Àmbit de la notícia
Informàtic

La transició a les plataformes laborals digitals del sector de la bellesa a l'Índia

Entitat redactora
Colectic
  • A través d'aquestes plataformes pots sol·licitar serveis a domicili com la manicura.
    Font: freestocks.org (Pexels)

La Digital Future Society presenta un nou informe sobre els efectes de la digitalització en un acte organitzat amb la col·laboració de Casa Àsia.

 

Les plataformes laborals digitals empitjoren les condicions laborals o les milloren? I com afecten específicament als sectors feminitzats com el de la bellesa?

La iniciativa de la Fundació Mobile World Capital Digital Future Society ha presentat l'informe 'La dimensió del gènere a les plataformes digitals: les treballadores del sector la bellesa i les seves clientes a l'Índia' en un esdeveniment en col·laboració amb Casa Àsia.

La investigadora de la Digital Future Society Olivia Blanchard ha explicat que la tria de la temàtica respon a la voluntat de diversificar la recerca més enllà del Nord Global i de la força de treball masculina i de parlar directament amb les treballadores: "És important veure el que passa a altres llocs del món perquè pot passar aquí en un altre moment".

L'ambaixador de l'Índia a Espanya, Sanjay Verma, ha subratllat la rapidesa de creixement del mercat que experimenta aquest país, que allotja dues de les plataformes laborals digitals més grans d'Àsia, Urban Company i Yes Madam, que ofereixen serveis de bellesa i domèstics, i en les quals se centra la investigació.

Per la seva banda, la directora de l'entitat, Cristina Colom, s'ha focalitzat en la importància d'analitzar la digitalització i en com els nous perfils professionals es van adaptant a aquesta realitat.

La investigació s'ha fet conjuntament amb l'Institut Internacional de Tecnologia de la Informació de Bangalore a partir d'entrevistes a 45 treballadores i 30 clientes de Bangalore i de la Regió de la Capital Nacional (NCR). L'objectiu és conèixer les condicions de les treballadores, la seva relació amb les plataformes, la seva situació prèvia i l'efecte de la pandèmia.

Qui són les treballadores i qui són les clientes?

Les treballadores tenen una mitjana de 32 anys i la majoria no tenen estudis universitaris, tenen entre 6 i 13 anys d'experiència en el sector i han vingut d'altres regions del país en busca de feina. En canvi, les clientes tenen una mitjana de 29 anys, estudis universitaris i un nivell alt d'ingressos anuals.

Per què es passen a les plataformes?

Les treballadores s'han traslladat a la plataforma online mitjançant el boca a boca. Arran de la inestabilitat del sector de bellesa offline i de conflictes amb superiors, es canvien a les plataformes online amb la promesa d'aconseguir un salari més alt i millorable segons el seu rendiment.

Les clientes acudeixen a les plataformes per estalviar-se el temps i l'esforç d'anar al saló de bellesa.

Milloren les seves condicions?

Les treballadores han augmentat els seus ingressos treballant en aquestes plataformes tot i que la capacitat d'estalvi depèn de cada situació familiar. Tenen més control dels seus horaris i donen valor a la flexibilitat, que facilita jornades més curtes i la conciliació amb les tasques domèstiques i la criança.

L'automatització de l'aplicació permet que les treballadores escullin els serveis segons factors com la proximitat i el preu, però això ha resultat problemàtic per mantenir la relació amb clientes habituals.

Com s'organitzen?

Respecte a l'organització, les plataformes no accepta els òrgans de governança organitzats per les treballadores com un canal d'interacció sinó que es limita a les iniciatives de la direcció. Aquestes proporcionen espais per a reclamacions i un grup de whatsapp per a discussions sobre la gestió amb subgrups de treball, i una enquesta trimestral de satisfacció.

Identitat professional

Les treballadores tenen un concepte de la identitat basat en la professionalitat, que relacionen molt directament amb una aparença física determinada: cabell recollit en un monyo, maquillatge lleuger i roba neta i planxada. En segon lloc, senten que es valora el to de veu i l'atenció amb les clientes. En tercer, altres atributs com la puntualitat i la preparació del servei.

Les clientes, en canvi, valoren especialment la puntualitat, la neteja i l'organització del servei. També la qualitat, especialment la capacitat de reduir el dolor en serveis com la depilació, i l'habilitat per als massatges. De fet, manifesten que continuen acudint als salons de bellesa presencialment per a serveis més tradicionals com la perruqueria.

L'impacte de la pandèmia

Els efectes de la pandèmia en aquestes plataformes van ser devastadors. Les treballadores es van veure sense feina i sense ingressos i les clientes van passar a fer-se elles mateixes els tractaments a casa. Mentre Urban Company va oferir un préstec a les treballadores i una compensació per a aquelles que havien contret el virus, Yes Madam no va oferir solucions. Les dues, però, van posar en marxa programes de capacitació per informar de les mesures de protecció. Urban Company va afegir un plus per finançar les mesures d'higiene al preu final dels serveis.

Desavantatges

Tot i que la majoria estan contentes amb el canvi, expressen el desig de rebre més remuneració i preocupació per no poder ser prou productives a mesura que es facin grans o per problemes de salut. Es mostren especialment preocupades pels desplaçament amb el pes del material, sobretot el del servei de pedicura.

Conclusions

Les plataformes permeten a les treballadores més autonomia, un major control del seu temps i un augment dels salaris tot i que lligats a la seva productivitat. També se senten més valorades quan van a les cases de les clientes i no han de negociar els preus.

Malgrat això, les plataformes controlen la seva activitat ja que les obliguen a comprar els productes de l'empresa, a portar uniforme i a fer una formació abans de començar a treballar, els demanen explicacions quan no accepten un servei i fan un seguiment del procés, demanant inclús fotografies per comprovar les mesures de seguretat.

Les clientes trien aquestes plataformes perquè les consideren més barates, però sobretot per estalviar-se temps i esforç, tot i que alguns serveis els continuen preferint presencials per crear l'ambient de benestar ritualístic en un entorn aliè.

A partir d'aquestes conclusions, la Digital Future Society posa deures a les investigadores per analitzar aquest sector i d'altres feminitzats en altres països per poder identificar dinàmiques que es repeteixen a les plataformes digitals laborals respecte al gènere.

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari