Labdoo, un projecte per aprofitar ordinadors portàtils en desús per el món de l'educació

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:

Labdoo, un projecte per aprofitar ordinadors portàtils en desús per el món de l'educació

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB

Resum: 

Aquest projecte iniciat l'any 2009, té com a objectiu reduir les escombraries tecnològiques i facilitar l'educació de tots els infants. Actualment, hi han 363 portàtils funcionant amb etiqueta Labdoo, en escoles d'arreu del món.

La societat de consum on estem immersos, fa que molta gent estigui dins un espiral consumista sense sortida. Des del sector de l'oci fins el sector de la roba, contínuament estem comprant sense parar. Però un dels sectors on més addictes hi ha, és el sector de les noves tecnologies. Mòbils, tauletes i ordinadors portàtils són els exemples més clars d'aquest cursa sense parar. Cada any renovem molts productes tencològics que poden ser aprofitats en altres llocs.

Labdoo és un projecte que pretén aprofitar els ordinadors portàtils que ja no es fan servir, perquè les escoles més necessitades ho puguin fer. Per a fer-ho s'ha de seguir tot un procés de seguiment amb sensibilitat mediambiental. Les persones que estiguin interessades en donar un portàtil, s'han de registrar a la pàgina de Labdoo. Aquesta pàgina funciona com una xarxa social on existeixen diverses eines. Un cop registrades, han d'etiquetar el seu portàtil perquè es pugui fer un seguiment de la localització exacte i l'estat en què es troba. Els membres voluntaris de la xarxa social, s'encarreguen d'instal·lar la distribució de GNU/Linux EduUbuntu en aquest portàtil. Quan EduUbuntu està instal·lat, el portàtil queda guardat fins que una escola el demana.

El transport d'aquest portàtil, s'efectuà mitjançant voluntaris que estan a punt de realitzar un viatge a una destinació molt propera a l'emplaçament de l'escola. Aquests voluntaris, es registren a la eina Dootrip de la xarxa social Labdoo, indicant el destí i el pes que poden portar a la motxilla. Amb l'ajuda d'aquests viatgers voluntaris, el portàtil arriba a l'escola que el necessita. L'ordinador portàtil pot ser aprofitat per a les classes fins que es faci malbé i no es pugui arreglar més. Si s'arriba aquesta situació, l'ordinador portàtil és transportat mitjançant un voluntari Dootrip a una planta de reciclatge on es reciclaran els seus components.

De moment hi han 985 ordinadors portàtils etiquetats que es troben en 58 països, i 82 escoles que s'estan beneficiant d'aquesta genial iniciativa.

Font: Labdoo

Comentaris

Somos el Ampa de una escuela pequeñita del municipio de Piera, Barcelona. La escuela no cuenta con recursos para dotar de ordenadores para poner en marcha un aula de informática. Nos gustaría recibir información. Gracias.

Afegeix un comentari nou