Propostes per treballar el Dia de la Internet Segura

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Ciberseguretat Font: Internet Segura
Ciberseguretat Font: Internet Segura

Propostes per treballar el Dia de la Internet Segura

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

El 5 de febrer se celebra el Dia d’Internet Segura, enguany amb el lema ‘junts per una Internet millor‘, per promoure un ús més segur i responsable de la tecnologia i Internet, sobretot entre la infància i l’adolescència.

Aquest dia es fa una crida a l’acció perquè tant experts en matèria seguretat a Internet com autoritats treballin conjuntament per crear una Internet millor i també per involucrar la ciutadania i sobre tot a infants i joves en unes bones pràctiques de navegació a Internet i xarxes socials.

En el marc de la Unió Europea, el Dia de la Internet Segura se celebra com el Safer Internet Day, que es va proposar l'any 2004 i que des de llavors s’ha estès de manera global i en l'actualitat ja se celebra a un centenar de països.

  • Adolescència i sexting: guia que explica què és el sexting, que vol donar visibilitat sobre aquest fenòmen present a la societat, quins riscos comporta, pautes per identificar-lo i fer prevenció.
  • A Internet, posa-hi seny!: web que tracta sobre les normes bàsiques de ciberseguretat per fer plegats una Internet millor, quines responsabilitats tenim com a usuaris i usuàries, què cal fer en cas de tenir un problema, així com recursos per infants i joves. Ajuda a veure que gran part dels problemes a Internet són per no respectar les normes de seguretat, tot i que són de sentit comú i de fàcil aplicació, no es para prou atenció. Tracta el contingut segmentat per famílies, infants i joves i personal docent.
  • Assetjament zero: web amb informació creada per 6 federacions d’AMPA de Catalunya que sumen esforços davant aquest fenòmen en expansió i impulsen la campanya #Ciberassetjamentzero. Compta amb un servei telefònic d’urgència d’ajuda a la infància i fomenten la importància del diàleg i la comunicació de les famílies per resoldre aquests tipus de situacions.
  • Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT): organisme encarregat de garantir la protecció, prevenció i governança en matèria de ciberseguretat així com de donar resposta a incidents relacionats. Treballa per sensibilitzar la ciutadania i sobre tot menors, adolescents, pares i mares i personal educatiu sobre els bons hàbits a l’hora de navegar per Internet i l’ús de xarxes socials.
  • Net Cétera: web que aporta recursos gratuits sobre com parlar amb infants i joves sobre seguretat infantil a Internet i sobre la seva protecció. També aporta recursos per pares, mares i personal educatiu.
  • Manual de bons usos digitals: guia de recomanacions i hàbits saludables sobre tecnologia creat per sensibilitzar infants i joves sobre aspectes del món digital que ofereix informació, consells i recomanacions en un llenguatge senzill.

Afegeix un comentari nou