Irídia i l'ús estratègic de les xarxes

Colectic
Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
L'equip d'Irídia treballa conjuntament amb les responsables de comunicació en l'estratègia comunicativa de l'entitat. Font: Irídia
L'equip d'Irídia treballa conjuntament amb les responsables de comunicació en l'estratègia comunicativa de l'entitat. Font: Irídia

Irídia i l'ús estratègic de les xarxes

Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Colectic

Resum: 

L'èxit comunicatiu del Centre de Defensa dels Drets Humans rau en donar importància a l'estratègia digital, i també en la persistència, la rapidesa i el rigor.

Quatre mossos detenen il·legalment un grup de persones i justifiquen una agressió racista en un atestat. Aquest vídeo, publicat per Eldiario.es ha estat clau per desmentir la versió policial. Irídia - Centre de Defensa dels Drets Humans actua com a acusació popular i reclama elevar la pena que demana la Fiscalia. La seva feina és imprescindible en matèria d'incidència política, com també ho és la seva tasca comunicativa. L'una sense l'altra, no s'entendrien.

Utilitzen les xarxes socials en clau estratègica i adaptant-se al mitjans digitals, sempre aprenent d'altres entitats, afirma Andrés García Berro, el codirector d’Irídia. La clau principal és la persistència, assegura, però també n'anomena altres com la diversificació de contingut, una imatge gràfica de qualitat, el treball en xarxa, la rapidesa, el rigor, l'empatia amb les periodistes, les portaveus i, al cap i a la fi, donar-li a la comunicació la importància que té.

Diferents capes comunicatives

L'estructura de la seva estratègia és clara: amb Twitter denuncien situacions i generen debat, amb Facebook i Instagram arriben a altres segments de la població, amb Telegram mantenen la comunitat informada, i amb Whatsapp donen resposta a les necessitats de les periodistes. A cada xarxa hi van continguts diferents i missatges diferents. "Encara ens queda molt per aprendre i estem valorant explorar altres xarxes com TikTok i Twitch", afegeix.

Una mica d'empatia

Per tenir repercussió als mitjans, que és un dels objectius de l'entitat, posen en pràctica l'empatia mútua. Com que "no és fàcil fer la feina de periodista en els temps del periodisme digital", els faciliten la feina enviant àudios per Whatsapp amb valoracions quan reben notes de premsa de la conselleria d'Interior, per exemple

Imatge gràfica de qualitat

García Berro subratlla l'aposta per la creativitat a través del vídeo i la fotografia per fer productes atractius. En matèria de drets humans, creu que costa obrir-se a la imatge gràfica de qualitat i trobar perfils versàtils que l'aportin.

Treball en xarxa

El treball en xarxa és imprescindible, opina: "Si Novact o Amnistia treuen un informe és com si el publiquéssim nosaltres". Així, no només expliquen el que fan sinó també altres coses que passen en matèria de drets humans per posicionar-se i serveixen com a espai de difusió per a la feina d'altres entitats. "Volem ser referent per a la gent que es vulgui informar sobre drets humans. I per això cal sortir dels cercles més propers", comenta.

Reaccionar ràpid, però amb rigor

Sovint el funcionament intern de les entitats i la falta de recursos en dificulta l'adaptació als tempos de les xarxes socials. "Cal una bona estratègia reactiva combinant la comunicació ràpida amb els mitjans i representants polítiques, amb una difusió ràpida digital, si vols ser una font d’informació", explica. Per aconseguir-ho, cal rapidesa i tenir el discurs treballat: "Amb cinc tuits clars a vegades fas més que amb un comunicat que treus vuit hores més tard".

La complicació és que la immediatesa vagi en detriment del rigor, però el rigor és, segurament, una de les particularitats principals de l’estratègia d’Irídia, que treballen conjuntament comunicació, incidència política i direcció. Les informacions que publiquen han estat revisades i contrastades per una de les advocades que hi treballen, un fet que els ha atorgat molta credibilitat.

"Hi ha una aposta perquè dins de la comunicació hi hagi implicades de manera activa persones d'incidència. Es treballa conjuntament per publicar un posicionament ràpid amb gent que fa de portaveu i això fa que el missatge sigui més acotat i que no ens hàgim de desdir", concreta.

Posar cara a les entitats

Les portaveus són essencials en la seva estratègia. A Irídia, Anaïs Franquesa és la cara més coneguda però les altres membres també estan preparades per fer una roda de premsa i respondre als mitjans. García Berro considera que, en l'associacionisme, "es peca de no posar cares o de posar-ne poques", i creu que és important poder veure la gent que hi ha darrere de les entitats.

Creure en una comunicació transformadora

Tota aquesta feina que hi ha darrere d'una estratègia comunicativa d'èxit té una coordenada comuna com a punt de partida, que és donar-li a la comunicació la importància que té perquè "a vegades no ens creiem de veritat que podem tenir una estratègia imaginativa i transformadora per arribar a la població sense tenir un equip de comunicació enorme".

Des d'Irídia, confien que la comunicació ha de ser part d'un engranatge que generi canvis, i així ho han comprovat: "Nosaltres hem generat canvis en matèria policial a Catalunya que s'expliquen amb la feina conjunta amb altres entitats, amb la incidència política i amb l'estratègia comunicativa".

Afegeix un comentari nou