Àmbit de la notícia
Informàtic

Gairebé 200 joves catalanes creen apps per millorar la societat

Entitat redactora
Associació per a Joves Teb
  • Equip participant al Technovation Challenge 2017 mostra l'aplicació que han creat
  • Públic a la final sènior de Technovation 2017, a Barcelona
    Públic a la final sènior de Technovation 2017, a Barcelona
  • Equip participant al Technovation Challenge 2017 presentant l'aplicació que han creat
    Equip participant al Technovation Challenge 2017 presentant l'aplicació que han creat

Han participat en el repte internacional Technovation Challenge. Des del mes de gener han treballat en els seus projectes d'emprenedoria digital i quatre equips han estat seleccionats per passar a la semifinal internacional.

Technovation Challenge és un concurs internacional que planteja a les nenes i joves d'entre 10 i 18 anys el repte de desenvolupar una aplicació mòbil per resoldre un problema del món. A l'edició 2017 s'han hagut d'inspirar en els reptes per a la sostenibilitat de les Nacions Unides: pobresa, medi ambient, pau, equitat, educació i salut. Des del mes de gener, més de 10.000 joves d'arreu del món han treballat en els seus projectes, sempre en equip i amb el suport de mentores. El mes de maig s'estan realitzant les finals estatals per seleccionar els projectes que passen a la semifinal internacional.

A Catalunya han participat 199 noies, en equips d'entre dues i cinc persones, i han comptat amb el suport de 47 mentores. A la final regional, que ha tingut lloc el 6 i 12 de maig, han arribat 26 dels 40 equips participants. Cada dia s'ha dedicat a conèixer els treballs dels equips d'una categoria (sènior o júnior), avaluar-los i triar els finalistes. Així, han estat seleccionats dos equips per cada categoria per participar en la semifinal. Són els següents:

Categoria sènior:

  • Technowiners, que han dissenyat una aplicació mòbil per prevenir les conseqüències de la pobresa i, al mateix temps, el deteriorament del medi ambient.
  • The Betty Holbertons, que han dissenyat una aplicació mòbil que facilita que les ONG puguin recollir donacions i, al mateix temps, acabar amb el malbaratament dels recursos alimentaris, incidint en l'àmbit de la pobresa.

Categoria júnior:

  • Happy Appies, que han dissenyat una app que pretén ajudar persones amb pocs recursos a accedir als excedents de menjar de particulars i empreses facilitant-ne la recollida.
  • CRABUM, amb una aplicació que facilita l'intercanvi de coneixements entre estudiants que tenen més facilitat en algunes matèries i aquells que en tenen en d'altres.

A la semifinal internacional, els seus treballs seran avaluats per un jurat virtual, format per dones d'arreu, que triarà les millors propostes. Aquestes viatjaran a San Francisco, Estats Units, durant el mes d'agost per a la fase final. Els equips participants opten a premis d'entre 2.500 i 15.000 dòlars.

L'Associació Espiral Educació i Tecnologia ha estat l'ambaixadora nacional del programa, amb la col·laboració de la Generalitat a través de la Xarxa Punt TIC, la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital i l'Institut Català de les Dones.

Despertant l'interès de les noies per la tecnologia

La Comissió Europea afirma que les dones representen tan sols el 30% dels treballadors de les TIC en la Unió Europea. Per tant, hi ha molta feina a fer per engrescar les joves a apostar per carreres tècniques. Technovation aporta el seu gra de sorra, ja que les dades recollides en edicions anteriors del programa mostren que produeix un 78% d'augment de l'interès de les noies participants en l'àmbit de la tecnologia i un 70% en el de l'emprenedoria digital.

Així, un 67% d'elles manifesta interès pel lideratge al món dels negocis en finalitzar el programa i el 58% de les participants inicien estudis en l'àmbit de la tecnologia. A més, el 73% de les mentores afirma haver ampliat la seva xarxa de contactes professionals gràcies a Technovation Challenge.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari