Arriba la Setmana de Mobilització dels Pobles a Ginebra!

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar

Arriba la Setmana de Mobilització dels Pobles a Ginebra!

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

Entre el 24 i el 28 d’octubre, se celebrarà la 2a sessió de les Nacions Unides per debatre sobre un tractat vinculant per a les multinacionals i els drets humans.

Ginebra serà la seu per a la Setmana de Mobilització dels Pobles, que tindrà lloc entre el 24 i el 28 d’octubre. La Segona Sessió de l’ONU per un Tractat Vinculant sobre Transnacionals i Drets Humans serà l’acte principal, on delegats i delegades de moviments socials i xarxes de tot el planeta participaran coordinades amb l’Aliança pel Tractat, la campanya global per reivindicar la sobirania dels pobles.

"Les grans empreses tenen el poder, actuen amb impunitat i sense control, violant els drets humans per tot el planeta", denuncia el vídeo Mobilitzat pels drets humans que promociona les jornades. Segons expliquen al vídeo, a l’ONU diferents nacions negocien un nou tractat per crear una nova eina jurídica vinculant per obligar a les corporacions a respectar els drets humans. La Setmana de Mobilització dels Pobles, és, per tant, també un acte de protesta per oposar-se als països més rics, que bloquegen la normalització d’aquest procés.

Durant les jornades, dins l’ONU hi haurà diferents activitats del Palau de les Nacions, juntament amb esdeveniments paral·lels i conferències de premsa. Fora de l’ONU, s’ocuparà la plaça de les Nacions Unides, en coordinació amb moviments socials i organitzacions suïsses.

L’organització d’aquesta setmana es fa per dos motius. El primer, perquè gràcies a la complicitat dels Estats interessats en atraure inversions, les empreses transnacionals es protegeixen a través d’acords de lliure comerç i de protecció. El segon, perquè les violacions dels drets humans, dels drets dels pobles i de la natura per part de les multinacionals són sistemàtiques.

El Consell de Drets Humans va adoptar la resolució 26/9 al mes de juny del 2014 per a l’elaboració d’un instrument internacional legalment vinculant per a les empreses transnacionals en matèria de drets humans. Va ser un esdeveniment històric després de dècades de discussions i d’intents fallits dins de les Nacions Unides. L’any 2015 es va realitzar la primera sessió del OEGIWG (Grup de Treball Intergovernamental de Composició Oberta del Consell de Drets Humans).

Aquest any, sota el lema #BindingTreaty, l’Observatori de Drets Humans i Empreses hi participarà i retransmetrà les jornades des de les xarxes socials. Per conèixer el programa de manera detallada, pots accedir al següent enllaç.

Afegeix un comentari nou