Àmbit de la notícia
Informàtic

W.Afate, una impressora 3D africana amb material reciclable!

Autor/a
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
  • La carcassa d'un ordinador pot servir per instalar els rails d'impressió.
  • El procés de fabricació de l'impressora atrau a molta gent.
  • L'abocador de Agbogbloshie, a Ghana. Foto Marlene Napoli.

El togolés Afate ha inventat una impressora 3D que aprofita ordinadors vells. El projecte està cercant finançament colaboratiu mitjançant el portal Ulule.

Afate, un jove togolés ha ideat una impressora 3D que aprofita les carcasses dels ordinadors vells. La idea li va sorgir després de participar a l'Archicamp 2012 on va poder veure en acció la impressora 3D Prusa Mendel, un projecte colaboratiu i en obert. Afate va realitzar el mateix projecte, però amb la idea d'aprofitar materials informàtics de rebuig. Conjuntament amb els materials reciclats una placa electrònica d'Arduino controla els moviments de la impressora i la connexió amb el dispositiu que controlarà la impressora.

Els objectius del projecte W.afate són els següents:

  • Desenvolupar l'aprofitament de materials informàtics provinents de l'abocador de Agbogbloshie, un barri de la ciutat de Accra, Ghana. Aquest abocador és el més gran del món en material informàtic provinent d'Europa i Nord-america.
  • Aproximar la tecnologia a l'abast dels ciutadans africans i què siguin actius principals en la transició cap a la Societat de la Informació.
  • Contribuir a la conscienciació de la reutilització de materials informàtics per generar una contribució a les escoles i telecentres africans.

 

El procés de fabricació de W.Afate és el següent. La carcassa d'un ordinador vell pot servir com estructura per aguantar totes les peces i la font d'alimentació de l'ordinador per proveir d'electricitat a la impressora 3D. A la carcassa s'hi afegeix el rail d'impressió x (amplada), el rail d'impressió y (alçada) i el rail d'impressió z (profunditat), i els motors d'aquests rails. Sobre el rail de profunditat z, s'hi ha d'afegir la placa d'impressió i després la punta d'impressió. Tot es connecta a la placa electrònica Arduino que es pot controlar des d'un dispositiu.

 

Tot i què part dels materials provenen de l'abocador Agbogbloshie de la població ghanesa de Accra, també es necessiten materials que s'han de comprar, com la punta d'impressió i la placa d'impressió. És per això que W.Afate està cercant finançament col·laboratiu mitjançant el portal Ulule.

Per aprendre'n més: Ulule

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari