Base-A: projectes d’edificació i urbanisme durant la Covid-19
Comparteix
Tot i les dificultats que està representant la pandèmia, l’entitat ha pogut mantenir diferents iniciatives arreu del món i ha reforçat accions locals.
Base-A és un col·lectiu de joves arquitectes i estudiants que entenen l'arquitectura com a eina de transformació social. A través de la cooperació i la formació, realitzen projectes arreu del món d'edificació, rehabilitació i urbanisme des d’un punt de vista de desenvolupament sostenible i participatiu.
Durant la pandèmia, l’associació gairebé no s’ha pogut desplaçar per a portar a terme els projectes a terreny, i encara que la majoria de reunions d’equip setmanals les han pogut mantenir de forma telemàtica, hi ha hagut alguns projectes que s'han vist alentits pel fet de ser necessaris els desplaçaments per a seguir desenvolupant-los.
Pel que fa a altres activitats, la participació al Let’s Clean Up Europe 2020 s’ha hagut d’adaptar per a poder dur a terme la recollida, selecció i reciclatge de residus i posterior conscienciació, distribuint-se en petits grups de màxim 10 persones en diversos punts en funció de la ubicació, ampliant així el radi d'impacte amb l'esdeveniment, i tenint en compte les precaucions sanitàries.
D’altra banda, tot i les dificultats afegides del moment, Base-A ha pogut mantenir diversos projectes en funcionament.
Projecte Niaga
La construcció de l'institut de Niaga, al Senegal, tenia previst el seu inici durant el mes de setembre. Els mesos anteriors s’ha treballat molt per tenir tot el disseny i el detall de la fase constructiva, per aconseguir el finançament necessari per a poder començar amb la primera fase i fer difusió del projecte.
Actualment, hi ha dos persones voluntàries arquitectes que tenen previst anar-hi durant el primer semestre del curs i iniciar l’obra, contractant personal local i materials sostenibles. A causa de la Covid-19, Senegal ha tancat les fronteres amb l’Estat espanyol, i això ha provocat que no s’hi pugui anar pel moment.
L’equip està intentant que es concedeixi un permís per a poder anar-hi com abans millor i així garantir que al curs 2021-2022, estaran les primeres aules i lavabos acabats. A més, les persones voluntàries un cop a Niaga, conviuen amb una família d’allà, qui els dona l'espai i el menjar per a l’estada, però a causa de la Covid-19, moltes famílies es neguen a acceptar persones voluntàries de l’Estat espanyol.
Projecte Bolívia
Al projecte que estan desenvolupant a Bolívia han pogut adaptar part del treball. Tot i no poder desenvolupar tota la vessant més tangible del projecte de rehabilitació del canal de reg per no poder desplaçar-se, s’ha pogut mantenir un fort vincle amb les entitats locals amb les que treballen i han desenvolupat una gran quantitat de material per a l'execució del projecte.
D’aquesta manera, un cop puguin anar amb seguretat, el treball de camp estarà encara més enriquit per tot aquest temps de reflexió i el vincle amb la comunitat i entitats locals més enfortit. Tot i tenir moltes energies acumulades esperant a poder desplaçar-se, la pandèmia està encara molt latent, pel que la prioritat ara mateix és mantenir-se a casa i treballar a distància fins que sigui segur.
Programa Awasuka, Nepal
El programa al Nepal, per altra banda, es centra en la promoció de cases segures des d'aspectes arquitectònics i de salut. Darrerament, el principal objectiu és l’eliminació del fum de les cuines mitjançant la construcció de cuines millorades equipades amb xemeneia.
L’any 2019 se’n van construir 333 amb un 100% d’acceptació per part de les persones beneficiàries, i es va decidir fer 500 més pel 2020. Però la crisi sanitària els va sorprendre en plena fase de captació de fons i moltes de les persones finançadores que ja tenien compromeses van passar a dedicar-se exclusivament a projectes relacionats directament amb el coronavirus.
En quant a la producció i instal·lació de cuines millorades, aquesta s’ha vist greument afectada per l’estricte confinament aplicat al Nepal, que va durar del març al juliol i altre cop d’agost fins a l’actualitat. Pel que fa a la mobilitat de l’alumnat del projecte, no ha afectat massa, ja que l'execució de cuines no depenia d’ells, sinó que es desenvolupa 100% a través d’agents locals.
Per tot això, en vista dels inconvenients sorgits, el programa s'ha centrat en desenvolupar altres tipus de feina com captació de fons a través de nous canals, estudis d’impacte social de les xemeneies, enquestes telefòniques a persones beneficiàries i establiment de nous acords de col·laboració amb altres entitats, per tal de fer créixer el projecte i el seu abast. Una d'elles és la ONG El Camí de la Solidaritat, que col·labora amb el programa en la captació de fons i la millora de la seva visibilitat en xarxes i mitjans.
Projecte Som Refugi, Barcelona
Tot i que la crisi de la Covid-19, amb el conseqüent tancament de fronteres, ha afectat a molts dels projectes de l’entitat, el projecte Som Refugi ha sortit reforçat. Aquesta iniciativa, que va néixer inicialment per donar resposta a la crisi de les persones refugiades, durant el seu desenvolupament ha ampliat el seu radi d’acció a totes aquelles persones que viuen al carrer o en assentaments informals.
Ara més que mai s’ha fet evident la situació de precarietat de les persones que no tenen garantit el dret a un habitatge digne. És per això, que aquest projecte d’acció social local no ha parat màquines durant aquests mesos i ha sortit reforçat.
Afegeix un nou comentari