Rita, una app per tenir el control de les teves dades
Comparteix
Aquesta eina pot ser útil per incorporar la mirada crítica en l'educació al voltant de la tecnologia.
Rita és una aplicació que comptabilitza els diners que es comercialitzen amb les nostres dades. "Cedim més dades de les que hauríem", diu Xavier Ros Roca, de DataForGoodBCN, entitat que treballa per acostar les entitats socials a l'ús de les dades i sensibilitzar el personal de dades sobre la seva responsabilitat.
Per a empreses com Google és molt barat generar un producte i el benefici és més gran del que podem contemplar. "Per un 5% de descompte, es poden emportar 5.000 euros al dia, i potser han invertit 30 cèntims", concreta Ros Roca. També és més greu del que concebem el seu impacte: "Les poden utilitzar, per exemple, per decidir en un futur que no et donen una hipoteca".
És una realitat difícil de canviar perquè la regulació està subjecta als estats i aquestes empreses digitals poden estar registrades allà on vulguin, afegeix.
Ell admet que també cau en aquestes trampes perquè els productes són cada cop més atractius com passa amb les xarxes socials i "si no acceptes, no estàs dins de la societat actual".
Us expliquem com fer servir l'aplicació Rita per educar en la tecnologia des d'una perspectiva crítica.
Demana les teves dades
Un cop us heu descarregat l'aplicació de qualsevol de les botigues d'aplicacions, haureu de fer un procés d'uns minuts per demanar les vostres dades a Google. No desistiu: l'aplicació avisa que el gegant tecnològic allarga els temps per impedir que recuperem el control de les nostres dades.
Una vegada l'aplicació ha processat les dades, us mostrarà la següent informació:
- Els diners que Google ha guanyat amb les vostres dades.
- El nombre d'empreses que tenen les vostres dades.
Si us hi registreu, podreu veure més usos.
Controla les teves dades
Un cop us heu registrat, podeu veure al vostre panell les següents informacions:
- El valor de les dades que heu compartit en els últims 7 i 30 dies, i en total.
- Els anuncis clicats i a quins enllaços corresponen en els últims 7 i 30 dies i en total.
- Les empreses amb les quals heu compartit dades, o amb qui Google ho ha fet per vosaltres. Des d'aquí podreu restringir el seu ús.
- Temps utilitzat en llocs web en els últims 7 i 30 dies, i en total. Aquesta informació és la que utilitza Google per crear el vostre perfil i segmentar els anuncis que considera que us poden interessar.
- Temps utilitzat a Youtube en els últims 7 i 30 dies, i el total. Igual que en l'anterior punt, aquesta informació és utilitzada per Google per saber quins són els vostres interessos.
Compensacions
A través d'aquesta app es poden vendre dades a marques associades. L'aplicació assegura que no dona informació personal com el nom i el correu electrònic sinó que s'optimitzen amb d'altres perfils de persones usuàries per donar dades sobre interessos per tal que aquestes marques puguin fer estudis de mercat sobre les necessitats dels seus clients.
És segura?
Aquesta aplicació és molt útil per veure com utilitzem les dades i per gestionar-les, però quines dades utilitza per fer-ho? Docs a la seva web diuen que les dades que rep de Google només s'emmagatzemen al dispositiu i de forma segura i encriptada, i que l'aplicació només emmagatzema les credencials, el correu electrònic i la data de creació del compte.