Us expliquem totes les claus d'aquest sistema de gestió de continguts.
Wordpress és el sistema de gestió de continguts més utilitzat pel seu fàcil funcionament. Tot i així, per crear una pàgina web es necessita temps i inversió. Us expliquem com fer-ho, pas a pas.
Instal·lació, domini i hosting
Abans de començar a fer la vostra web, necessiteu un domini i un hosting, que requereixen una inversió mensual. Es poden adquirir amb associacions com Pangea, o a diferents plataformes com Cdmon o Ionos. El domini és el nom del lloc web mentre que el hosting és el servidor on s'allotjarà.
Un cop ho tingueu, la majoria de plataformes permeten descarregar Wordpress des del panell de control del hosting en pocs minuts sense necessitat de descarregar-lo. Haureu d'omplir, però, un formulari amb les dades personals i guardar el nom d'usuari, la contrassenya aleatòria i la ruta d'accés.
Per defecte, la vostra web serà htpp. Podreu passar-la a https, un sistema més segur i amb millor posicionament, sol·licitant el certificat SSL també des del panell de control.
Accés a l'administrador
Per accedir a l'administració i començar a desenvolupar la vostra web, haureu d'introduir a la barra del cercador el vostre domini seguit de /wp-admin. Caldrà que introduïu el nom d'usuari i la contrassenya per entrar a la interfície. Es recomana canviar la contrassenya des de My CMS.
La interfície
Familiaritzem-nos amb el CMS. Només entrar és possible que t'apareguin actualitzacions pendents en vermell. Recorda fer còpies de seguretat abans d'actualitzar en un futur!
Més enllà de les opcions generals, podrem accedir a l'Escriptori, que inclou:
- Entrades: des d'aquí afegireu entrades noves, categories i etiquetes, que s'inclouran al vostre blog o secció d'actualitat. Abans de començar amb les categories, necessàries per posicionar la vostra web, es recomana pensar l'estructura de la web perquè sigui clara i no hi hagi duplicitats ni més de tres subcategories. Podeu esborrar l'entrada que ve per defecte amb el títol Hello world.
- Mèdia: aquí trobareu les imatges i vídeos pujats a cada entrada. També les podeu importar des d'aquesta galeria per fer-les servir posteriorment.
- Pàgines: des d'aquí podreu crear les pàgines de la web, ja sigui la principal estàtica, la que té el contacte, el blog, o la que explica qui sou, per exemple. Podeu esborrar la pàgina que ve per defecte amb el títol Simple Page.
- Comentaris: des d'aquí veureu i gestionareu els comentaris que aneu rebent.
- Aparença: des d'aquest apartat seleccionareu el tema, és a dir, el disseny de la vostra web. Hi ha plantilles gratuïtes i també de pagament, amb més opcions. A partir d'aquesta tria, podreu configurar la identitat digital de la vostra web, amb el logo, el títol i la icona, el menú principal amb es pàgines ja creades, i els widgets, que van des del cercador, a les entrades recents, passant pel núvol d'etiquetes o la llista de categories.
- Plugins: és la part central d'aquest CMS per expandir les seves possibilitats. Els podeu afegir cercant-los, seleccionant-los i instal·lant-los fàcilment.
- Usuaris: podeu crear diferents perfils que administrin la web, o que hi col·laborin només escrivint entrades al blog, o que puguin editar determinades opcions. Ho podeu fer des d'"Afegir usuari" i podeu editar el vostre perfil amb el nom, la descripció i una imatge des d'"El teu perfil".
- Eines: aquesta opció permet importar continguts des d'altres plataformes.
- Configuració: des d'aquí s'estableixen tots els paràmetres de la vostra web.
Configuració inicial
Per començar, hem de configurar la nostra web amb una sèrie de paràmetres generals:
- A l'apartat General, hem d'introduir el nom de la web i el correu electrònic. L'opció "Qualsevol pot registrar-se" ha d'estar desactivada per evitar spam i les noves usuàries i usuaris han d'entar com a subscriptors. També heu d'especificar la zona horària, la data i l'hora i l'idioma, entre d'altres.
- A l'apartat Escriptura, hi podreu seleccionar les categories per defecte de les vostres entrades i el format depenent del tema seleccionat. També podeu activar els pings, que serveixen per enviar la informació que publiqueu a tercers.
- A l'apartat Lectura, hi podreu seleccionar el número d'entrades per pàgina i les opcions de visualització del feed a les RSS. Us heu d'assegurar que l'opció de disuadir els motors de cerca està desactivada un cop acabeu la vostra web perquè si no no apareixereu als motors de cerca.
- A l'apartat Comentaris, es recomana desactiva la primera i la segona opció per evitar spam.
- Als Enllaços permanents, heu de seleccionar "Nom d'entrada" perquè els enllaços es crein de la manera més clara de cara a les usuàries i usuaris.
Plugins
Els plugins són, com ja hem apuntat, una part fonamental d'aquest CMS. Per defecte us trobareu Hello Dolly i Akimet. El primer el podeu esborrar perquè no té una aplicació pràctica. El segon serveix per evitar l'spam.
Els més habituals són els de millora de SEO com Yoast Seo i els que serveixen per crear un lloc multillenguatge com Polylang o WPML. També poden ser útils per incloure un formulari de contacte, per exemple, amb Contact Form 7, o per mesurar els vostres resultats amb Google Analytics for WordPress.