudar amb la dispersió geogràfica. Quan el ciutadà necessita accedir a la revisió sense desplaçar-se es pot fer servir l'atenció no presencial. I el ciutadà es mou, fa desplaçaments, i necessita una continuïtat assistencial. Evita que el ciutadà es mogui amb desplaçaments innecessaris, i ofereix una continuïtat assistencial en cas de ser necessari. El metge ha de poder tenir accés al meu expedient de salut a tot arreu. Són reptes i n'estem complint molts, no tan sols en l’àmbit català, també en territori espanyol i europeu. Hem fet avenços com la recepta electrònica. No tots els països hi tenen accés, però la infraestructura està muntada.

Sembla fàcil centralitzar la informació i no ho deu ser gens.

No és fàcil. Cada sistema pot tenir elements que són propis i la manera d'interconnectar-se no està estandarditzada. En aquest sentit, la interoperabilitat és clau. Que un professional que fa una descripció d’un cas es pugui llegir a qualsevol lloc del món independentment del seu idioma i de la interpretació que se'n pugui fer perquè està codificat i controlat semànticament.

La ciberseguretat deu ser un tema.

També és clau. Aquesta disponibilitat de la informació comporta un risc. A una dada important i privada com la informació de salut no s'hi pot accedir si no s'està autoritzat. Ens preocupa molt la seguretat. Són reptes molt complexos. Requereixen d’un marc legal sense el qual no podríem arribar a fer les coses de manera segura. I després hi ha l'aspecte tecnològic de com implementem les funcionalitats. Resumint i tornant a la pregunta, sí, la tecnologia pot millorar el sistema de salut.

Com s'imagina el sistema sanitari d'aquí a 50 anys? S'imagina robots?

50 anys és molt de temps en tecnologia actualment. Quant de temps fa dels 'smartphones'? Molt poc. I ens han canviat la vida. L’ideal seria que el sistema de salut possibiliti que cada ciutadà sigui el centre del sistema i que tingui el poder sobre la privacitat i l'ús de les seves dades de salut. Jo tinc la meva història clínica com a ciutadà i trasllado la informació als professionals que m’estan atenent.

Seria una manera de tenir més coneixements de salut comunitària i d'empoderar-nos en relació a les cures?

El ciutadà ha d'estar empoderat i li hem de donar les eines perquè així sigui. És un dels reptes i la tecnologia pot ajudar.

Treballeu amb entitats socials?

Està en el propi ADN de la fundació el vessant social. Treballem plegats amb el departament de Drets Socials de la Generalitat. També tenim contacte amb la Taula del Tercer Sector.

Us preocupa deixar gent fora del sistema sanitari per falta de capacitació digital?

La tecnologia i els serveis d'atenció no presencial derivats no substitueixen la modalitat d'atenció presencial sinó que la complementen. A més, treballem les competències digitals. Col·laborem amb el Fòrum de Diàleg Professional i un dels seus objectius és establir quines haurien de ser la competències digitals dels professionals de salut: el marc competencial, el sistema d’avaluació i l’itinerari formatiu. Fins ara la formació està donada per les institucions on els professionals treballen i veiem que és necessari una planificació de la formació en tots els àmbits i que arribin ja formats.

Afegeix un comentari nou