Neix un portal que avalua i compara productes de tecnologia social

Associació per a Joves Teb
Logotip del portal web OrientaTech
Logotip del portal web OrientaTech
Testeig de tecnologies socials
Testeig de tecnologies socials

Neix un portal que avalua i compara productes de tecnologia social

Associació per a Joves Teb

Resum: 

Es diu OrientaTech i vol oferir una anàlisi detallada sobre productes tecnològics que resolen necessitats de la societat. Experts/es en l'aplicació social de la tecnologia i voluntaris/àries potencials dels productes s'encarreguen de l'avaluació.

Ratolins i teclats adaptats, amplificadors i lectors de pantalla, pantalles tàctils... són algunes de les adaptacions que faciliten l'accés a les tecnologies de persones amb alguna dificultat o de la gent gran. Abans de comprar-ne, però, cal tenir clar quines són les necessitats i quines solucions són les més adequades. El portal OrientaTech pretén ser una guia en aquest procés, tot comparant i analitzant les tecnologies socials.

És una iniciativa de la Fundación de Tecnologías Sociales (conformada per Cruz Roja Española i la Fundación Vodafone España), des d'on expliquen que la plataforma digital pretén "donar a conèixer d'una forma rigorosa, imparcial i amb un llenguatge proper les solucions TIC existents que poden ser d'utilitat per fomentar l'autonomia personal i un envelliment actiu". Aspira a ser un punt de trobada per a tots els actors del sector: "Els usuaris finals disposaran d'un mitjà per comparar els productes existents i compartir la seva opinió, els fabricants podran donar a conèixer, millorar i adaptar els seus productes, i les Administracions Públiques i professionals del sector disposaran d'una font per contrastar informació".

OrientaTech ofereix la possibilitat de fer cerques a través de filtres, com ara, segons les necessitats o segons el tipus de tecnologia. Ara com ara, la seva base de dades compta amb pocs productes, però anirà creixent a mesura que vagin analitzant-ne de nous.

Un equip d'enginyers experts en l'aplicació social de la tecnologia és l'encarregat de realitzar l'anàlisi a nivell tècnic dels productes. Ho fa amb e suport d'un grup de persones voluntàries i usuàries de Creu Roja, que coneixen les necessitats a què va dirigit el producte i que realitzen la validació social. Aquesta valoració es complementa amb informació pràctica com vídeos, fotos i opinions d'altres usuaris i entitats, així com amb informació del producte.