La Viquipèdia vol celebrar els 10 anys amb un rècord de participació

La Viquipèdia vol celebrar els 10 anys amb un rècord de participació

Resum: 

Són moltes les activitats que s'organitzen aquests dies arreu del món per celebrar el desè aniversari de l'enciclopèdia col·laborativa Viquipèdia. A Catalunya es faran jornades i tallers, a més de la gran festa dels 10 anys el 19 de març, dia en què es vol assolir el rècord de 2.000 persones editant la versió catalana.

El 15 de gener de 2001 es va donar a conèixer l'enciclopèdia col·laborativa Wikipedia i dos mesos més tard, el 16 de març, va néixer la seva versió catalana, la Viquipèdia. Ambdós projectes celebren, doncs, 10 anys d'existència i volen celebrar-ho amb infinitat d'activitats que difonguin aquest projecte col·laboratiu i que no existiria sense la participació activa de persones voluntàries de tot el món.

L'organització dels actes commemoratius també s'està fent de forma col·laborativa. A la plana ten.wikipedia.org pots trobar informació de les activitats que es fan arreu del món i/o fer difusió de l'acció que preparis per celebrar aquest aniversari.

A Catalunya ja hi ha programades tot un seguit d'activitats, com ara: una taula rodona sobre la Viquipèdia i la recerca, amb la participació de persones vinculades amb el món universitari; la Jornada Wikis, Viquipèdia i educació, per aprofundir en els projectes que es porten a terme amb l'alumnat; una trobada internacional de viquipedistes en llengües minoritzades, a Perpnyà; etc.

El repte: 2.000 persones voluntàries editant la Viquipèdia

Dissabte 19 de març es farà la festa dels 10 anys de la Viquipèdia a Barcelona. Allà podràs conèixer millor aquest projecte i ajudar a assolir un rècord de participants. Es realitzarà a partir de les 10:00 hores, a la seu dels Castellers de Barcelona (C Bilbao, 212).

A la Viquipèdia en català editen una mitjana de 300 persones al dia, que al cap del mes es converteixen en 1.300 editors i editores diferents. El repte que s'ha marcat per al 19 de març és aconseguir que durant aquest dia 2.000 persones editin la versió en català. Per aconseguir-ho, necessiten la col·laboració de persones voluntàries, que vulguin formar part de l'èxit d'aquesta enciclopèdia oberta i col·laborativa!

Col·laboració amb els museus catalans

També s'aprofita aquest aniversari per celebrar la primera trobada de museus catalans i Viquipèdia: GLAM.WIKI BCN 2011. Aquest esdeveniment parteix de la base de que la Viquipèdia comparteix amb les institucions culturals un mateix objectiu: difondre el coneixement. Des de fa uns mesos s'estan realitzant trobades GLAM-WIKI a nivell mundial, on professionals del sector cultural es troben amb membres de la comunitat viquipedista per establir possibles vies de col·laboració.

El mes de juliol de 2010 ja es va realitzar una petita trobada entre viquipedistes i gestors/ores culturals al Museu Picasso de Barcelona. Veient el potencial col·laboratiu, s'ha decidit fer una jornada a nivell català, promoguda per diversos museus i centres patrimonials. Tindrà lloc el dimecres 23 de març, al Museu Picasso.

Per piular sobre la Viquipèdia pots fer servir l'etiqueta de Twitter #viquipedia. Al Facebook pots seguir l'esdeveniment genèric 10 anys de la Viquipèdia o algun acte en concret.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou