Som una nació, tenim dret a decidir: una manifestació 2.0

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Som una nació, tenim dret a decidir: una manifestació 2.0

Resum: 

Durant la tarda del dissabte 10 de juliol, el centre de Barcelona va aplegar milers de manifestants. Com un reflex d'aquesta mobilització, les xarxes socials s'han omplert de missatges i fotografies i han mostrat al món com ha anat la jornada reivindicativa per defensar l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.

Aquest cop, la xarxa també ha mostrat com la societat catalana no s'ha quedat quieta davant la retallada del Estatut realitzada pel Tribunal Consitucional. Guifi.net, una de les entitats adherides a la manifestació, ho ha posat més fàcil, expandint per una tarda la seva xarxa lliure i gratuïta instal·lant diversos punts d'accés a Internet.

Gràcies a aquesta col·laboració, els manifestants s'han convertit en veu i ulls dels esdeveniments del passat dissabte. Milers de twitaires catalans han pogut fer sentir les seves “piulades” i han omplert la xarxa social Twitter de missatges curts explicant el minut a minut de la jornada, relat que encara podem reconstruir revisant l'hemeroteca de Twit.cat. Recordeu que, tal i com ja vam explicar en un article anterior, aquest portal recull l'activitat dels usuaris de twitter catalans. Encara avui, la llista dels temes més comentats durant el dia la continua encapçalant el hashtag #somunanacio (etiqueta proposada per fer seguiment dels actes), seguit també per #10j.

De la mateixa manera, els manifestants han volgut compartir el seu punt de vista compartint les seves fotografies. En el portal flickr, més de 1500 instantànies etiquetades com a somunanacio il·lustren els moments que es van viure abans, durant i desprès de la històrica manifestació.

Si volem copsar les impressions que es van viure a peu de carrer, la xarxa també ens ajudarà. En aquest cas, Youtube s'ha omplert de petits clips de vídeo realitzats amb les petites càmeres digitals que molts telèfons mòbils porten incorporades. Tot i la mala qualitat d'algunes de les imatges, ens ajuda a entendre les sensacions viscudes!

Tots aquests continguts han estat pujats a la xarxa pels mateixos assistents a la manifestació, i s'han compartit i comentat fent servir les xarxes socials més populars. Facebook compta amb dues pàgines diferents que encara avui s'omplen amb els missatges. Tant en la pàgina de Som una nació com en la 10-J: Som una nació, nosaltres decidim! els seus seguidors relaten la jornada i ens faciliten els enllaços a les seves fotografies, vídeos o articles de blocs.

L'organització de la manifestació era conscient de la potència de les xarxes socials en un esdeveniment d'aquestes dimensions. Per això va habilitar en la seva pàgina el seguiment a twitter i a flickr, oferint, també, la possibilitat de seguir en streaming (emissió de vídeo en directe) el desenvolupament de la manifestació, a partir de dues càmeres web instal·lades al llarg del recorregut.

Per acabar, us deixem amb el mapa que va realitzar un manifestant virtual. Tal com diu aquest internauta:

"A partir d'allò que escolto a l'especial de El Món a Rac1, he fet aquest mapa per a fer-me una idea de com va la manifestació. Impressionant!!"


mapa manifestació 10J: SOM UNA NACIÓ. NOSALTRES DECIDIM

Per acabar, tv3 també s'ha fet ressó d'aquesta manifestació 2.0, i n'ha penjat el reportatge a la xarxa!

Comentaris

Ieps!, la manifestació no va ser en defensa de l'estatut sinó en contra la sentència i a favor del dret a decidir que no és ben bé el mateix. Vaig anar a la manifestació presencial i no vaig veure cap pancarta ni crit a favor de l'estatut. Més aviat la gent cridava Independència! Independència, Independència!

Tens raó, Miquel Jaume, tot i que la manifestació estava convocada en defensa del Estatut d'Autonomia (recorda que és una reacció a les retallades del TC), la ciutadania se la va fer seva amb els seus lemes i estelades!

Doncs jo em pensava que la manifestació era en defensa de les empreses Feisbuc, Fliquer i Tuiter.

Afegeix un comentari nou