Sergi Alonso: "Les solucions tecnològiques col·lectives són més viables i necessiten menys inversions"

Colectic
Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
L'equip de Coopdevs. Font: Coopdevs
L'equip de Coopdevs. Font: Coopdevs

Sergi Alonso: "Les solucions tecnològiques col·lectives són més viables i necessiten menys inversions"

Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Colectic

Resum: 

Coopdevs és una cooperativa de treball que ofereix serveis professionals de consultoria i desenvolupament tecnològic amb els valors de l'economia social i solidària.

Sergi Alonso és soci de la cooperativa Coopdevs, que ofereix serveis professionals de consultoria i desenvolupament tecnològic.

Com neix la cooperativa?

Neix cap al 2016 quan ens trobem dues persones en dos projectes de desenvolupament de plataformes en l'entorn de l'Economia Social i Solidària (ESS). Vam muntar una associació perquè vam veure que calia desenvolupar plataformes digitals i comencem a buscar contribuïdores. Però aviat vam començar a rebre feines i vam veure que calien moltes mans. Vam decidir muntar la cooperativa de treball, deixar les nostres feines i dedicar-nos a fer el que fem ara, oferir solucions de programari amb els valors de l'economia social i solidària per a altres projectes de l'Economia Social i Solidària.

Us ha funcionat?

Vam començar sent tres i ara som 10 persones. Arran de la pandèmia ens hem descentralitzat, ja no tots estem a Barcelona. Estem a Madrid, a Mataró, al Bages, a Astúries. Treballem en remot des de casa.

És compatible el teletreball amb l'economia social i solidària?

S'ha de dedicar temps a les reunions, als processos, a les feines reproductives, per preguntar-nos i explicar-nos com estem. És molt important. Cada sis mesos fem una trobada presencial en algun punt del territori. Amb aquestes trobades agafem força de grup i cohesió, en posem d'acord i debatem. A més d'això, tenim moltes reunions. Cada setmana tenim una reunió informal en què no es pot parlar de feina, i tenim debats cada 15 dies. Hi ha molts espais on ens veiem les cares totes.

Penso que una cooperativa no podria funcionar amb la lògica d’autogestió horitzontal si no es fa suficient l'esforç per parlar, per comunicar, per veure totes les opinions i trobar un punt en comú. Ja sigui fent teletreball o fent feina presencial, necessites totes aquestes converses. I aquesta manca d'amor, de veure'ns i tocar-nos, el suplim cada sis mesos. És com una relació a distància: ens veiem poc però en tenim moltes ganes, i no es perd mai l'espurna.

"Penso que una cooperativa no podria funcionar amb la lògica d’autogestió horitzontal si no es fa suficient l'esforç per parlar"

Us situeu dins del cooperativisme obert. Què vol dir això?

Hi ha diverses capes. La cooperativa és com t’organitzes, però podries treballar per a empreses que no siguin de l'ESS. Si treballes per a l'ESS, resols les seves necessitats. Si, a més, ets una cooperativa oberta, contribueixes al procomú. Això vol dir que si fem una solució per Som Connexió pensem si hi ha altres cooperatives que ho podrien utilitzar.

Es publica el codi, però no només. Es tracta de facilitar que incorporin el programari amb els coneixements i els processos ben descrits i documentats. Contribuir amb recursos i eines obertes.

No n'hi ha prou amb fer programari lliure?

No n'hi ha prou perquè que ho faci servir un altre és difícil a vegades. Cal pensar les coses perquè puguin ser fetes servir més àmpliament. Per exemple, treballem amb l'Odoo per a la gestió de sòcies i intentem que el cooperativisme pugui aprofitar el que fem. El mateix que fa servir Som Connexió ho fa servir Colectic. Una cooperativa d’aquí a 20 anys podrà rebre aquest regal que hem pagat cooperatives des de fa 20 anys.

"No n'hi ha prou amb el programari lliure perquè que ho faci servir un altre és difícil a vegades"

Estem rebent un programari en el qual han contribuït centenars de contribuïdores. És important que hi hagi una comunitat al voltant que cuida aquell programari. Hem creat l’ecosistema IT cooperatiu. Es tracta de fer xarxa i poder fer inversions conjuntes en tecnologia, que no ens demanin una cosa costumitzada per a ells. Serà més fàcil de mantenir en el futur.

És generós.

Deprimim els clients. Jo els hi dic: "No et vull deprimir, però prefereixo que ho fem d’aquesta manera, que anirem més lents, però serà més sòlid".

Us surt a compte?

Hi ha actors més forts amb recursos suficients per mantenir una inversió. En altres projectes costa que es coordinin, que participin de la governança, però ens anem adaptant.

Quines dificultats us trobeu per fer cooperativisme en el sector tecnològic?

El sector està molt de moda perquè estem en una era tecnològica digital. Per trobar gent que sigui bona en desenvolupament tecnològic s'han apujat els sous i és difícil que gent de la indústria del 'software' vingui a una cooperativa com Coopdevs, però ho hem aconseguit diverses vegades. Un cop tens un sou que està bé, hi ha gent que és capaç de renunciar a la meitat del seu sou perquè diu: "Jo necessito poder vull viure, però també fer alguna cosa significativa i treballar per una economia en la qual crec".

En el sector potser hi ha un 0,5% que volen un món millor, que no volen fer productes per vendre al millor postor, que tenen una sensació de frustració. Quan hi ha una absorció en aquestes empreses, tot el que han fet se'n va a les escombraries. S'hi viu bé, et deixen jugar amb l'última tecnologia, és divertit, però et preguntes què estàs aportant. Hi ha qui té aquesta part més ètica i social.

"Al sector tecnològic s'hi viu bé, però et preguntes què estàs aportant"

Quins són el projectes que teniu en marxa?

Treballem implementant l'Odoo, ara també per a supermercats cooperatius, i estem treballant amb la plataforma cooperativa de 'riders', treballem amb Som Energia, Som Connexió i Som Mobilitat. I també hi ha la línia de 'business inteligence', que consisteix en facilitar que les organitzacions puguin prendre decisions basades en dades.

És un àmbit que veiem llunyà al sector social, no?

Les entitats petites i mitjanes sí, però es poden fer coses bàsiques com crear un panell que et doni informació sobre el que està passant, per exemple, si tens una botiga en línia. Per exemple, en el Decidim de les cooperatives, posar un panell que et digui quanta gent està entrant i quanta gent ha participat.

Què aconselleu a les entitats que volen digitalitzar-se?

Insisteixo. Que parlin abans amb altres entitats per pensar solucions col·lectives perquè per fer un camí tecnològic sol les inversions són massa grans. Unir forces és un valor propi del cooperativisme, però ens n'oblidem amb les presses quan tenim grans idees per crear una aplicació, ens oblidem que allò és difícil de desenvolupar i mantenir. Quan ho planteges en grup és més factible i té més viabilitat a llarg termini.

Afegeix un comentari nou