Albert Molina: "Els nostres projectes són a ubicacions segures i busquen l'intercanvi cultural"
Comparteix
Cooperating Volunteers és una empresa social catalana que ofereix estades a diferents països per col·laborar amb projectes locals.
"Les petites accions canvien el món". Aquest és el lema de Cooperating Volunteers, una empresa catalana situada a Mataró que ofereix programes de voluntariat a aquells qui vulguin viure una experiència que connecti amb els aspectes més humans i els allunyi de les vacances turístiques tradicionals. Més que programes de voluntariat, el fundador de l’empresa, Albert Molina, parla d’experiències d’intercanvi cultural, on joves compromesos amb l’entorn social, econòmic i mediambiental s’inscriuen a algun dels projectes locals amb ONGs, orfenats i hospitals a països com Argentina, Cambodja, el Nepal, Ghana, l’Índia o el Perú.
Molina, que ha vist créixer el projecte a Uganda fins avui dia, amb més de 2000 persones que han participat en alguns dels seus programes, ens explica la clau de l’èxit d’una iniciativa emmarcada, segons expliquen des de l’organització, fora del turisme solidari, i amb grans perspectives de convertir-se en referent internacional.
1. Com va néixer Cooperating Volunteers?
Cooperating Volunteers neix fa 5 anys a Uganda quan viatjo al país i me n'adono que hi ha moltes coses a fer i pocs mitjans de difusió. En aquell moment es va crear una entitat a Uganda per captar voluntaris per dur a terme diferents projectes relacionats, sobretot, amb educació i esport. Poc a poc l'organització ha anat creixent fins a constituir-se a Espanya a finals de 2013.
2. Suposo que darrere el projecte teniu un gran equip involucrat.
Darrere el projecte en total hi ha 13 persones. D’una banda, trobem el personal de l’oficina a Mataró, que gestiona tots els voluntaris i la coordinació amb les entitats locals. D’altra banda, tenim treballadors desplaçats a l’Índia i Uganda, que supervisen i coordinen els projectes que l'entitat duu a terme allà.
3. Només esteu a Uganda i a l’Índia?
Cooperating Volunteers treballa amb diferents projectes a Àsia, Àfrica i Amèrica llatina, entre els quals destaquen països com Costa Rica, Mèxic, Perú, Uganda, Tanzània, Kenya, l’Índia, Tailàndia o Cambodja. Els projectes acostumen a ser amb nens, sigui a orfenats, escoles o acadèmies esportives. També es treballa en verticals mèdiques i amb persones amb discapacitat.
4. Hauríem de parlar de voluntariat o de turisme solidari?
Es pot parlar de voluntariat i de turisme solidari, són etiquetes que més o menys defineixen el mateix. Nosaltres parlem d'experiències d'intercanvi cultural. Mitjançant un viatge normalment curt, de dues a tres setmanes, els voluntaris aporten el seu granet de sorra, però sobretot aprenen d'una nova cultura. Per descomptat, no es pot comparar amb anar de voluntari a un camp de refugiats a Somàlia amb la Creu Roja. Els programes de Cooperating Volunteers són a ubicacions totalment segures i busquen aquest intercanvi cultural.
5. Quin paper hi ha jugat el Tecnocampus en el vostre creixement?
L'entitat Tecnocampus ha estat present des que l'entitat es va constituir a Barcelona com a empresa que assessora joves i viatgers per a viure una experiència de voluntariat internacional. Tecnocampus ha permès que l'empresa creixi a la Incubadora i ha ajudat a difondre el servei.
6. Quantes persones han participat ja en els vostres programes?
Des dels inicis, aproximadament unes 2000 persones ja han participat en els programes amb els quals treballa Cooperating Volunteers.
7. Col·laboreu amb altres entitats?
Col·laborem tant amb entitats locals amb les quals tenim conveni a diferents països com amb entitats captadores de voluntaris de l'estranger que ens envien voluntaris als nostres projectes.
8. On es veu Cooperating Volunteers en cinc anys?
En cinc anys Cooperating Volunteers serà una referència a escala mundial en la vertical dels viatges de voluntariat com avui dia ho és a Catalunya, ja que haurà aconseguit un èxit en l’àmbit nacional i haurà apostat per la internacionalització, per tant, buscar voluntaris també a l'estranger. Això s’ha de fer, sempre apostant per la qualitat del servei.
Afegeix un nou comentari