Llibertat d'expressió en línia
Comparteix
La comunicació des d'Internet ha realçat la llibertat d'expressió facilitant a les entitats la possibilitat de denunciar a grans empreses multinacionals. Webs com “El banc Santander sense armes” aconsegueixen visibilitat pública amb mitjans de comunicació autogestionats.
La gran xarxa d'Internet i la seva evolució cap a la web 2.0 ha fomentat la publicació de continguts de persones i entitats que fins ara tant sols podien fer-se sentir des de la televisió, la ràdio o la premsa. Els blocs han estat al capdavant d'aquesta evolució, propiciant que persones individuals publiquessin quelcom a la xarxa. Les entitats socials també han sabut aprofitar els nous mitjans en pro de les seves finalitats, anunciant, denunciant i manifestant el que fan i volen. Manuel Castells, professor sènior de l'Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la UOC, ja ho anunciava fa anys1.
La llibertat d'expressió a escala mundial que facilita la xarxa ha propiciat la denúncia de grans empreses i multinacionals, per afavorir al canvi. És el cas, per exemple, de la nova plana web desenvolupada per Justícia i Pau, Setem i l'Observatori del Deute en la Globalització: “El banc Santander sense armes”. Una campanya en línia, virtualitzada en una web. En aquest espai d'Internet s'informa públicament de les inversions que ha fet i està fent el Banc de Santander en la indústria armamentista, i es convida als seus clients a que parlin amb el seu banc per a buscar-ne explicacions.
El Banc de Santander, tocat per l'amenaça que comporta la mala imatge pública d'un contingut com aquest, ha intentat tancar aquesta web pressionant, de la mà amb Telefònica, al servidor on s'allotja. L'empresa que dóna allotjament al web va desestimar aquesta petició amb aquestes paraules: “Tras estudiar el caso con detenimiento, lamentamos comunicarle que la ley no nos otorga la autoridad ni competencia necesarias para tomar medida alguna encaminada a solucionar casos como este”2, i els remet elegantment a que presentin denúncia en els jutjats.
La llibertat d'expressió ha guanyat terreny dins la xarxa i nombroses webs se'n fan ressò3 de notícies com aquestes. Sens dubte, els temps de la comunicació en mans de pocs han canviat. Ara podem ser nosaltres els que controlem la nostra comunicació. Tant sols ens cal connectar-nos a la xarxa.
1 Internet: una arquitectura de llibertat? Lliure comunicació i control del poder. Per Manuel Castells.
2 El Banco Santander intentó cerrar una web crítica acusando de estafa a tres ONG. Article publicat a periodismohumano.com
3 Algunes de les planes web on s'ha fet pública la notícia: extraconfidencial.com, laredpublica.es, librered.net
Afegeix un nou comentari