ARTISTLOVE, quan l’art i l’amor traspassen fronteres

iWith.org
Autor/a: 
Laura Morral
Projecte d'ARTISTLOVE a Brasil Font: ARTISTLOVE
ARTISLOVE va fer una intervenció per a un campionat de surf femení al Brasil.
Projecte d'ARTISTLOVE a Colòmbia. Font: ARTISTLOVE
Projecte artístic a Moravia, un barri de la ciutat de Medellín, Colòmbia.
Projecte d'ARTISTLOVE a l'Índia. Font: ARTISTLOVE
ARTISTLOVE va organitzar diversos tallers artístics amb la Fundació Vicente Ferrer.

ARTISTLOVE, quan l’art i l’amor traspassen fronteres

Autor/a: 
Laura Morral
iWith.org

Resum: 

Aquesta entitat desenvolupa intervencions artístiques participatives arreu del món i promou el desenvolupament personal i col·lectiu a cada comunitat on actua.

La llengua no és l’únic canal de comunicació que serveix per entendre’s. Hi ha altres vies d’expressió que uneixen persones i comunitats sense que parlin el mateix idioma.

En Ferran Tort ho sap molt bé. Ell és el president de l’entitat ARTISTLOVE, una associació que es dedica a potenciar la transformació social a través d’intervencions artístiques participatives. L’objectiu és promoure, a través de l’art, el desenvolupament personal i comunitari de les persones que participen a cada un dels projectes.

I què vol dir això? Tort explica que els projectes artístics i participatius que es creen des de la seva entitat aporten valor més enllà de la pintura. “Volíem utilitzar l'art com a eina de mediació. Per això, vam començar a introduir sessions de ‘coaching’ a les intervencions. La pintura, ara mateix, és una excusa”, diu Tort. Afegeix: “Creiem que l’art i l’amor són llengües universals que uneixen cultures i això és el que volem aportar a la gent”, explica el president.

ARTISTLOVE té tres àmbits d’acció: educatiu, sanitari i comunitari. El primer, anomenat ‘School Walls’, està pensat per a les escoles i va dirigit a nens i nenes i adolescents. “La idea és redissenyar els espais de les escoles entre tots els agents de la comunitat educativa”, explica Tort. Sigui a Barcelona o a les escoles d'arreu del món, la metodologia sempre és participativa però s'adapten els processos d’intervenció i pintura a cadascun dels contextos locals i a les línies d’actuació de cada entitat o col·lectiu associat.

L’altre àmbit és el sanitari. El projecte ‘Health Centre Walls’ decora espais sanitaris amb la participació, també, de la comunitat vinculada als hospitals. “A través d'una ideació col·lectiva amb la comunitat, es determina la temàtica principal del mural", matisa Tort.

El darrer àmbit és el comunitari, dirigit a diferents col·lectivitats d’un indret en concret. ARTISTLOVE va dur a terme la primera experiència en aquest àmbit a una favela de Brasil. El projecte es va anomenar ‘Morro das Cores’. “Vam aconseguir crear vincle comunitari i reforçar el sentiment de pertinença de la gent en aquell espai que prèviament estava oblidat”, diu el mateix fundador.

En aquest projecte comunitari, s’inclouen tres nivells d’actuació. El primer, explica Tort, és la pintura en si mateixa, la co-creació d’intervencions artístiques. El segon, és el ‘Restart’, pensat perquè les persones trobin el seu somni i tracin un pla d’acció concret per aconseguir els seus objectius i el tercer nivell és l’assessoria (mentoria), és a dir, el seguiment individual de les persones que han participat en el projecte.

La idea d’ARTISTLOVE va sorgir el 2012 al Senegal tot i que la primera actuació “formal” va ser a Tailàndia. Des de llavors, l’associació ha fet projectes a Colòmbia, Brasil, Índia, Catalunya, Perú i Sri Lanka.

ARTISTLOVE no té beneficiaris i sempre treballa en col·laboració amb altres entitats i col·lectius locals. El desenvolupament de projectes a Catalunya permet, per una banda, co-finançar l'acció de cooperació internacional de l'entitat i, per una altra, sensibilitzar, a la tornada, les persones participants a través de les experiències i aprenentatges adquirits durant la cooperació.

El repte de l’entitat per aquest 2019 és desenvolupar projectes en els cinc continents. Per fer-ho, està buscant col·laboradors a través de projectes impulsats per escoles i centres sanitaris, de la mà d'administracions públiques locals i a través d’accions RSC d’empreses responsables. El següent vídeo mostra un resum de l'activitat d'aquesta entitat:

Afegeix un comentari nou