Camp de solidaritat, voluntariat internacional, cooperació... descobreix les diferències

 Font:
Font:

Camp de solidaritat, voluntariat internacional, cooperació... descobreix les diferències

Resum: 

Durant els mesos d'estiu molts joves viatgen a països del Sud en clau de solidaritat. És important, però, diferenciar entre les maneres de fer-ho i ser conscients que participar a un camp de solidaritat o una brigada internacional no és el mateix que ser cooperant. La Fundació Hazloposible ha realitzat uns vídeos tot explicant aquestes diferències.

Segur que algú que coneixes, o tu mateix, ha participat aquest estiu a un camp de solidaritat, a una brigada, a un camp de treball o a un viatge solidari. Es tracta de viatges per a petits grups de persones a un país empobrit on les entitats impulsen projectes de cooperació.

L'objectiu d'aquestes estades és conviure amb altres comunitats, conèixer projectes i organitzacions i sensibilitzar-se per després poder fer canvis en la nostra vida i en les persones del nostre voltant. Alhora, es busca donar suport a nous models de desenvolupament local a través del turisme responsable o col·laborar de forma activa en algun altre projecte de desenvolupament, lluita o resistència a la zona.

Les ONG que organitzen aquestes activitats insisteixen en que les persones que hi participen no són cooperants. No tenen ni la formació ni l'experiència de les persones que es dediquen professionalment a la cooperació internacionals i l'objectiu de la seva tasca és ben diferent.

Per tal de diferenciar entre les diferents maneres solidàries de viatjar al Sud i la cooperació, la Fundació Hazloposible ha desenvolupat aquests petits vídeos que poden resultar molt clarificadors:

Camps de sensibilització o solidaritat

Els camps de solidaritat ofereixen una oportunitat de formar-se i conèixer de primera mà la realitat dels països empobrits, la feina de les seves organitzacions i la realitat quotidiana del seus habitants. L'objectiu no és ajudar, sinó sensibilitzar-se sobre les desigualtats Nord-Sud i generar una mirada crítica i reflexiva sobre l'actual ordre mundial. Normalment inclouen una formació prèvia al viatge i fomenten l'activisme a la tornada.

SETEM Catalunya ofereix cada any, des de fa més de 20 anys, l'oportunitat de participar en camps de solidaritat arreu del món.

Voluntariat internacional

El voluntariat internacional és aquell que es desenvolupa en un estat diferent al país de residència, no té afany de lucre ni està remunerada, aporta valor afegit a la col·lectivitat local i suposa una important experiència personal per a la persona voluntària. Cal tenir experiència i preparació i, en base a això, triar el tipus de voluntariat adient.

Servei Civil Internacional de Catalunya ofereix diferents oportunitats per poder realitzats voluntariats internacionals de mitja i llarga durada.

Brigades de solidaritat

Les brigades de solidaritat tenen un fort component de compromís amb les lluites polítiques i socials de la comunitat que es visita. Així, serveixen de pont polític i cultural entre els joves catalans i d'altres llocs, posant èmfasi en el caràcter recíproc de l'intercanvi. És a dir, l'objectiu és adquirir una visió internacionalista dels conflictes i assumir la responsabilitat de transformar el món i ser activista de la solidaritat tant aquí com arreu del món.

El Moviment de Brigadistes, per exemple, organitza brigades a Cuba, Bolívia, Palestina, Sàhara Occidental, etc.

Camps de treball internacionals

Un camp de treball internacional és una experiència formativa i de voluntariat. Les persones que hi participen es responsabilitzen de realitzar una feina de suport en l'àmbit social, mediambiental, cultural, educatiu... i conviuen amb altres joves de diferents països.

La Coordinadora d’Organitzadors de Camps de Treball de Catalunya (COCAT) i SCI-Catalunya són algunes de les organitzacions que ofereixen la possibilitat de participar en camps de treball internacionals.

Turisme responsable

Una altra opció per viatjar al Sud en clau de solidaritat és el turisme responsable, que qüestiona el tipus d'impacte que el turisme convencional ha tingut sobre les poblacions dels països econòmicament empobrits i entén el viatge com una potent eina d'intercanvi en què tant el viatger com les poblacions autòctones poden sortir-ne beneficiades.

SETEM i Tarannà organitzen rutes solidàries a l'Índia, Nepal, Costa Rica, Veneçuela i Marroc.

Cooperació

La cooperació no és una altra manera de viatjar al Sud durant unes setmanes, sinó que es tracta d'una professió. És a dir, els/les cooperants són personal tècnic especialitzat que treballa per a una ONG tot gestionant o supervisant projectes a països empobrits. Per poder ser cooperant cal formar-se i especialitzar-se.

Comentaris

Interessant article i molt clarificador!

Afegeix un comentari nou