Àmbit
Informàtic

Aplicacions Fintech útils per a entitats sense ànim de lucre

Entitat redactora
Colectic - Informàtic
Autor/a
Xavi Aranda

El concepte Fintech és un concepte realment nou i desconegut. En un futur no massa llunyà, encara hi hauran més aplicacions relacionades en el món de les finances.

La organització econòmica d’una entitat és un tema molt personal i molt característic de la pròpia cultura econòmica. Hi hauran entitats que amb un compte corrent, ja en tenen més que suficient. Però que passa quan l’entitat té certa activitat econòmica i necessita organitzar-se amb més d’un compte corrent o compte d’estalvi?

I no només parlem de comptes corrents. Hi han entitats que també necessiten vàries assegurances o comptabilitzar donatius, actius etc. És evident que el món financer, des de fa uns anys, necessiten que la tecnologia entri en les seves infraestructures per poder ajudar a les persones i a als col·lectius com les entitats.

Des de fa uns anys existeixen les banques electròniques de cada entitat bancària. Cada una té unes característiques diferents a les altres. Però tot i així, a vegades és necessari tenir una mirada més global, per a tots els comptes bancaris que disposa la vostra entitat. D’aquesta manera podreu saber quants diners disposeu. És quan entra en escena un anglicisme que últimament comença a ser més anomenat: fintech.

Fintech, és el resultat de la contracció de les paraules angleses ‘finance’ i ‘technology’. És una paraula utilitzada per a categoritzar el conjunt d’eines tecnològiques que us ajuden amb les vostres finances. Mitjançant aquestes eines podreu analitzar quina és la situació econòmica de la vostra entitat.

  • Banca mòbil.
  • Micromecenatge.
  • Préstecs P2P.
  • Assegurances.

D’eines Fintech n’hi han unes quantes. A continuació us fem una descripció d’unes quantes aplicacions i eines Fintech que la vostra entitat pot aprofitar per el vostre dia a dia.

Índex

Fintonic

Fintonic és una aplicació que us ajudarà a estalviar. Fintonic connecta amb les vostres banques electròniques i permet un control i visualització de tots els vostres moviments. Mitjançant aquest control permet establir uns avisos, quant per exemple heu fet una despesa fora de lo previst. També permet establir despeses per categories. Mitjançant aquestes categories podreu agrupar-les i conèixer les despeses i ingressos que heu tingut.

Quan portes ja un temps utilitzant l’eina, Fintonic coneix millor el vostre dia a dia econòmic, i permet avisar-vos quant heu gastat més de lo previst. Per exemple, un projecte que cada any heu executat i que aquest any esteu destinant més recursos econòmics. Fintònic us avisaria en cas que us desvieu de la despesa habitual.

També us pot ajudar a l’hora de cercar finançament. Fintonic us puntua la vostra situació econòmica, mitjançant un indicador anomenat FinScore. Aquest indicador permet averiguar quines són les condicions que us demanarà qualevol entitat bancària.

Que Fintonic connecti amb les vostres banques electròniques pot semblar poc segur. Però és una eina realment segura que compleix amb les diferents lleis de protecció de dades. És disponible via navegador web, Android i iOS.

Indiegogo

Indiegogo és una plataforma de crowdfunding nortamericana molt especialitzada en temes de tecnologia. Així i tot, Indiegogo també disposa de categories relacionades en el món de les entitats, com: cultura, medi ambient, drets humans o salut. És una paltaforma pensada, sobretot, per a projectes internacionals.

Mitjançant aquesta plataforma podreu presentar projectes que necessiten finançament. Indiegogo permet establir un sistema de recompenses per a cada donatiu que rebreu. A cada projecte, també disposareu d’un sistema de blog, per anar publicant actualitzacions del projecte, i d’un sistema de comentaris, perquè us puguin preguntar qualsevol dubte relacionat amb el projecte.

De plataformes de Crowdfunding n’existeixen moltes. Algunes molt exitoses com Goteo o Verkami. Però la gran diferència de Indiegogo, és que permet recaptar els diners, encara que no s’hagi arribat al màxim de recaptació. D’aquesta manera, podreu presentar el projecte en altres plataformes o cercar finançament en un altre lloc.

Indiegogo funciona amb navegador web.

Rastreator

Rastreator és una aplicació que permet cercar assegurances. Van iniciar-se especialitzant-se en el món de les assegurances de vehicles. Però ràpidament van ampliar la seva oferta d’informació. Actualment podeu cercar informació i comparar preus sobre assegurances de: viatges, accidents, habitatge, empreses, bicicletes… entre d’altres. També permet buscar assegurances per dies, opció molt interessant en el cas que organitzeu cicles, festivals o concerts.

Utilitzant la mateixa tecnologia, també comencen a oferir serveis per començar a buscar pressupostos de tarifes d’internet, telefònia mòbil, electricitat, gas, comptes bancaris i prèstecs d’entitats bancàries.

Cada vegades que es cerca un producte, Rastretator et mostra la informació. Aquesta informació pot ser ordenada per diferents categories i filtrada segons les vostres necessitats. Rastreator també us dona una puntació del producte, en una escala de 0 punts fins a 5 punts.

Bolsa social

Bolsa Social és una plataforma de finançament participatiu, autoritzat per la Comissió Nacional del Mercat de Valors de l’Estat Espanyol. Hi poden participar entitats sense ànim de lucre i que estiguin domiciliades a Europa. La única condició, és que siguin entitats o empreses que generin un impacte positiu i mesurable en la societat, i en el medi ambient.

Els projectes que s’hi poden presentar, han de complir certes característiques:

  • Model de negoci provat en el mercat.
  • Esalabilitat del projecte.
  • Impacte social a través dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Tots els projectes presentats a Bolsa Social seràn analitzats a fons. S’analitzarà l’equip executor, el pla de negoci, el producte, el mercat, les aventatges competitives, l’impacte social i mediambiental etc. Un cop analitzat i passat aquest filtre, es presentarà al comitè de selecció.

Quant el comitè de selecció aprova el projecte presentat, llavors és quan el projecte entra dins el que s’anomena Bolsa Social. Els inversors, podran començar a invertir en el projecte. Els que mai han tingut experiència prèvia, podran invertir de 3.000 € fins a 10.000 € anuals. Els que ja han tingut experiència prèvia en la plataforma, no tenen limit d’inversió.

Bondora

Ecrowd és una plataforma tencològica sota model crowdlending, que significa finançament col·lectiu. Està especialitzada en el finançament d’inversions, amb una visió molt més oberta que la banca tradicional. Disposa de llicència de la Comissió Nacional de Mercat de Valors, una garantia en aquest tipus d’aplicacions i plataformes.

El funcionament de Ecrowd és simple:

  1. S’ha de presentar un projecte en la secció “Finançar el meu projecte”, explicant el bagatge de l’entitat i quin tipus d’inversió necessiteu finançar.
  2. La plataforma analitzarà la documentació, per veure si encaixa la filosofia.
  3. Es realitzarà una auditoria per si tota la documentació legal és correcte.
  4. Si encaixa la filosofia, es publicarà el projecte a la plataforma.
  5. Es faran diverses accions de comunicació per promoure el projecte.
  6. Es firmarà un préstec col·lectiu entre les persones que volen invertir en el projecte i els promotors.
  7. Un cop signat el préstec, es procedirà mensualment al cobrament de la quota del préstec.

Comparteix i difon