Organitza les teves fonts d'informació amb Feedly
Comparteix
Feedly és una aplicació que ens permet accedir de manera molt fàcil i ràpida a les últimes publicacions dels blogs i les pàgines web que acostumem a llegir.
Probablement a la teva entitat seguiu una gran quantitat de publicacions que es fan a Internet, a blogs o pàgines web, i de ben segur necessiteu estar al dia sobre determinats temes.
Per fer-ho tenim dues opcions, tant si ho fem des de l'ordinador com des d'un dispositiu mòbil. Una és estar a cada moment consultant cadascuna d'aquestes fonts per veure si hi ha algun nou contingut publicat. L'altra és agregar-les a un lector de 'feeds' d'RSS, que ens mostrarà les noves actualitzacions, és a dir, els nous continguts que es publiquin.
Feedly és precisament això, un agregador o lector de 'feeds' entre molts altres que tenim al nostre abast (Netvibes, Inoreader, Flipboard, etc.). És tan pràctic i intuitiu que és un dels que es fan servir més. Però abans d'explicar com funciona anem a veure què és això dels 'feeds' i l'RSS.
La sindicació de continguts
RSS ve de 'Really Simple Syndication', que traduïm com a sindicació de continguts. Es tracta d'un senzill format de dades que permet la redifusió de contingut entre diferents llocs web. Quan hem subscrit la nostra web o el nostre blog a un canal RSS d'una altra web o blog que disposa d'aquest servei, rebran automàticament tots els continguts nous o 'feeds' que es publiquin.
Per consultar les noves actualitzacions d'aquells llocs que més ens interessen també podem fer servir un lector de 'feeds' com Feedly, que ens mostrarà una previsualització del contingut amb el titular, una imatge i el començament del text de cada atualització. A partir d'aquí podrem fer que ens mostri al navegador el contingut complet, a més de moltes altres opcions.
Es tracta d'un sistema molt àgil que ens fa estalviar temps portant-nos les novetats dels nostres llocs favorits, que ens permet organitzar per temes les nostres fonts classificant-les per categories, i que a més podem integrar amb altres eines i serveis, com per exemple el correu electrònic, les xarxes socials, etc.
Podem fer servir Feedly a l'ordinador accedint a la seva pàgina web o al telèfon mòbil instal·lant l'app. Com altres serveis que ens ofereix Internet, Feedly disposa de la modalitat 'freemium', que de forma gratuïta ens deixa afegir fins a 100 fonts o canals per rebre tots els 'feeds' que publiquin en qualsevol moment.
Com fer servir Feedly
Crear un compte de Feedly
Crear el nostre compte de Feedly és un procés que no difereix gaire de quan ens donem d'altra en altres serveis que ens ofereix Internet. Una vegada accedim al web de Feedly, farem clic a 'Get started for free'. Això ens obrirà una finestreta que ens permetrà crear el compte a partir del mateix servei o d'algun compte que ja tinguem a Google o a Facebook.
Lògicament, si volem fer servir aquest lector d'RSS al nostre smartphone haurem d'instal·lar l'app i accedir-hi amb les dades (adreça de correu electrònic i contrasenya) que vam indicar quan vam crear el compte. Aquí expliquem el funcionament bàsic de Feedly a l'ordinador, però al telèfon mòbil no és gaire diferent.
Afegir una font
En primer lloc anirem a la part inferior esquerra de la pantalla, a on diu 'Add Content', i farem clic perquè s'obri el menú desplegable i puguem seleccionar 'Add Website'.
Després introduirem la paraula o paraules clau de la font que volem afegir, o bé copiarem i enganxarem l'adreça URL si la coneixem. Quan ens aparegui la font desitjada a la part inferior farem clic a 'Follow' I tot seguit clicarem 'New Feed' al menú que ens apareixerà.
Ara ve un pas important i que pot crear confusió. Quan ens demani un nom per al 'feed' ('Feed name') hem d'introduir el nom de la categoria dins la qual volem organitzar aquesta font i després fer clic a 'Create'.
Com a exemple, si estem afegint una font d'informació cultural podem posar 'Cultura' com a 'Feed name' i així quedarà classificada dins d'aquest grup. Cada vegada que afegim una nova font podrem crear també una nova categoria o bé triar al desplegable una de les que ja existeixen.
A la banda esquerra podrem veure el nom de la categoria creada, que contindrà la font afegida.
Accedir als 'feeds' de les fonts afegides
Quan seleccionem una de les fonts afegides al menú vertical de l'esquerra, podrem accedir a tots els nous articles que s'han publicat en aquesta i que veurem a la part dreta de la pantalla.
Hi ha moltes opcions de visualització que podem triar a partir de la icona 'Change layout', que es troba a la part superior dreta. Podem veure només els títols dels 'feeds', veure'ls com si fos una revista, en forma de targetes o veure els articles sencers.
Si fem clic en un dels nous articles o actualitzacions accedirem a una vista prèvia del contingut, o podrem visitar el contingut original clicant 'Visit website', al final de tot.
Marcar els 'feeds' com a llegits
Feedly ens mostra sempre les noves actualitzacions, les novetats dins les fonts que tenim afegides. És important per poder fer-ne un bon seguiment que quan haguem llegit tots els articles fem clic a 'Mark all as read'.
Sempre podràs tornar a accedir a articles llegits clicant sobre el botó 'See all articles'.
Deixar un contingut per llegir-lo més tard
Aquest lector d'RSS ens ofereix moltes opcions que aniràs descobrint de mica en mica. Una de molt útil és indicar que volem llegir un article en un altre moment. D'aquesta manera, encara que diguem que hem llegit tots els continguts quedarà guardat en un lloc concret per llegir-lo quan ho desitgem..
Aquesta opció la trobem en cada article a partir de la icona 'Read later'. Si li fem clic, la icona s'omplirà de color verd i anant al menú de l'esquerra, a la part superior, podrem recuperar tots els articles que hem volgut deixar per llegir més tard.
Compartir 'feeds' per correu electrònic
Feedly ens permet compartir els articles amb altres persones, xarxes i diferents serveis; això sí, tingues en compte que per poder fer servir algunes funcions cal utilitzar la modalitat 'premium'.
Amb la modalitat gratuïta podem compartir una actualització d'alguna de les nostres fonts per correu electrònic. Això és tan senzill com anar a la part superior de l'article que estem visualitzant i fer clic a la icona amb forma de sobre ('Share via email'). Ens apareixerà una finestra emergent que contindrà el títol de l'article a l'assumpte, i el títol i l'enllaç al cos del missatge, de tal manera que només caldrà introduir l'adreça electrònica a la qual volem enviar-lo i escriure el que vulguem al cos.
Altres opcions de Feedly
A Feedly podem també accedir a fonts suggerides, donar d'alta el nostre blog o web perquè aparegui a la seva base dades i així pugui tenir més difusió, fer servir els 'Boards' o taulerr per organitzar millor els nostres continguts favorits, o interactuar amb Evernote, Buffer, Hootsuite, LinkedIn, Twitter, Wordpress i altres serveis.
Quan el coneguis es convertirà en una eina imprescindible.