Augmenten les deportacions ‘exprés’ de persones immigrants sense passar pels CIE

iWith.org
Autor/a: 
Laura Morral
Denuncien la doble condemna que s'aplica a les persones tancades al CIE Font: El Público
En molts casos, a les persones tancades al CIE se les aplica una doble condemna.
Membres de la campanya 'stop deportaciones' en una de les seves accions de protesta Font: Tanquem els CIE
La campanya estatal per aturar els vols de deportacions i tancar els CIE continuarà intensificant-se aquest any.
Persones immigrants entran al CIE de la Zona Franca de Barcelona. Font: El Público
Un grup de persones immigrants entrant al CIE de la Zona Franca de Barcelona.

Augmenten les deportacions ‘exprés’ de persones immigrants sense passar pels CIE

Autor/a: 
Laura Morral
iWith.org

Resum: 

La Plataforma d’ONG ‘Stop Deportaciones’ denuncia que les autoritats espanyoles executen expulsions en la fase inicial i sense garantir a les persones afectades el seu dret de defensa

Els vols de deportacions ‘exprés’ sense passar pel Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) han augmentat aquest darrer any, segons denuncia Ainhoa Nadia Douhaibi, membre i portaveu de la Plataforma ‘Stop Deportaciones.

Aquest fet és rellevant si es té en compte que la raó de ser dels CIE és precisament aquesta: ser un lloc de sortida, previ a l’expulsió de les persones immigrants. Enlloc d’això, les autoritats competents utilitzen aquests centres com a dispositius d’entrada.

“Les expulsions es realitzen en la fase executòria del procés i vulneren el dret de les persones a poder defensar-se perquè no hi ha temps per demostrar que tenen família o feina o per garantir mínimes condicions perquè puguin quedar-se...”, explica Douhaibi.

La Plataforma, formada per activistes i ONG estatals que treballen en política migratòria i que fa un seguiment i control dels vols de deportació, ha constatat que l’estat espanyol executa unes 10.000 expulsions anuals en vols noliejats per diferents companyies aèries.

Segons Douhaibi, per omplir aquests vols ‘exprés’, la policia agafa persones del carrer, va a buscar-les al seu propi domicili o les enganya per anar a comissaria amb qualsevol excusa.

La Plataforma no és l’única organització que denuncia aquestes pràctiques. El darrer informe del ‘Mecanisme Nacional de Prevenció de la Tortura’ que data del 2017, constata que l’estat espanyol utilitza els CIE com a eina de “detenció amb profusió" i denúncia que no s'utilitzen alternatives que "garanteixin a aquestes persones una resposta més humanitària, després d'haver estat rescatades de la mar en condicions molt precàries”.

L’informe també recomana "una revisió urgent dels actuals mecanismes de recepció i detenció de les persones immigrants”.

Més amenaces que expulsions

Tot i que hi ha hagut aquest augment de vols ‘exprés’, la Plataforma també recalca que el nombre de persones amenaçades és sis vegades més elevat que la xifra de persones expulsades.

Aquestes dades demostren fins a on arriba la dimensió de la política migratòria: “Vivim en un sistema que li interessa mantenir la precarietat laboral per poder continuar alimentant i atenent les exigències del capital”, denuncia Douhaibi. Afegeix: “la captura, tancament i expulsió respon a un mecanisme racial. La deportació ha de ser l’últim recurs”.

Per això, l’organització, dins la qual hi ha la plataforma catalana 'Tanquem el CIE', seguirà intensificant la seva campanya ‘Stop Deportaciones’ al llarg d’aquest any.

Afegeix un comentari nou